9 Boeken om te lezen in de herfst | Mijn lijstje

*Insert gezapige intro over dat de zomer voorbij is, het nu toch echt herfst wordt, de dagen korter, de avonden donkerder etcetera…* De herfst is mijn favoriete seizoen. Om meerdere redenen, maar ook omdat het weer ‘legaal’ is om met een dekentje, een boek en een kop thee bij de open haard te kruipen.

Of me dat deze herfst – met een baby – en met al deze boeken ook net zo gaat lukken is de vraag, maar mijn wishlist voor de herfst van 2022 heb ik in ieder geval compleet. Deze titels staan erop:

Het einde van de zomer – Anders de la Motte

Een boek wat ik in vijf minuten uit het rekje bij de bieb griste, want grote zoon stond op me te wachten. Ik koos het puur op de titel en de flap – en om mijzelf ervan te overtuigen dat boeken waar de naam van de auteur groter op staat dan de boektitel nog steeds de moeite waard zijn.

Waarom deze nu lezen? Zie de titel.

De verborgen geschiedenis – Donna Tartt

Ooit poogde ik door het megadikke De Kleine Vriend heen te werken, maar dat lukte me tot 70% – toen hield ik het voor gezien. Maar ik ben de beroerdste niet en wil Donna nog een kans geven.

Waarom deze nu lezen? Een literair moordmysterie hoort wat mij betreft zeker bij de herfst.

Nog zoveel om voor te leven – Louis de Bernières

Ik merk dat ik veel in hetzelfde genre boeken lees – en zo af en toe wil ik daar uitstappen. Klassiekers doen het altijd goed, motiveren me om door te lezen ook als het me in beginsel wat minder aanspreekt. Deze staat er voor nu op. Deze pocket is trouwens maar EUR 7,90 bij Bol.

Waarom deze nu lezen? Ik vind klassiekers lezen echt iets voor de herfst. Dit is bovendien een familiekroniek, een soort soap maar dan om te lezen, verwacht ik.

Zwart Krijt – Christopher J. Yates

Eén spel. Zes studenten. Vijf overlevenden. Dat staat er op de voorkant van dit boek. I’m intrigued, kom maar op! Lekker voor in scary month oktober.

Waarom deze nu lezen? Zelfde als bij Donna: een lekker duister boek voor de donkere avonden.

In een donker, donker bos – Ruth Ware

Een jonge vrouw raakt de weg kwijt in een… jawel, donker bos. Ik las al eerder een boek van Ruth Ware en dat stelde niet teleur.

Waarom deze nu lezen? Bos… herfst… eng… you get the picture 🙂

Normale mensen – Sally Rooney

‘Een intense roman die je je eigen liefdes laat herbeleven’ aldus de boekomschrijving. Even iets anders dan duisternis. Ik heb deze al in bestelling bij de bieb, maar kost ook maar EUR 15.

Waarom deze nu lezen? De herfst is toch een beetje de tijd waarop je weer wat gaat terugblikken… en ook even wat anders tussen de drama’s en mysteries.

Het appartement – Lucy Foley

De halfbroer van de hoofdpersoon verdwijnt in Parijs. Er zijn vijf verdachten. Een echte whodunnit, vers van de pers.

Waarom deze nu lezen? Als je deze lijst van boven naar beneden volgt, weet je het antwoord al 😉

Appels vallen niet – Liane Moriarty

De Delaney’s zijn de ideale tennisfamilie, maarrrrrr… na de komst van een vreemdeling zijn de poppen aan het dansen. Inclusief deepdive in het ongelukkige huwelijk van de ouders.

Waarom deze nu lezen? Herfst… appels, dat was mijn brainwave. Ik verwacht flinke spanning – een echte pageturner!

De horlogemaker van Londen – Natasha Pulley

Een man komt op mysterieuze wijze in het bezit van een horloge dat hem het leven redt. Nou, dat belooft wat. Ik ben niet zo’n fantasylezer, dus ben heel benieuwd of deze bevalt. De boekomslag is in ieder geval prachtig.

Waarom deze nu lezen? Ik denk dat dit een mooie is voor rondom Halloween… mysterie, historisch geladen: zin in!

Dat is ‘ie. Waarschijnlijk veel te veel, maar dan heb ik maar keuze! Opvallend: de lijst bevat vooral veel vrouwelijke auteurs. Dat is geheel onbewust gegaan. En allemaal fictie, terwijl ik ook best van de non-fictie ben. Ik ben al begonnen in ‘Het einde van de zomer’ van Anders de la Motte, omdat dat bij begin september past.

Is er een titel die jou aanspreekt en die op jouw lijstje gaat?

Anja

12 reacties op ‘9 Boeken om te lezen in de herfst | Mijn lijstje

 1. Grappig, hier net andersom. De verborgen geschiedenis kwam ik niet doorheen en heb ik weggegeven, maar De kleine vriend nam ik laatst uit een minibieb mee. Ik moet er nog aan beginnen, eerst een paar andere boeken nog. Jij ook veel leesplezier!

  Like

 2. Die van Donna Tart heb ik ooit gelezen maar dat is zo lang geleden dat ik er niks meer van herinner.
  Normal people stond op mijn lijstje maar ik heb de serie al gezien en die vond ik zo mooi dat ik mijn leestijd liever aan een nader boek besteed. ER is namelijk nog zoveel moois te lezen 😉 .

  Like

 3. Heerlijke boekenlijst! We hebben een beetje dezelfde smaak zie ik. ‘Het appartement’ staat bij mij ook hoog op de lijst. Ik heb ‘m gereserveerd bij de bieb, maar er zijn tig wachtenden voor me, dus ik ben benieuwd of het bij mij een herfst- of een winterboek wordt. Of misschien zelfs wel een lenteboek, want soms duurt het héél lang.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.