Moederdag vieren: iets speciaals doen zonder extra troep

Moeders. Zonder hen zouden we er niet zijn, zo simpel is het. Maar nadat ik pas weer ’n oude aflevering van Supernanny Jo Frost zag, werd het me o zo duidelijk dat moeders over de hele wereld stress en moeite ervaren. En zelf weet ik daar ook genoeg van.

Laat het nu de tweede zaterdagzondag van mei Moederdag zijn. Tijd om ze in het zonnetje te zetten. En dit keer op een andere manier dan met cadeaus die misschien niet in de smaak vallen.

Doe een “Best Day Ever”

Ik vroeg mijn moeder van de week het volgende: “Mam, inzake moederdag: wat zou jij nou de allerleukste dag vinden? Een beauty afspraak, eten met pap, winkelen met ons? Iets anders?”

“Winkelen met jullie!” reageerde ze vrijwel direct. Had ik niet verwacht, maar hartstikke leuk, ook voor mijn zus en ik (wij zijn inderdaad de “jullie” hier).

Ik overlegde een datum met m’n zus en maakte een plan. Straks, op Moederdag, “onthullen” we dat plan samen. En zo regelde ik zomaar, met een paar berichtjes, een Best Day Ever voor mijn moeder, om haar te laten weten dat ze gewaardeerd wordt en geliefd is.

Het grappige is: ik was eerst verbaasd door haar antwoord, maar het is eigenlijk heel erg mijn moeder. Dol op family life, samen dingen doen. Oh, en haar garderobe was óók aan vervanging toe, dat had er wellicht ook wat mee te maken 😉

Dit verhaal typ ik niet als borstklopperij. Ik wil er mee laten zien dat iets écht speciaals voor iemand doen niet moeilijk is. Het vraagt even wat inlevingsvermogen (of het stellen van een simpele vraag!) en dan de uitrol ervan, als dit voor jou mogelijk is. Hoe mooi als je dit kunt bewerkstelligen voor de mensen van wie je houdt. Of het nu Moederdag is of een date-day met je lief.

Dat gaat een beetje te ver…

Als je de denkt dat je moeder dit soort momenten niet kan waarderen, zijn er nog andere cadeaus waarmee je haar liefde en inzet kan vieren, zonder dat je meer (ongebruikte) spullen het huis binnen brengt:

 • Bloemen of een plant
 • Een bezorg-ontbijtje / ontbijtservice
 • Verbruiksartikelen (parfum, douchegel, wijn, dagcrème)
 • Abonnement op een maaltijdservice zoals HelloFresh of boodschappenservice zoals Picnic
 • E-book, digitale service zoals Spotify
 • (Digitaal) tijdschriftenabonnement of krant
 • Waardebon voor een dagje of nachtje weg (spa, high tea, hotel)
 • Verrassingsmenu bij haar favoriete restaurant

Maar persoonlijk zou ik toch echt aanraden om je mams de bovenstaande vraag te stellen. Het antwoord kan je zomaar verbazen.

xAnja

Anja

8 reacties op ‘Moederdag vieren: iets speciaals doen zonder extra troep

 1. Mijn moeder zegt altijd “ik wil niks, ik heb jullie toch altijd al”. Ik zelf zou als moeder het liefst een leuk dagje doen, uit met man en kinderen, wat eten. En dan vooral géén gezeur, iedereen blij, en weinig hoeven opruimen zelf 🙂

  Like

 2. Helaas is Moederdag niet voor iedereen zo’n pretje… mijn moeder is overleden op 12 mei en iedere zoveel jaar valt dat op Moederdag, zo ook dit jaar. Je zult verbaasd zijn hoe druk het dan is op een begraafplaats! Ook ik ga naar het strooiveld waar mijn moeder is uitgestrooid en haal dan, meestal ben ik samen met mijn vader, herinneringen op. Het wordt steeds minder moeilijk om er te zijn, inmiddels is mijn moeder al meer dan 25 jaar dood en ben ik nu ouder dan zij is geworden. Raar idee. Vaak wordt er niet stil gestaan bij het feit dat mensen geen moeder meer hebben, zelf geen moeder (kunnen) zijn of misschien niet mogen zijn. Je raad misschien al dat ik dit soort dagen vrij sceptisch bekijken (net als andere feestdagen waarop het ‘gezellig’ moet zijn voor iedereen…. als je de media moet geloven). Betekent niet dat ik anderen hun gezelligheid op Moederdag (of welke andere dag dan ook) niet gun, in tegendeel! Geniet er van! Groet Nicolet

  Like

 3. Ik heb dit jaar grapefruits voor mijn moeder gekocht, en met stiften versierd. Mijn broer heeft luxe noten gegeven. Heel minimalistisch dus, zonder dat we daar bewust mee bezig waren 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.