Je huis inrichten met tweedehands spullen, hoe doe je dat?

Vliegen met een jumbojet? Elke dag een steak eten? Nee, onze drang om spullen te kopen zorgt voor de grootste milieu-impact per persoon*. Dat betekent dus ook dat je door te minimaliseren en door te kiezen voor tweedehands persoonlijk een ontzettend groot verschil kunt maken. Ook in je interieur. Mooi om bij stil te staan in woonmaand oktober.

De meeste mensen denken bij een vintage of tweedehands interieur al snel aan “oma-gordijnen” of een kamer vol met retro-spullen zoals lavalampen of een Bohemian look met gemacraméde plantenhouders. Maar dat hoeft helemaal niet. Ons huis is in modern klassieke stijl ingericht (zie hier bijvoorbeeld de voorkamer) en bevat toch veel tweedehands.

1 – Tweedehands is meer dan…

Want dat is denkfout nummer 1 bij het overstappen op tweedehands. Tweedehands staat niet gelijk aan “oudbollige trends van vroeger” of “vintage” of “grootmoedersstijl”. Je kunt ook een modern dressoir op Marktplaats of bij de kringloop vinden. Als mensen gaan samenwonen, hebben ze maar één dressoir nodig. En dus vind je die ook op tweedehands sites of in tweedehands winkels. En tweedehands design is ook volop te vinden en net zo duurzaam. Soms zelfs prijzig!

2 – Opknappen kan altijd

En ja, je vindt inderdaad ook nog steeds kasten met “Armoire” in de kringloop in die Riviera Maison-stijl die in de beginjaren ’00 zo populair was. Dat zegt natuurlijk niet dat zo’n kast niet een plekje kan krijgen in je interieur. Als het meubelstuk wel een goede vorm heeft en functioneel is, dan kan een likje verf, een set nieuwe knoppen, een nieuw stofje of een beetje houtbewerking ervoor zorgen dat het wel past in je stijl.

3 – Zoek een Pinterestplaatje

van een interieur wat je mooi vindt en kijk dan of je tweedehands ‘onderdelen’ kan vinden. Een blauwe fauteuil, een mid-century ladekast… Op Marktplaats en Vinted (tegenwoordig meer dan kleding) kun je goed en redelijk gericht zoeken. Ook tof zijn vintage webwinkels zoals Reliving, Whoppah en Furn.

4 – Niet alleen Marktplaats of de kringloop

Niet alleen online en in kringloopwinkels kun je leuke dingen scoren. Wie weet wat er allemaal bij je buurvrouw, vrienden, collega’s op zolder staat te verstoffen! Vraag het gewoon. Ook rommelmarkten in binnen- en buitenland (perfecte duurzame vakantieactiviteit), garage sales, ruilbeurzen en kofferbakdagen zijn een idee. Check je lokale krant voor verkoopmomenten op dagen als Koningsdag. Zie Meukisleuk.nl voor een agenda.

5 – Niet teveel

Het risico met tweedehands is dat je er veel van in huis haalt, omdat het goedkoper is dan alles nieuw kopen. Dat is echter ook meteen een valkuil: ga voor less is more en alleen voor dat wat je nodig hebt.

6 – Vind de balans

… tussen “alles in een stijl” (= saai) en “alles van een andere stijl” (= chaotisch). In mijn ogen is het het beste om één interieurstijl als basis aan te houden, met hier en daar toefjes uit een andere stijl. Wij hebben dus een modern-klassiek interieur, maar je ziet hier her en der ook Scandinavische invloeden (tv-kast, lamp eettafel) en een vleugje retro (woonkamerlamp, plantenstandaard).

7 – Binnenhuis hergebruiken

Als je iets niet wegdoet, maar het op een andere plek in huis opnieuw gebruikt, dan heb je eigenlijk ook een tweedehands item gered. Zeker als het om een functionele uitwisseling gaat… denk: lege ladekast van de gang wordt commode voor de baby of boekenkast wordt omgetimmerd tot plantenstandaard.

Benieuwd wat er bij ons allemaal vintage/tweedehands in huis is? Zie ook de house tours onder ‘verbouwing‘.

 • De salontafel (via mijn schoonouders)
 • De tv-kast (via Marktplaats)
 • De meeste plantenpotten (moeder, kringloop)
 • Dressoir in de eetkamer (Marktplaats)
  • Hanglamp in de voorkamer (Marktplaats)
  • Hanglamp in de eetkamer (Marktplaats)
  • Bureaulamp in de eetkamer (Reliving)
  • Ladekast in de slaapkamer (Marktplaats)
  • Kledingkast in de babykamer (Marktplaats)
  • Commode (Marktplaats)
  • Baby-ledikantje (schoonouders)
  • Bureau in mijn werkkamer (schoonouders)
  • Schommelstoel (schoonouders)
  • Auping daybed (uit een vuilcontainer!)
  • Houten werkbank in de serre (uit Frankrijk)
  • Bankje in de bioscoop (buren)
  • Logeerbed (schoonouders)
  • Bureau van grote zoon (via familie)

Veel succes met het maken van de duurzame keuze en het speuren naar jouw tweedehands toffe items!

*via “De Verborgen Impact” -Babette Porcelijn

Anja

4 reacties op ‘Je huis inrichten met tweedehands spullen, hoe doe je dat?

 1. Mooie tips! Ik merk dat ik bij dingen als meubels snel nieuw koop, maar eigenlijk is er genoeg moois tweedehands te krijgen. Scheelt ook nog eens heerlijk in de prijs (hoewel ik moet zeggen dat ik al tien jaar met dezelfde meubels doe, dus dat bespaart ook veel;)).

  Like

 2. Ik heb ook heel veel tweedehands in huis. Toen ik van thuis uit alleen ging wonen, heb ik gewoon naar alle mensen in mijn omgeving een bericht gestuurd met de vraag of ze nog ergens meubelen of gerief hadden staan dat ze niet meer moesten hebben. Het resultaat was dat ik minstens de helft heb moeten laten komen halen door de kringloopwinkel omdat het zoveel was.

  Toen ik 12 jaar later ging samenwonen met mijn toenmalig lief, heb ik mijn inboedel achtergelaten. Positieve reden: een vriendin van me had dringend een andere woning nodig want moest weg van haar partner en op die manier kon ze zo mijn huurappartement overnemen mét inboedel (en die kreeg ze gratis van mij, het is niet voor niks een goede vriendin).
  Negatieve reden: mijn toenmalige partner vond mijn spullen minderwaardig aan de zijne en dat heb ik me achteraf nog vaak beklaagd want ik leerde al snel dat iets dat veel geld heeft gekocht niet altijd beter is dan oude meuk …….

  Toen onze relatie uit ging en ik weer alleen ging wonen, heb ik hetgeen ik nodig had bij ikea gekocht. Ik was gestart met een zoektocht naar spullen via de kringwinkel maar ik zat er toen zo onderdoor en had zo weinig tijd om echt op zoek te gaan naar pareltjes dat ik dat uiteindelijk opgaf en maar gewoon naar ikea stapte. Maar ook toen kreeg ik ook best nog wel wat spullen van andere mensen, spullen waar vaak een mooi verhaal of herinnering aanzit. Zoals de grote kast van tante Rita die ondertussen overleden is, het gzondags servies van mijn oma dat in de kast van mijn andere tante stond te verstoffen, een zetel die nog bij mijn vader thuis stond als hij klein was … Ik heb dus nu een mix van tweedehands en nieuw.

  Maar toch een kanttekening waar ik me pas sinds kort bewust van ben. Ik heb het gelukkig zelf niet meegemaakt, maar tweedehandsspullen komen soms met extraatjes. Zo las ik dat bedwantsen op die manier ongewenst in je huis kunnen geraken of dat sommige oude meubelen vol met houtworm zitten. Dat is zeker iets om zeer goed te checken als je tweedehandse spullen in huis haalt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.