Even de tijd? | Een stukje over self-care

Zorgen voor jezelf, of ‘self-care’ zoals het tegenwoordig heet is meestal niet schattig. Of lief. Of mooi. Ik leerde het dit jaar, doordat ik met mijn neus op de feiten gedrukt werd.

Voor jezelf zorgen is een Excel van je schulden maken en een ochtendroutine voor jezelf bedenken. Het is gezonde maaltijden bereiden als je daar helemaal geen zin in hebt. Het is niet langer van je problemen weglopen en je gewenste afleiding (Netflix, sociale media, drank) een oplossing noemen.

Het is vaak het stomste wat je moet doen; zwetend in de sportschool voor de derde keer die week omdat je niet goed voor je lijf hebt gezorgd. Het is die nare, aandachtvretende vriendin vertellen dat je haar niet meer wilt zien. Het is die extra opdracht die je doet, of dat extra baantje wat je aanneemt om je bankrekening in de plus te krijgen.

Het is jezelf accepteren zoals je bent en waar je bent in het leven, zodat je niet constant uitgeput bent van het “worden wie je zou moeten zijn”.

Self-care is niet het bad laten vollopen.
Self-care is niet oververmoeid op de bank ploffen met Netflix.
Self-care is niet “eindelijk de Libelle lezen”
Self-care is niet je armen vol-shoppen.

In een wereld waarin we denken dat self-care is (ik dacht het ook!), is een wereld waarin iets mis is. Voor jezelf zorgen doe je niet als ‘escape’, als toevlucht omdat de maat vol is. Omdat we uitstel nodig hebben. Omdat we ons willen verstoppen.

Echt voor jezelf zorgen gaat niet over chocola of een dagje spa.
Echt voor jezelf zorgen betekent: het bouwen van een leven waaraan je niet hoeft te ontsnappen. Waar je geen “broodnodige afleiding” voor nodig hebt.

Self-care vergt vaak precies datgene van je, wat je het minst wilt doen.

Het betekent dat je van jezelf weet hoe dat leven eruit ziet voor jou. Het betekent teleurstellingen in de ogen kijken, bijsturen en falen. Het betekent dat je “instant gratification” moet laten gaan en kiest voor een lange termijn-plan. Het is mensen teleurstellen.

Het is leven op een manier waarop anderen niet leven.
En boy, heb ik die les even hard geleerd dit jaar.

Voor jezelf zorgen betekent je gewone zelf jezelf te laten zijn. Zoals het is. Met ups en downs. Met soms een vieze keuken, geen keiharde buikspieren en met hier en daar een puistje, pukkeltje of kale plek. Het is jezelf niet langer saboteren met uitstel, verdoving of “jezelf verwennen”. Het is stoppen met jezelf te ‘fixen’ en te beginnen met… echt voor jezelf zorgen: zorgzaam omgaan met de problemen die er zijn en ze duurzaam proberen op te lossen.

Het is kiezen voor een leven dat goed voelt.
Niet een leven dat er goed uitziet.

Mijn les van 2019? Iemand worden die van een wijntje, warm bad, filmpje geniet – en niet iemand zijn die het nodig heeft.

Ik wens je een prachtige kerst,
Anja

Anja

15 reacties op ‘Even de tijd? | Een stukje over self-care

  1. Helemaal mee eens! Af en toe ‘even opladen’ met een boek/Netflix/bad/etc is niks mis mee, maar goed voor onzelf zorgen gaat over zoveel meer dan dat. Financieel overzicht, gezond koken ipv voor de zoveelste keer afhaalchinees, avond/ochtendroutines, solliciteren, je pensioen regelen, zorgen voor genoeg beweging en sparen voor een noodbuffer zijn misschien niet ‘sexy’ of ‘gezellig’, maar o zo belangrijk. Zorgen voor je toekomstige zelf, ipv instant gratification.

   En als je een week gezond hebt gekookt en een uur baantjes hebt gezwommen, als je wat geld opzij hebt gezet voor je buffer, dan voelt die keer Netflix daarna des te fijner, ipv een show bingen in 2 dagen, zodat je er niet over na hoeft te denken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Niet sexy maar idd van levensbelang! Wat een fijne reactie, doet me echt goed. Sparen voor een buffer is inderdaad ook echt eentje in dat lijstje! Super lief, dank je!

    Geliked door 1 persoon

 1. DIT!! Zo’n goed stuk! Ik krijg er zo’n sik van dat self-care door alle Instaguru’s wordt gereduceerd tot een bad nemen of een gezichtsmaskertje opsmeren! Ja, hartstikke ontspannend en ik heb er verder niks tegen, maar come on! Een gezichtsmasker ain’t gonna fix nothin’! Voor mij is self-care inderdaad dingen doen als op tijd naar bed gaan en opstaan, een enigszins gezonde maaltijd koken, schoonmaken, sporten, mijn medicatie (op tijd) nemen, mindfulnessoefeningen doen, en júíst de dingen doen die ik klote of eng vind, want daar groei ik van, niet van een bad of een manicure haha!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wow, wat een goed stuk! Ik lees al langer mee, maar tot nu toe heb ik niet gereageerd. Ben niet zo van het reageren 🙂 Maar deze slaat zo de spijker op zijn kop, daar móet ik gewoon even een compliment over maken.
  De rest van je blog mag er trouwens ook zijn hoor! Je bent een van de weinigen die ik regelmatig lees, omdat ik dat echt mijn tijd waard vind, waar ik de meesten na een of twee keer links laat liggen.
  Ik wens je een mooi 2020, met regelmatige momentjes relaxen, puur voor het genieten ervan X.

  Like

  1. Hi Inge, wat tof dat je een reactie hebt achtergelaten en dat je al een tijdje volger bent. Dank je voor het ontzettend lieve compliment. Ik ga er in 2020 weer nog meer van proberen te maken hier!

   Like

 3. Het klinkt bijna boeddistisch… goed voor jezelf en omgeving zorgen (zoals blaadjes of sneeuw vegen op de stoep). Er is niets mis met de RRR ‘etjes: rust, reinheid, regelmaat.
  Ik zie al geruime tijd rechts op jouw blog staan “momenteel lees ik” dat je het boek van Dave Ramsey de total money makeover aan het lezen bent. Heb je daar nog iets over te delen? Ik heb al veel van hem gezien op youtube.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.