Een beetje Hygge en no stress: dit wordt mijn kerst

Oh, the weather outside is inderdaad frightful… potdikkie het is gewoon al donker om 4 uur en de regen zwiept tegen mijn raam terwijl ik dit stukje schrijf.

Ik kan erover klagen – en het is niet leuk als je er doorheen moet fietsen – maar eigenlijk is dat precies hét weer voor een Nederlandse kerst, toch? En een prachtige setting om je kaarsjes aan te doen, een vuurtje te stoken en je met een dekentje en een goed boek of een lekkere film op de bank te nestelen.

Een langzame, ‘hyggelige’ kerst… daar ga ik voor dit jaar.

Ik schreef er al over in het artikel van maandag. Voor mij geen kerst bucket list, geen lijst met allerlei to-do’s. Ik kook een kerstdiner voor 9 man, jazeker, maar omdat ik dat leuk vind en er plezier uit haal. Omdat ik er ook best een beetje goed in ben, dat koken dan.

Maar ik ga niet proefkoken (wat een onzin is dat ineens, ik heb die mailing niet gekregen geloof ik… proefkoken…?!!! echt… hoe verzinnen ze het). Ik kook iets wat ik nog niet eerder heb gemaakt, maar waarvan ik denk dat ik het kan. En als er één gang mislukt zijn er nog vier over.

Oh. En de pizzaboer zit ook om de hoek.

De boodschappen komen aan huis. Wat een heerlijke service is dat, zeg. Klikker-de-klik-klik. Geen eindeloze rijen op de 24e. Geen ingevulde bestelbriefjes die ik vergeet op tijd in te leveren bij de slager. Niet 6 winkels langs omdat dat ene product niet bij de budgetsuper te koop is en dat andere alleen bij de delicatessenzaak. De cadeaus? Het merendeel komt van dat blauwe bolletje en het andere heb ik al lokaal besteld. Het is misschien iet ideaal, en ik zou het best beter kunnen doen, maar ik kies hiervoor dit jaar. Dit past er bij mij. Nu.

Maar dat is maar één van de (vooral heel praktische) manieren waarop ik een langzame kerst voor mezelf creëer.

Er zijn nog meer manieren waarop ik geniet van een ‘slowe’ kerst. Die lijken een beetje op hygge-onderdelen, en dat klopt wel want ik was in Kopenhagen eind november en raakte erdoor geïnspireerd. In Denemarken is het namelijk half november al om half 4 donker…

4 Manieren om een hygge kerst te vieren

Kerstgeuren

Geuren associeer je met gevoelens, of in ieder geval met sfeer en bepaalde situaties. De beste kerstgeur is natuurlijk die van een kerstboom. Heb je een nepper staan, dan kun je geurkaarsen krijgen met “kerstboomgeur”. Ja, echt.

Misschien heb je wel zo’n oliebrander of -verstuiver. Dan is een mengsel van mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, sinaasappel of eucalyptus een idee. Met zo’n geur ben je toch instant-happy?

Kerstlicht

Kaarsen. Vooral heel veel kaarsen. Dat vind ik zo ontzettend “kerst”. Op kerstavond alle verlichting uit (behalve de boom), alleen kaarsen en dan The Grinch kijken met z’n drieën op de bank. Dat zijn gouden momentjes. Lichten dimmen vind ik sowieso snel sfeer-verhogend, al moet het ook weer niet zo zijn dat je geen hand voor ogen ziet 😉

Juist de wat kleinere, simpele lichtjessnoeren, kleine toefjes hier en daar in je interieur (en dus juist niet overal fel knipperend of in alle kleuren van de regelboog), geven een magisch effect. (Overigens: ben jij helemaal fan van je hele huis volhangen met lichtsnoeren en rendieren in de voortuin enzo… be my guest hè!)

Kerstdecoratie

Als je je huis niet versierd met kerst, word je al snel vreemd aangekeken. Niet dat er iets mis mee is om niet mee te gaan met de decoreer-gekte: kerst gaat helemaal niet om het mooist aangeklede huis of de Instagram-waardige eettafel.

Ooit dacht ik dat een kersthuis a la VT Wonen belangrijk was. Ik leerde dat als je je heel erg focust op een perfecte kerstboom en een Michelin-sterren-diner, er vaak iets anders mis is. Meestal zijn dat de onderlinge relaties en verhoudingen die misschien op scherp staan met kerst. Vergeet de opsmuk. Ga voor inhoud in plaats van een Extreme Home Make-Over: Christmas Edition.

Kersttijd

… maar dan echt. Niet de verplichte twee dagen vrij, maar de tijd zoals ik ‘m wil besteden. Met tijd voor mezelf. Tijd voor een goed boek. Samen-tijd. Familie-tijd. Theetijd. Warme-choco-met-slagroom-tijd. Lummeltijd. En de belangrijkste: echt-in-het-moment-zijn-tijd.

Wat geeft jou een instant-kerstgevoel?

Ik wens je alvast een prachtige tijd,
xAnja

Fotocredits: Alex

Anja

7 reacties op ‘Een beetje Hygge en no stress: dit wordt mijn kerst

 1. Samen met onze 2 (nog beetje single) meiden op kerstavond gourmetten. Ze lopen al tegen de 30 maar nog steeds gourmetten met stip op 1….:)
  1e kerstdag met ons 2-en zelf een diner fröbelen en banken met een filmpje (of 2..)..
  En verder gewoon ons (eigen) gang gaan ..dus geen familieuitjes etc etc..dat hebben we jaren geleden afgeschaft. Helemaal top!!

  Like

 2. Heel fijn om dit te lezen! Heb meteen de boodschappen online besteld bij die gele toko, nog nooit eerder aan gedacht.😉 Maar wat heerlijk zeg! En alles “op voorraad”. Dank je wel weer voor je inspiratie. Die Hygge kerst is al begonnen…

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat klinkt heel fijn! Ik vind dat proefkoken een briljante ingeving van de supermarktmarketeers: 2 keer dezelfde luxe producten kopen… Belachelijk uiteraard, gaan we hier niet doen ook.

  Fijne Kerst alvast, Anja!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.