Minimalistische cadeaus voor een babyshower of kraambezoek

Vaker schreef ik het al: er zijn van die momenten in het leven waarop we een grote hoeveelheid spullen verzamelen. Als we op onszelf gaan wonen, als er getrouwd wordt en ook: als je een baby’tje krijgt. Dat doen we voor een deel zelf, maar er worden ook genoeg dingen cadeau gedaan. Inclusief items waar we niet zo op zitten te wachten. En dat is zonde.

Niemand wil een cadeau geven waar de ontvanger niet op zit te wachten. En naast dat dat misschien een naar gevoel geeft, is het ook niet goed voor het milieu. Als je iets krijgt waar je niets aan hebt, bestaat er een grote kans dat het snel wordt afgedankt, wordt weggegooid of dat het juist ergens op een zolder ligt te verstoffen.

Dus schrijf ik op mijn blog regelmatig over het vieren van feestelijke happenings zonder cadeaus, of juist over cadeaus die vaak wel worden gewaardeerd. Vandaag zoom ik dus in op de fase van zwangerschap en geboorte en tip ik ‘cadeau-dingen’ die je zelf op je lijstje kunt zetten als kunt cadeau doen. Want kennelijk geeft driekwart van de ouders aan dat ze wel eens cadeau hebben ontvangen waar ze niet blij mee waren.

8 Cadeau-ideeën

Iets van de verlanglijst

Het is het gemakkelijkst om iets van een wensenlijst te kiezen en dat te kopen. Dan weet je dat de ouder(s) het graag willen hebben. Ik kies meestal het meest praktische ding van het lijstje uit: een paar spenen, een flessenwarmer. Babykleding kan ook, maar is vrij persoonlijk – daarvoor moet je de stijl en wensen van de mama(‘s) en/of papa(‘s) weten. En de maat is dan ook een dingetje: is het een klein poppetje of een flinke 8-ponder?

Voor de zwangere dame of de vrouw die net moeder geworden is, kun je denken aan een verzorgingsproduct: een lekkere bodybutter of handlotion, lippencrème (veel vrouwen hebben gebarsten lippen na de bevalling) of een fijn geurende douche- of badcrème.

 • Iets praktisch

Is er geen verlanglijst en wil je toch een “item” geven, denk dan praktisch: luiers (al dan niet in luiertaart-vorm), billendoekjes, wasgel, rompertjes, spuugdoekjes.

 • Een cadeaukaart

In mijn optiek altijd beter dan iets kopen waarvan je niet weet of het een hit is: een cadeaukaart. Voor mama’s in spe vind ik een Hema-kaart een goeie, maar Prenatal is ook een optie. Het is misschien saai en voorspelbaar, maar dat is beter dan een misser.

 • Meedoen met een groter cadeau

Zeker als het eerste kindje eraan komt, moeten er grotere aankopen worden gedaan. Een bedje, een wandelwagen, een autozitje. Waarom niet met een paar familieleden of vrienden afspreken om één van deze cadeau’s voor hen te kopen?

 • Iets eetbaars of ‘lekkers’

Eten is een topper als je op kraambezoek gaat. Denk een ovenschotel die de pasgeworden ouder(s) zo even kunnen opwarmen. Een quiche uit de supermarkt. Een lekkere salade die nog een dagje meekan. De nieuwbakken mama(‘s) en/of papa(‘s) hebben wel wat anders aan hun hoofd.

 • Mooie foto’s

Als je goed bent in fotograferen of aardige video skills hebt, kun je aanbieden om een paar foto’s te maken van de zwangere vrouw (met/zonder vriendinnen) op de babyshower – en dat cadeau te doen op het moment dat de kleine er is. Ook bij een kraambezoek kun je dit toepassen: stuur dan een paar mooie prints en een linkje voor de digi-foto’s (of de bewerkte video) op na je bezoek.

 • Een bos bloemen

Na een geboorte lijkt het alsof er in huis een bom is ontploft: niets ligt op z’n plek, overal liggen ‘nieuwe’ spullen en alle aandacht gaat naar de kleine. Een fleurig bosje bloemen helpt. Echt.

 • Donatie

Als de ouders aangeven dat ze niets willen ontvangen – bijvoorbeeld als het het tweede of derde kindje zijn en de basis-items zijn er al – kun je ook een donatie doen in naam van de nieuwe wereldburger. Met de GoedeDoelenMonitor kun je een goed doel kiezen wat bij deze situatie past.

Liever niet

Hoewel bovenstaande slechts een indicatie is van aanraders c.q. “goede” cadeaus, zijn er wat mij betreft ook echte “beter niet” dingen:

 • decoratieve prulletjes voor de babykamer. De kamer is waarschijnlijk al helemaal klaar en de kans is groot dat je stijl niet past bij wat de ouder(s) voor de uk hebben bedacht.
 • bij kraamvisite: een bon/cheque voor een uitje voor de ouder(s). De kans is dat ze daar geen oren naar hebben en de bon ergens in een lade verdwijnt. Tot ze hem tegen komen bij een opruimbeurt en de inleverdatum verstreken is. Dit kan natuurlijk wel als cadeau voor de babyshower, leuk als het stel nog samen kan genieten voor de baby er is.
 • kleding met een “grappige” tekst: jij vindt een rompertjee met “mijn moeder is bezet, maar mijn tante is nog single” misschien hilarisch – de ouder(s) kunnen daar heel anders over denken.
 • babyschoentjes: baby’s kunnen niet lopen, dus ‘echte’ schoenen hebben weinig zin. Een zacht, warm pantoffel-achtig schoentje is beter.

Zo, nu ben ik benieuwd naar jullie ideeën en suggesties – maar ook naar jullie ervaringen. Wat waren topcadeaus tijdens je kraamtijd en wat was een echte no-go? Laat het me weten in de comments!

xAnja

Fotocredits: Nynne Schrøder

Anja

4 reacties op ‘Minimalistische cadeaus voor een babyshower of kraambezoek

 1. Wat grappig, ik ben ook bezig met een overzicht van duurzame (en daarmee soms automatisch minimalistische) babycadeaus. Ik vind een bon trouwens wel leuk, maar dan een meer persoonlijke en inderdaad, één die niet verloopt. Voor een bepaalde klus kan, maar ze ook ze lekker ut eten sturen en dat jij dan oppast. Een bon voor een X aantal keer oppassen is an sich trouwens ook een leuk budgetcadeau wat eigenlijk altijd gewaardeerd wordt, is mijn indruk. Verlaagt echt de drempel om er eens om te vragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.