Hoe creëer je een minimalistische badkamer (zonder zooi)

Eén van de plekken die eigenlijk iedereen graag netjes wil hebben, is de badkamer. Hoewel we er vaak slechts een klein deel van de dag doorbrengen, is het toch ook een high traffic area. En daarmee dan ook meteen één van de plekken waar de rommel zich ook gemakkelijk ophoopt: lege verpakkingen, zeepresten, gedragen of ongedragen kleding, make-up, handdoeken. Toch is een opgeruimde badkamer niet enorm ingewikkeld. De oplossing: minimaliseren.

Hoe lekker als je in een opgeruimde, schone ruimte kunt stappen ’s morgens, daar waar je alleen de dingen vindt die je echt nodig hebt? Waarbij niet elk hoekje, nisje, plankje, schapje of plekje is opgevuld met accessoires of gebruikt wordt als dumpplek. In het artikel van vandaag deel ik de tips die voor ons werken – ook al hebben wij momenteel badkamer van 2m2 inclusief douchecel die we delen, we redden het ermee en er is zelfs nog ruimte in de badkamerkast over!

Minimaliseren

Vraag je eerst af wat er allemaal gebeuren moet (noodzaak, functie) in je badkamer. Ben je er alleen om te wassen en tandenpoetsen of doe je er ook je make-up? Wie gebruikt de ruimte nog meer en waarvoor? Is het af en toe ook de plek waar je met een filmpje vertoefd of ben je geen spa-fanaat? Bewaar je er ook je handdoeken en badkamer-poetsspullen? Denk eerst praktisch: wat is de functie van deze ruimte en wat is er dan dus écht nodig in deze ruimte?

Ga dan de ruimte door: wat staat er dubbel en kan er weg? Heb je echt een zeeppompje én een zeepbakje nodig? Wat staat er wat je eigenlijk nooit gebruikt? Wat staat er wat niet eens een functie heeft anders dan dat het een plek vult?

Zelf heb ik de harde regel dat ik van elk product er maximaal één in huis mag hebben: één shampoo, één douchegel, één dagcrème, één mascara enzovoorts. Hier dus geen rekjes of kastjes vol met “eigen voorraad”. Als het product in kwestie bijna op is, zet ik het op mijn boodschappenlijstje. Minimaliseren, of eigenlijk ontspullen, is één van de belangrijkste stappen naar een opgeruimde badkamer. Wees rigoureus, je kunt die eigen voorraad ook prima elders bewaren (of cadeau doen!).

Twijfel je over wat er weg kan, dan kunnen deze vragen helpen:

 • Hoeveel producten heb je in je badkamer die echt worden gebruikt?
 • Welke verzorgingsproducten neem je mee als je op reis gaat?
 • Welke producten /items gebruik je dagelijks?

Minimaliseer verder op de spullen die in het oog springen: zorg voor een wastafel of een badkamermeubel dat zo leeg mogelijk is. Als er veel in het zicht staat, zal het niet snel een relax-badkamer zijn. Beperk de accessoires ook tot een minimum; als je overal al fröbels hebt staan en er komen nog meer zaken bij (flesjes shampoo, badspeeltjes) dan is het gauw te vol.

Ook het overwegen waard zijn deze twee punten:

Neutrale kleuren

Wit is voor sommige mensen not done, maar in een badkamer staat het zeker licht en fris. In mijn ogen komen lichte tinten en natuurkleuren het meest tot hun recht in de badkamer; ze geven een fijne sfeer. Voor onze nieuwe badkamer (binnenkort volgt de inspiratie- en moodboard-post met meer details!) hebben we gekozen voor offwhite, grijs en diepgroen.

Als je niet de mogelijkheid hebt om de tegels en/of het sanitair te vervangen, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld het houtwerk en het plafond te schilderen en het zo lichter te maken. Lichte accessoires, zoals een crèmekleurige badmat en handdoeken en de juiste verlichting (ga niet voor gele verlichting als je bruine tegels hebt) doen ook heel veel.

Organiseren

 • Dichte kasten zijn prettiger dan open kasten. Het staat simpelweg rustiger.
 • Hetzelfde geldt voor opbergdozen of -manden die afgesloten zijn. Zo blijft de inhoud ook beter beschermd tegen licht en vocht.
 • Weinig opbergruimte en een klein vloeroppervlak? Ga voor dunne, wandhoge kasten, of ga juist verder de hoogte in met bijvoorbeeld een plank boven de deur.
 • De vloer leeghouden geeft een ruimtelijk en opgeruimd effect.
 • Berg op wat opgeborgen kan worden. Bij ons staan zelfs de elektrische tandenborstels in het kastje.
 • In plaats van 1273437483488 verschillende flessen in alle vormen, kleuren en maten, kun je ervoor kiezen om met drie of vier dezelfde hervulbare flessen/flacons te werken, die je dan vult met de shampoo of conditioner die jij graag gebruikt. Zie ook mijn Pinterest-board met badkamer-organisatie-ideeën.

Hoe je badkamer er nu ook uitziet, hij is vast en zeker gebaat bij een minimaliseerrondje. Wie wil er nu niet een rustige en makkelijk schoon te maken ruimte om wakker in te worden of juist te ontspannen na een lange dag?

Welk cijfer geef jij je badkamer momenteel? Wat zou je graag willen veranderen?

xAnja

Fotocredits: swabdesign

Anja

11 reacties op ‘Hoe creëer je een minimalistische badkamer (zonder zooi)

 1. Er zijn ook steeds meer minimalistische en milieuvriendelijke artikelen zoals shampoo bars, herbruikbare watten enz! Je kunt ze eenvoudig opbergen in een mooi doosje/blikje, staat ook een stuk rustiger dan al die plastic flessen.

  Like

 2. Goede tips! Toen wij de badkamer gingen verbouwen, heb ik eerst alle spullen uitgezocht. Meer dan de helft kon weg. In plaats van een grote kast, hebben we nu ‘maar’ twee lades en dat blijkt echt genoeg te zijn! Ik vind het veel fijner zo, meer overzicht.

  Like

 3. Ik zet ook niet graag te veel potjes in het zicht in de badkamer. Enkel wat ik dagelijk gebruik staat op het meubel, al de rest in mandjes in de kast.
  Binnenkort heb ik een nieuwe badkamer die best groot is, maar eigenlijk is er weinig opbergruimte voorzien, net omdat ik denk dat ik dan veel te veel zou bijhouden en het een rommeltje wordt. De muren blijven wit, de douche krijgt roze tegeltjes. Ik ben al helemaal benieuwd hoe het er uit gaat zien !

  Like

 4. Wij zijn met 6 en elk gezinslid heeft zijn “bakje” die in de kast gaat na het wassen.
  Alles zit erin per persoon. Crème, kam, tandpasta, haarlak, gel,…
  Niets staat dus bloot. Makkelijk en netjes dus!

  Like

 5. Ik heb wel voorraad voor verzorgingsproducten, maar die hou ik uit de badkamer. Bij ons valt het denk ik ook wel mee met de hoeveelheid spullen. De beste toevoeging aan mijn badkamer was sowieso een hangplant die heel vrolijk staat te zijn op het (dichte) badkamerkastje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.