Over een flinke opruimramp… en minimalistisch schoonmaken

Als je denkt dat het bij mij binnen altijd netjes en opgeruimd is – want: minimalist – dan heb je dat goed verkeerd, haha. Het is eerder het tegenovergestelde met de verbouwing en het feit dat lang nog niet alles hier op z’n vaste plek staat.

Ik heb er al vaker over geschreven dat ik eigenlijk een flinke sloddervos ben (linkje en linkje). Maar juist dan is minimalisme zo fijn: als je minder spullen hebt, kun je minder zooi maken 😉 En de oeroude opruim-regel “elk ding z’n eigen vaste plekje” werkt ook een stuk beter als er minder naar dat plekje terug te brengen is.

Maar al mijn goede bedoelens ten spijt, is het hier dus nog vaak genoeg een bende. Niet perse zo erg als op de foto’s van vandaag, maar ook dit komt voor. En omdat publieke vernedering een heerlijke aanjager is om het nooooooiiittt meer te doen, heb ik ervoor gekozen om de laatste rampenplek met jullie te delen. Met van die heerlijke voor- en na foto’s, want die zijn echt de bom.

De plek van de ramp? Mijn werkkamer. Die in de afgelopen tijd afwisselend gebruikt werd door mij (zeg maar 24-7 want ja, thuiswerken), stalplaats voor allerhande klusspullen en meubels (want: verbouwing), gasten die bleven slapen (want: avondklok) en – misschien nog wel de grootste boosdoener – een stel katten die het heerlijk vinden dat ik de hele dag thuis ben en die het kleed als hun forever-ever plek hebben geclaimd.

Dat – en nog veel meer – leidde tot deze… ehm tsja… tot ehhh ditte:

Vóór foto’s

(er is ook een filmpje, check m’n Instagram)

Ehm ja. Oeps. Ik ehh… *bloos* nou dat dus. Lekkere minimalist die ik ben.

Enfin, dat kon zo écht niet langer. Dus pakte ik mijn favoriete opruim- en schoonmaaktools erbij en ging ik aan de slag. Ik gebruik daarvoor maar een paar dingen, waarvan m’n nieuwste liefde de Samsung Jet 90 Complete steelstofzuiger is. Eigenlijk past het woord stofzuiger niet zo goed. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een stofzuiger. Ik bedoel: onze bouwstofzuiger is heerlijk hoor, maar daarmee kan ik geen lamellen schoonmaken of vloeren dweilen. Dat kan met de Jet wel.

Daarnaast gebruik ik voor dit soort monsterklussen ook de 2-in-1 raamwisser (kun je mee zemen en lappen en hoekjes poetsen tegelijk), een theedoek en een poetslap die uiteraard herbruikbaar zijn #duurzaam.

De klus

Maar goed, die werkkamer dus. Ik moet zeggen dat ik er behoorlijk tegenop zag. Uiteindelijk viel het mee, met name omdat ik niet steeds heen en weer hoefde te rennen voor andere poetsattributen, sprays of schoonmaakspullen. Met de items die ik had gepakt, maakte ik de hele kamer van top tot teen (zelfs de spinrag van het 3m hoge plafond) schoon. Wat je noemt een minimalistische manier van schoonmaken 😉 (heel leuk bedacht hoor Anja, maar ben je niet gewoon lui?).

Anyway, de resultaten laten zien is altijd het leukste. Ik heb de boel ook een beetje omgegooid, zoals je ziet, maar de grootste winst is toch wel dat het hier weer schoon en fris is. Misschien zie je dat op de foto’s nog niet eens zo goed, op mijn Instagram deel ik er nog een filmpje over. The before and the after!

Na foto’s

Yes, er zitten nog steeds verfspetters op de vloer en gaten in de muur en ja, deze kamer moet ook nog helemaal opgeknapt, maar het is SCHOON en netjes!
Elke dag een opgeruimd bureau is m’n doel. Rechts een nieuw leeshoekje.

Nog even over die stofzuiger: dat is geen kleine, simpele jongen. Ik heb dus de Jet 90 (er zijn verschillende soorten te krijgen) inclusief alle toeters en bellen. En ja, dat is heel wat voor een minimalist. Zelfs met het dweil-opzetstuk – die heet de Spinning Sweeper en dat doet me op de een of andere manier aan Assepoester denken…? – omdat we hier zowel harde als zachte vloeren hebben en ik niet weer zo’n dweilsysteem met stok en mop (brrrr) en swiffer en spoelstation en weet ik wat wilde hebben (waarom vallen die stokken altijd om in je kast, weet iemand dat?). De Jet komt met 2 batterijen/accu’s – ook dat is echt heel handig want je kunt met zo’n megaklus gewoon doorgaan – en je plaatst ‘m in het speciaal gemaakte station, waar al je andere opzetstukken aan kunnen hangen.

Waar ik vooral heel blij mee ben is dat het ding zo waanzinnig flexibel is. Niet alleen door die verschillende opzetstukken, waarmee je met dit ene apparaat dus vrijwel alles kan, maar ook in letterlijke zin. We hebben hier in huis duizend-en-één hoekjes en profielen en randjes en houtsnijwerk en met die Jet maakt dat allemaal geen bal uit! Hij pakt overal de kruimels, haren en stofdeeltjes op. En de trap stofzuigen bijvoorbeeld, wat een heerlijk verschil met een ‘gewone’ snoerstofzuiger!

Het vloerkleed is weer crème in plaats van crème met zwarte haren 😛

M’n daybed van Auping (de Cleopatra), gered uit een vuilcontainer!

Ik heb ook de cleaning station erbij om dat minder leuke klusje bij zo’n stofzuigerzakloze stofzuiger (het legen van de opvangbak) te omzeilen. Deze toren – hij is behoorlijk groot – zorg je ervoor dat je geen stofdeeltjes in de lucht brengt. Heel fijn voor mensen met hooikoorts of huisstofmijtallergie. Niet schrikken: de cleaning station maakt herrie; hij zuigt het stof eruit. God, wat voel ik me een volwassene 😉 #adulting

Ik kan oprecht zeggen dat ik nog nooit zo blij geweest ben met een stofzuiger. Of nou ja, stofzuigerachtig-ding, want het is zoveel meer dan dat. En dat geldt niet alleen voor mij, ook Mr Dutchie loopt lachend door de woonkamer: echt waar! Maar de heerlijk opgeruimde en schone werkruimte is toch wel de grootste winst van dit al. Ook al ga ik ondertussen weer meer naar kantoor, dit plekje heb ik maar mooi onder controle.

Wat was jouw laatste mega opruimklus? Hoe staat het daarmee?

xAnja

Ps. Op mijn Instagram en Facebook deel ik in de komende dagen nog een paar filmpjes van m’n opruim- en schoonmaakklus.

Deze blogpost betreft een samenwerking met Samsung Nederland. Ik was op zoek naar een stofzuiger op het moment dat ik de vraag kreeg of ik met hen wilde samenwerken. Toeval bestaat niet en we kwamen tot deze toffe collab. Dank Samsung voor het fijne contact en vooral voor de écht praktische, goede producten. Samenwerking of niet – je krijgt hier altijd mijn oprechte en ongezouten mening. Lees ook de disclaimer.

Anja

11 reacties op ‘Over een flinke opruimramp… en minimalistisch schoonmaken

 1. Heerlijk, zo’n schoonmaakblog 🙂

  Lijkt me ideaal, een steelstofzuiger. Maar ik krijg de indruk dat de zuigkracht erg matig is…
  Zuigt jouw samsung ook plantblaadjes en andere grotere rommeltjes op?

  Welke raamwisser gebruik je?

  Geliked door 1 persoon

  1. Jazeker! Had er net zelfs een stukje karton in zitten. Weet niet hoe goed dat is voor de Jet, maar het werkt wel.

   Overigens was dat ook mijn punt met eerdere steelstofzuigers (of keuimeldieven) maar deze is echt zo top. Vooral met de kattenharen en dan in een vloerkleed. Je wil niet weten wat ik eruit haal…

   De wisser moet ik even opzoeken!

   Like

 2. Hahaha ik moet een beetje lachen want hier staat er ook een grote bureau-opruimactie op het programma. Alleen ziet onze bureauruimte er toch nog iets (lees: echt heel veel) rommeliger uit :p

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.