Kijktip: Prijsvechter | VPRO

Deze documentaire is al uit januari 2017, maar ik had ‘m nog niet eerder gezien en al helemaal nooit over geschreven. Prijsvechter is een driedelige serie van de VPRO, gepresenteerd door Marijn Frank en Roland Duong, beide bekend van het kritische consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde.

Prijsvechter draait om de Action’s, Big Bazars en consorten van deze wereld. En dan met name over hun aanbod en de prijs daarvan. Hoe komen die spulletjes daar zo goedkoop? En wat maakt dat we het allemaal ook zo snel weggooien?

Roland reist af naar China en komt onder andere terecht in een ruimte met meer dan een miljoen speelgoeditems. Of, zoals de voice-over het zegt: “een ruimte met een miljoen variaties op felgekleurde, plastic rommel”.

Goedkoopziekte

Hoe zijn we tot deze wereldhandel gekomen? Wat zijn de economische gevolgen voor Nederland? En, terwijl de GBP van China groeit, welke rechten en financiële voordelen hebben de Chinese werknemers erbij gekregen? Zijn we blij met al dit aanbod?

Maar ook: hoe kun je het als Nederlands merk opnemen tegen de goedkope en enorme Chinese arbeidsmarkt? En wat heeft dit te maken met de opkomst van populisten als Trump? Het derde deel beantwoordt de vraag: at zijn de gevolgen van deze kooplust voor de planeet?

Ik vond het soms lastig om te blijven kijken. Deze documentaire prikkelt en vertwijfelt. Ik had soms een brok in m’n keel. Het sterkt me in mijn gevoel dat minimalistisch leven beter is, maar ook ik maak soms “verkeerde” keuzes. En ga gedachteloos om met alles wat ik heb. Een eye-opener, en toch ook weer niet.

De driedelige docu is hier terug te zien.

(Fotocredits)

Anja

2 reacties op ‘Kijktip: Prijsvechter | VPRO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.