Zo stel je een capsule wardrobe samen voor de herfst van 2021

Na een raar voorjaar, een behoorlijk natte zomer, en toch ook nog een best zonnige september, ontkomen we er niet aan: het is inmiddels oktober en dus herfst. Als je minimalist bent of de keuze hebt gemaakt om minder kleding te bezitten, dan is dit hét seizoen om een capsule wardrobe uit te proberen. Hoe je dat doet, dat lees je hier.

First things first, wat is eigenlijk een capsule wardrobe? Sommige mensen gebruiken capsule garderobe, de Nederlandse term, en uiteraard wordt daarmee hetzelfde bedoeld: een kleine verzameling kledingstukken in plaats van een kast die overvol is met kleding die je amper draagt. Of waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Sommige mensen hebben een capsule voor een heel jaar, maar de meeste mensen kiezen voor een seizoensgarderobe.

Waarom in de herfst?

Het najaar is een ideale periode om een capsule garderobe uit te proberen. We zijn namelijk allemaal gewend om een switch te maken van zomer- naar najaarskleding. Van korte naar lange broek. Van mouwloos katoenen jurkje naar gebreid vest… Als je die transitie toch maakt, en je je kledingkast weer eens onder de loep neemt, kun je er meteen voor kiezen om voor de aankomende periode een capsule wardrobe samen te stellen.

Capsule wardrobe samenstellen

Klinkt dat als een goed idee? Is een capsule garderobe ook iets wat jij wilt uitproberen? Nou, let’s do this! Ik heb zelf al een aantal jaar een capsule wardrobe en ik wissel tussen een vaste, jaarlijkse en een seizoenseditie. Het ‘plan van aanpak’ is in beide gevallen wel iets anders. Als je voor de herfst van 2021 je capsule wil samenstellen, doe dat dan ongeveer zo:

 1. Maak een Pinterest-board met kleding voor het komend seizoen wat je aanspreekt en bedenk ook waar je je goed in voelt (dieprood is een prachtige kleur, maar matcht misschien niet met je haartint of huidskleur).
 2. Bekijk alles bij elkaar in je Pinterest-board goed en laat je gedachten er eens over gaan: wat zijn de overeenkomsten in de plaatjes? Gaat het om kleur of snit of patroon?
 3. Mest je kledingkast uit terwijl je je Pinterest-board in gedachten houdt (zet hem er eventueel bij op een laptop). Wat hangt er in je kast wat past bij dit plaatje? Misschien is het niet 1 op 1 hetzelfde, maar zie je je gewenste kleuren of pasvorm op een andere manier terug.
 4. Kies verschillende kledingstukken uit (onder- en bovenstukken) die goed met elkaar zouden matchen. Leg het bijvoorbeeld uit op je bed.
 5. Hang de kleding bij elkaar terug in je kast. Leg kleding die niet bij je capsule past wat verder weg of berg tijdelijk apart op. Zo ‘dwing’ je jezelf om de capsule echt te dragen en er veel uit te halen.
 6. Vul eventueel aan met nieuwe stukken: leen, ruil, krijg cadeau, koop (tweedehands)..

Van plaatje naar pasvorm

Het lastigste klusje van bovenstaande stappen is het zoeken van kleding in je kast die overeenkomt met het plaatje wat je op Pinterest hebt geschetst. Dat is best een beetje trial and error. Om je een idee te geven, dit was mijn Pinterest-board van de herfst van 2020:

En zo zag mijn herfst capsule wardrobe er uiteindelijk uit.

De try-out

Dan is het in de komende weken de bedoeling dat je feitelijk alleen de kleding van je capsule draagt. Dat maakt het juist tot een leuke uitdaging en tot iets leerzaams: heb je te weinig of teveel kleding in je capsule? Heb je teveel vesten en te weinig broeken? Was het nog warm buiten en had je alleen maar truien uitgezocht? Zo ontdek je of het voor jou iets blijvends is of niet.

Voor mij is vooral de rust de grootste winst. Niet elke dag voor een goedgevulde kledingkast staan en bedenken “wat moet ik nu weer eens aan”. Door de keuzes te beperken, maak je sneller een keuze. Meer voordelen van een capsule wardrobe lees je hier.

Heb jij wel eens een capsule wardrobe samengesteld? Of wil je het nu ook gaan proberen?

Anja

14 reacties op ‘Zo stel je een capsule wardrobe samen voor de herfst van 2021

 1. Mooie tips! Ik heb ook weer een capsule voor de herfst, al is ‘ie een stukje uitgebreider dan de jouwe. Mooi hoe daar ook weer voorkeuren in bestaan. Een capsule draait voor mij helemaal om een kast vinden die bij je past. Al speelt minderen en duurzaam met je kleding omgaan ook een belangrijke rol, hangt allemaal samen. En zelfs met wat meer keuze, herken ik de rust die jij ervaart ook heel erg. Ik kan bij wijze van spreken blind in mijn kast graaien en er komt een outfit uit die bij me past.

  Geliked door 1 persoon

 2. jaa heerlijk die capsule voor de herfst. mooie warme kleding en kleuren. Fijne tips ook weer. Ik heb nog wel meer items in de kast maar probeer te minderen door mee te doen aan een kledingkettingruil. Hopelijk heeft iemand anders er dan weer plezier van.

  Geliked door 1 persoon

 3. De afgelopen 2 weken ben ik ook druk bezig geweest mijn herfstcapsule te maken. Alleen shop ik alleen maar in mijn eigen kast en stel het samen. Op dit moment heb ik een leuk boek in huis van de bibliotheek: Leoni Huisman – “De capsule Garderobe”. Zij werkt een beetje hetzelfde als het Project 333, wat ik al jarenlang doe. Alleen haar benadering van de kledingstukken sorteren, uitzoeken en combineren is weer heel anders. Door haar boek kwam ik erachter dat ik niet genoeg buitenjassen heb (zij adviseert 3 stuks per seizoen). Voor mijn voor- en najaar had ik maar 1 tussenjas en heb net gisteren bij de kringloop een mooie dieprode tussenjas gevonden. Ik vind dit boek wel een aanrader!

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijne hangt al klaar. Een paar spijkerbroeken, die ik al had. Wat truien en vesten, wisselend in kleur en dikte. Ook een paar t-shirts in dezelfde kleuren voor eronder op koude dagen. En een nieuwe winterjas. Mijn herfst outfitten kunnen zo mee de winter in. Heerlijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.