Juli: laten we de maand inplannen

Juli, juli, juli, July… het liedje kwam spontaan in me op toen ik nadacht over de maand die morgen alweer begint. Het betekent dat de eerste helft van 2021 er alweer op zit. En dat vind ik best wel een dingetje. Maar het maakt niet uit wat ik ervan vind: de tijd tikt door. Des te belangrijker om bewust stil te staan bij de weken, maanden en seizoenen.

En precies dat doe ik sinds januari met deze Plan met mij-serie. Terugblikken op de maand die bijna afgelopen is en plannen maken voor de nieuwe die komt. Stilstaan bij ups en bij downs. Bij dingen die lukken en fiasco’s. Want zo is het leven 🙂

Laten we dat vandaag dan ook maar weer doen. Pak je ook je notitieboekje (of notes app) erbij, maak ook een recap van juni 2021 en laten we ook vooral vooruitkijken.

Dit was juni 2021

Mijn maand in één woord: Teleurstellend.
Yep – een pittig woord, maar het was wel degene die ik het meest vond passen. Het is wat het is.

Highlights:

 • Het prachtige weer begin en half juni. Wat heerlijk om ‘standaard’ in de tuin te kunnen eten.
 • De stadswandeling met mijn 93-jarige oma door haar geboortestad. Genieten!
 • Twee heerlijke diners buiten de deur – de tweede zonder enige restrictie (het werd dan ook nachtwerk 😉 )

Leermomentje: 

Het was geen waanzinnig toffe maand. Gelukkig waren er ook mooie dingen en momenten, maar er waren ook moeilijke dagen en verdrietig nieuws. Dat we als land bijna Covid-vrij zijn vind ik dan wel weer een flinke opsteker. Ups en downs dus.

Trots op/blij met:

 • De inloopkast is bijna af. Alleen de spiegel moet nog opgehangen.
 • Het verfwerk in het toilet is helemaal af!
 • De schaduwborder is klaar, maar ik heb nog niet alle planten overgezet. Dat is een flinke klus zeg!
 • Ik heb mijn vakantiedagen aangevraagd en voor een eerste deel hebben we al een overnachtingsadres, maar nee, nog niet de hele vakantie is gepland. Het wordt Italië.

Viel tegen/kan beter:

 • Ik had geen motivatie om meer te bewegen. Er waren wel goede dagen bij, maar nee, dat doel heb ik bij lange na niet gehaald.
 • De botanische tuin bezoeken is nog niet gelukt. Op de dag dat ik het wilde doen, was het rotweer. Op dagen dat het mooi weer was hadden we andere plannen. Die zet ik op de lijst voor juli, want juist nu zijn de tuinen zo mooi.

Ik geef de maand een 6/10. Niet eens zozeer vanwege een aantal doelen die ik niet of niet helemaal haalde. Eigenlijk ben ik best trots op de dingen die ik wél gedaan heb, want de zin en “schwung” ontbrak behoorlijk. Het was gewoon niet mijn maand.

De plannen voor juli

Ik wil eerlijk en open zijn over het leven – en over het feit dat het ook bij mij niet altijd rozegeur en maneschijn is. En dat het leven bestaat uit ups en downs. Dat niemand 100% gelukkig is all the time. Maar elke maand is er weer een nieuwe maand. Met nieuwe mogelijkheden. En dat voelt dan toch ook wel weer als een frisse, fijne start.

Dat plannen van de nieuwe maand, dat doe ik door eerst mijn 2021 doelen erbij te pakken. Dan kies ik een intentie: “dit wordt de maand van _________”. Dat kan van alles zijn, van een steekwoord als “gezelligheid” tot “me minder van anderen aantrekken en zelfverzekerder zijn”. Ik kies hier meestal één woord.

Ik werp een blik op mijn agenda en kijk wat daar al in staat. Daarna kies ik maximaal 3 grote (dingen die meerdere dagen of behoorlijk wat tijd/inzet vragen) en 3-5 kleinere doelen (eensdagsdingetjes). Dit staat er o.a. op de rol voor juli 2021, waarbij het goed is om te weten dat ik niet alle punten deel met de buitenwereld:

 • (1) Zwemmen uitproberen / zwembad bezoeken (klein doel)
 • (4+5) Botanische tuin bezoeken (klein doel)
 • (3) Hal helemaal afmaken (groot doel)
 • (4+5) Vakantie/reis plannen en voorbereiden (groot doel)

De cijfers verwijzen naar het hogere 2021 doel waar deze actie aan bijdraagt.

Er is ook nog iets specifieks voor de blog waar ik aan werk, een bijzondere zomerspecial. Maar ik weet nog niet helemaal of het me gaat lukken. Stay tuned voor updates!

Plan je acties!

Ik heb het al vaker geschreven: de belangrijkste stap na het bepalen van je plannen voor de nieuwe maand is om er acties van te maken en die acties ook in de praktijk te brengen. “Ja duh” zal je nu zeggen, maar ik bedoel hiermee dat het essentieel is dat je er tijd voor vrijmaakt. Dat je het in je agenda of op je to-do lijst zet. Dat je het koppelt aan iets wat je al doet (“vuilnis wegbrengen is rondje hardlopen”). Daarmee maak je het verschil, dat merk ik zelf ook keer op keer. Want hoe makkelijk is het om iets te vergeten als je het alleen maar ergens in een notitieblokje (of in een blogpost) hebt staan?

Hoe is jouw juni verlopen? En wat zijn jouw plannen of doelen voor de komende maand?

xAnja

Ps. Vergeet niet mee te doen met de jubileum doneer-en-winactie, als je dat nog niet hebt gedaan!

Anja

4 reacties op ‘Juli: laten we de maand inplannen

 1. Jammer dat je maand teleurstellend was hoewel je volgens mij best goede dingen gedaan hebt en klussen in huis is ook bewegen…😉
  Ik zou mijn maand willen omschrijven als ‘onrust’
  Onrust op mijn werk : persoonlijke veranderingen die er waarschijnlijk aankomen en veel uitval door oa ziekte
  Onrust omdat de tweedehandskleding zaak tėveel leuke jurkjes heeft (minimalistische rem is eraf…)
  Onrust omdat ik wéér teveel gezaaid heb en vervolgens de plantjes niet kwijt kan.
  Onrust omdat al mijn hobby clubjes weer activiteiten plannen (en ook weer afblazen)

  Juli wordt: (extra) werken, meerdere uitjes, tuin netjes maken en vakantie voorbereiden

  Like

 2. Wat jammer dat juni niet helemaal is geworden wat je ervan had verwacht, al heb je volgens mij best wel hele leuke dingen hebt gedaan. De botanische tuin lijkt mij ook heel mooi om te bezoeken. Verder heb ik niet echt heel veel plannen, alleen verder werken aan mijn boek dat bijna af is. En meer rust nemen.

  Like

 3. Wat jammer dat juni niet is gegaan zoals je had gehoopt! Hopelijk is de komende maand een betere maand. Een botanische tuin bezoeken lijkt me ook zo leuk en mooi! Ook handig trouwens om iedere maand een lijstje te maken met wat je die maand wil gaan doen, denk dat ik dat ook wel ga proberen om meer overzicht te krijgen aan het begin van iedere maand 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.