Verbouwing voor- en na foto’s: de vestibule en gang zijn af!

Zo, na lange tijd niet over verbouwen te hebben geschreven, is hier dan eindelijk weer eens een verbouwupdate. En wat voor één! Ik laat zien hoe onze vestibule (inkomhal) en gang helemaal veranderd zijn in de afgelopen maanden.

Laten we bij het begin beginnen. Zo zag de gang eruit voor we gingen klussen:

De ‘marmeren’ lambrisering is geschilderd. In de vestibule is het wel echt marmer.

Je zou denken: wat een gave plek, valt heel erg mee, wat is hier aan te klussen behalve misschien een likje verf? Nou… kijk mee naar de volgende foto’s en je zult het ontdekken. Wij vielen ook voor de charme van dit huis.

De muurschilderingen vonden we ook best cool. We kwamen erachter (via de koopakte uit 1912!) dat ze ergens tussen 1906 (het bouwjaar van ons huis en de eerste akte van levering, die we allemaal nog in ons bezit hebben!) en 1912 zijn aangebracht. Ze horen dus niet officieel bij het huis.

Het grootste issue was dat er in de gang behoorlijk wat scheuren in de muren zaten. En een heleboel bruine aanslag (mogelijk nicotine en/of van de open haarden in huis), waardoor “gewoon verven” niet zo lukken. De verf zou simpelweg niet hechten. Ook waren er leidingen toegevoegd, die liepen over de muren en het plafond. De elektra wilden we ook vernieuwen.

Maar ik begon in de categorie “onderhoud” met het beitsen van de voordeur. Daar begon ik mee op een herfstdag, aan het einde van de middag. Ik werd overrompeld door hoe snel het donker werd en dus was ik op het laatst in deze halloween-achtige setting nog aan het beitsen 🙂

De muren moesten dus geschuurd worden om te zorgen dat de nieuwe witte laag zou “pakken”. Omdat we altijd al dachten dat onze muurschilderingen groter waren dan wat er nu zichtbaar was, besloten we met een heel fijn schuurpapiertje te kijken wat er onder de geel-bruine muurverf zat. En jawel…

Het verven van de muren (en het schuren) hebben we uitbesteed, maar zelf namen we het houtwerk voor onze rekening. AL het houtwerk… alle 6 enorme deuren en deurlijsten. Hier zie je in het fellere licht dat de boel best wat werk kon gebruiken.

De meeste deuren verfden we in onze “traditionele keuze”, RAL 9010 van Fairf, maar ééntje wilde we er laten uitspringen: de glas-in-lood-deur van de vestibule naar de gang en de deurlijsten hiervan werden mat zwartgrijs (RAL 7021). Hier Mr Dutchie in actie. Zo blij dat de vies grijs-groen-gele verf eindelijk verdween!

Het is hier trouwens 3.50 m hoog, dus de extra grote ladder/trap van Marktplaats komt goed van pas. Hier zie je ook dat we al begonnen waren met het schuren van de muren.

Onder de trap zit het toilet. Ook dat werd aangepakt.

Naast 6 deuren was er ook nog een trap… Die we overigens in een later stadium zelf aan gaan pakken, nu hebben we alleen de voorkant meegenomen.

Hier kun je goed zien hoe slecht het plafond en de muur eraan toe waren. Tegelijkertijd zie je hoe mooi ook hier het plafond is. De Gispen-lampen hingen er al. Ooit zat hier trouwens gasverlichting, hoe bijzonder is dat!

Ook deze deur had betere dagen gezien. Hij was geverfd met een hele dikke (en volgens mij zeer chemische) verf en zelfs na pittig schuren kon ik het zwart er alleen in streepvorm op krijgen. Het duurde even voordat hij er mooi uitzag (ook het plamuren kostte uren!).

Nog meer verven…. hier waren de muren inmiddels friswit!

Zo is het geworden!

En dan nu… the reveal! Ben je er klaar voor…?

Tadaaaaa, laten we beginnen met de vestibule. Wat een verandering hè! De marmeren vloer en muurplaten zijn allemaal origineel. Helaas zit er wat roest op een klein deel van de vloer (waarschijnlijk van een paraplubak). Weet iemand toevallig hoe je dat uit marmer kunt halen?

De ruimte is zoveel mogelijk intact gelaten. Toch is er hier behoorlijk veel werk verzet. Ook zit er nu een nieuw slot op de deur. De profilering is ook allemaal origineel. Links zie je net één van de nieuwste onderdelen: een sensor, zodat o.a. het licht automatisch aangaat als je ’s avonds binnenstapt. De lamp is nieuw, maar in nieuw-oude stijl.

Zicht vanaf de gang. Er komt t.z.t. nog een nieuwe schoonloopmat, deze is aardig versleten. Zie je ook de trekbel hangen?

En zo ziet de hal er nu uit! Alles fris, schoon en geverfd en geen leidingen meer over de muur en over het ornamentenplafond. Ook zit er hier die sensorverlichting. De granitovloer is origineel en nog in redelijke staat (hier en daar een scheur).

Klein stukje verder de gang in. Links de trap die we dus later zullen aanpakken, rechts een schoenenkast. Uiteindelijk willen we waarschijnlijk nog wat meer schilderingen terugbrengen, we hebben namelijk de patronen nog!

Hoewel we heel veel wit hebben toegevoegd, blijft dit een wat donkere ruimte. Er is feitelijk ook alleen maar daglicht vanaf de voordeur.

De kapstok is tweedehands en komt oorspronkelijk van een schip. Ik vond ‘m mooi passen bij de sierlijke details van de hal. Ik probeer deze plek zo leeg mogelijk te houden en de winterjassen in de zomer elders op te bergen.

Het wasbakje is origineel maar waarschijnlijk niet meer waterdicht. Ook was de leiding er naartoe van lood. We hebben ‘m laten zitten als origineel element, maar er komt dus geen water meer uit.

En het laatste plaatje om mee af te sluiten: zo ziet de hal eruit vanaf de keuken (waar we druk bezig zijn met de volgende verbouwing!). Hoe vind je het geworden?

Wat is er duurzaam aan deze verbouwing?

Tot slot nog even: wij wilden deze verbouwing, net als de rest van het huis, zo duurzaam mogelijk doen. Dit zorgde er onder andere voor dat we kozen voor:

 • kalkstuc in plaats van gipsstuc
 • silicaatverf in plaats van latex
 • nieuwe elektra (brandveilig)
 • hergebruik van materiaal waar mogelijk
 • plantaardige lak en primer
 • tweedehands meubels/accessoires
 • led-verlichting (dimbaar)
 • sensorverlichting (bespaart stroom)

Meer lezen over de verbouwing? Check dan de categorie “Verbouwing” met alle klusverhalen, plannen, binnenkijkers en reveals!

Anja

10 reacties op ‘Verbouwing voor- en na foto’s: de vestibule en gang zijn af!

 1. Nu de gang helemaal klaar en bijzonder mooi is geworden !!! Ook een hoera voor Mr Dutchie 👍🏻
  De keuze voor de zwarte kleur van de glas in lood deur is perfect .
  Geniet maar iedere dag wanneer jullie in of uit jullie huis gaan.
  Heel mooi en veeeeeel werk .
  Groeten uit Maine
  dinie osterman

  Like

 2. Heel mooi geworden! Wat een enorme klus was dat
  Leuk dat jullie zoveel van de prachtige oude details/elementen hebben gehouden
  Wat de vloer betreft
  Wij hebben een lichte marmeren vloer
  Er was een geel plek in de wc deze heb ik sterk kunnen verminderen( niet helemaal weg) door baking soda laten inwerken en dan goed uitspoelen
  Misschien werkt het ook met roest… succes

  Like

 3. Sensorverlichting bespaart geen stroom hoor, haha. Het gebruikt juist de hele tijd stroom, die sensor moet de hele tijd aan staan… Alles wat zogenaamd “smart” zou moeten zijn is overbodig en krikt per definitie je stroomverbruik omhoog. Niets is smarter dan je eigen hoofd. Althans, dat mag ik toch hopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.