Waarom mijn Budgetteren gaat met Vallen & Opstaan

Deze post is live from Lefkas en daarom in een andere opmaak dan je gewend bent.

De afgelopen tijd heb ik gelet op mijn uitgaven, of beter gezegd: goed nagedacht waar ik mijn geld aan uitgaf. Ik vind er echter geen bal aan om dat allemaal bij te houden, maar toch schrijf ik vandaag een lofzang op het bijhouden van een huishoudboekje.
Gelukkig zijn daar tegenwoordig ook moderne versies van 🙂

“Budgetteren”. “Financial planning”. “Persoonlijk begroten”. Allemaal termen die je ontdekt als je je inleest in dit onderwerp. Soms gaat het in mijn ogen veel te ver (dure programma’s, tijdrovende schema’s) maar door de vele oplossingen is er voor iedereen wel een passende budgetteer-methode te vinden.

Ik heb een Rabobank betaalrekening en houd mijn status in de gaten via de service tool ‘Extra Inzicht’ die zij bieden. Een simpele en effectieve tool die voorkeuren en instellingen onthoudt. (Nee ik krijg hier niet voor betaald). Ik vind dat voor nu prima voldoende.

Hiermee vond ik mijn tweede financiële achilleshiel inmiddels ook: buiten de deur eten, drinken & uitjes. Tot en met vandaag ging er al zo’n € 300 doorheen deze maand. Maar er gaat ook veel goed: dankzij het experiment met het boodschappenbudget is er nu een vast bedrag waarmee we het moeten doen. Ook koop ik nog zelden kleding (in twee maanden: een nieuw jurkje van Miss Green bij Zilch in de sale en nieuwe muziekoortjes, omdat de kat de oude had door gebeten!).

Ik leer dus wel, haha. Spaarde genoeg om een lastminute Griekenland te kunnen veroorloven. En met een nieuwe maand in zicht, weet ik mijn volgende challenge al: een vast bedrag voor eten, drinken buiten de deur en zoveel mogelijk uitjes en leuke dingen doen voor max € 15 per persoon. Inner Anja: Nou succes. Je doet dit jezelf aan, hè 😉

Andere banken bieden trouwens gelijkwaardige oplossingen. Soms moet je ervoor betalen. Heb je geen Rabobank of vind je zo’n functie niet prettig werken? Er zijn tegenwoordig (gratis) apps, downloadbare Excelsheets en online tools te over. Ook Pinterest biedt vele mogelijkheden, vooral in simpele printjes waarmee je overzicht kunt houden. Of gebruik je journal, ’n leuke en creatieve manier!

Houd jij je uitgaven en inkomsten bij? Op welke manier? Laat het weten in de comments en inspireer mij en anderen!

Lieve groetjes vanaf Lefkas!