Aan de trouwe lezers en volgers van mijn blog:

Dit is blogbericht 354. Dat is op zichzelf geen bijzonder getal, ware het niet dat ik tot dit aantal gekomen ben door jou, want door de stijgende stroom lezers en volgers met alle vragen, likes en wensen ben ik blijven schrijven. Ben ik beter geworden. Niet alleen in het schrijven, maar ook als minimalist. En door alle zelfreflectie (en soms neus-op-de-feiten berichten) zelfs een beter persoon.

Ik wil je bedanken voor het steunen van een kleine blogger in een niche-markt, die schrijft vanuit passie en bevlogenheid. Hoe je het ook went of keert, het succes van een blog valt of staat bij de mensen die lezen, reageren, delen en vragen stellen.

Het was niet altijd gemakkelijk om gefocust te blijven dit jaar. Om te blijven bloggen. Om mezelf uit een sleur te trekken en toch weer wat nieuws te schrijven. Ik hield me niet altijd aan mijn blogschema, soms door drukte en andere aandachtvreters, soms omdat ik me gewoon niet kon focussen.

Maar wat bleek? De lezers bleven gewoon komen, ook als het even een paar dagen stil bleef. De zoekfunctie op mijn blog werd bizar veel gebruikt dit jaar. Het gaf me hoop en ik leerde accepteren dat het niet altijd “volle kracht vooruit” hoeft te zijn.

Dat bleek sowieso wel een beetje het thema van dit jaar 😉

Minimalisme is en blijft mijn passie – maar ik denk eerlijk gezegd dat ik me er niet meer zo mee bezig zou blijven houden als ik deze blog niet had. Ik heb immers 80% van m’n spullen weggedaan en je zou kunnen zeggen dat het dan wel klaar is. Maar nu we net in het nieuwe huis zijn gaan wonen – een groter huis – is een hernieuwde focus hierop precies dat wat ik nodig heb.

En zo is het bijna 2020. En heb ik weer een jaar geblogd, gezwoegd, gelachen en zelfs wel met een traan gezeten. Ik vergeet nooit hoe mijn blik op ontspullen voor eens en altijd veranderd was door de vraag van iemand die de babykamer leeg wilde ruimen na de zoveelste miskraam. Wat ze dan het beste kon doen met die spullen, zodat ze toch nog goed terecht kwamen…

Of de vraag “wat doe ik met mijn trouwjurk na scheiding” die ik in mijn zoekwoorden-overzicht tegenkwam…

Maar terug naar de reden voor dit laatste blogbericht van 2019: ik wil je heel erg bedanken, trouwe lezer, voor het “hier zijn”, voor de momenten waarop je reageerde met je wijsheid, je vraag, je support, je mening, je antwoord op mijn vraag.

En aan iedereen die me dit jaar “live” zag bij een workshop of presentatie: dank je wel dat je er was, dat je naar mijn verhaal hebt geluisterd. Ik heb zoveel positieve woorden gehoord en wil je bedanken als je de moeite genomen hebt om me te mailen na afloop, te volgen via de blog of sociale media.

Dankzij jou heeft deze blog meer dan 300.000 views gekregen dit jaar en ruim 100.000 bezoekers. Er waren ruim 900 reacties, zo’n 13.000 zoekwoorden en voor het eerst een bezoeker uit Turkmenistan en uit Amerikaans Samoa.

Dankzij jou, voor jou en voor mezelf blijf ik mezelf pushen om berichten van hoge kwaliteit te schrijven, ook als het moeilijk is en na een paar dagen radiostilte. Ook in 2020.

Dankjewel.
Anja