Hoe vier je kerst als minimalist?

Ik schreef het vorig jaar al: de feestdagen zijn een garantie voor stress en hectiek, zowel qua tijd van het jaar (iedereen zit er door heen, we hebben het gehad, eindelijk vrij, lage vitamine D door weinig zon) en qua zelf-gegeven verplichtingen (kerstdiners, -concerten, familiebezoeken etc). Hoe vier je dan succesvol kerst? Ik denk door het minimalistisch te doen.

Een minimalist kun je het beste omschrijven als iemand die bewust nadenkt waar zij/hij haar/zijn tijd, geld, aandacht aangeeft. In de praktijk komt dat meestal neer op weinig spullen – maar vooral op een levensinrichting die bewust gekozen is. Over dat laatste later meer, maar hoe koppel je dit dan aan kerst?

Waarom zou je kerst op z’n minimalistisch overwegen?

Tsja, waarom zou je een ‘merry little christmas‘ willen of een ‘mindful little christmas‘? Klinkt dat niet als een zielige, uitgeklede, saaie manier van kerst vieren, met maar heel weinig mensen, geen cadeaus en bijna geen decoratie?

“Maybe Christmas,” he thought, “doesn’t come from a store. Maybe Christmas… perhaps… means a little bit more…”

The Grinch, How the Grinch stole Christmas (mijn favo kerstfilm)

Eh nee, dat is niet de minimalistische kerst die ik bedoel. Een minimalistische kerst betekent wat mij betreft vooral minder stress. Minder moeten en minder verplichte nummertjes, meer plezier, meer tijd voor wat je belangrijk vindt, meer aandacht voor elkaar. En als je religieus bent, kun je dit aanvullen met ‘het samen vieren van de geboorte van Jezus’.

Een minimalistische kerst stelt mij in staat om te focussen op wat ik (en mijn naasten) belangrijk vinden – en waarom ik kerst wil vieren.

Hoe creëer je een minimalistische kerst?

Klinkt bovenstaande als muziek in je oren, dan vraag je je wellicht af hoe je dit in de praktijk kunt brengen. Hierboven schreef ik al een paar uitgangspunten, maar het leek me handig ze onder te verdelen in vier manieren:

1 – Doe het met intentie

Door bewust na te denken waar je je tijd, geld, energie insteekt rondom kerst, creëer je een andere mindset. Een zinvoller geheel, want je hebt erover nagedacht en keuzes gemaakt. Beslissingen gemaakt:

 • wil je binnen een budget blijven, zodat je niet nog een stuk maand over hebt aan het einde van je salaris?
 • wil je minder shoppen of minder ‘aan cadeaus doen’?
 • heb je helemaal niets met koken en eten?
 • wil je liever iets actiefs doen dan met elkaar in een kringetje zitten?
 • heb je helemaal niets met kerstdecoratie of het uitzoeken, slepen met en versieren van een boom?

Wees met name specifiek over de dingen die je wél wilt (en dus niet wat je wilt vermijden, hoe aanlokkelijk dat ook is). Maak een klein plannetje voor jezelf: hoe ga je dit in de praktijk brengen? Hoe maak je er dit jaar een fijne, mooie, ‘mindvolle’ tijd van?

2 – Minder activiteiten

Tsja, ik ben soms van de rigoureuze aanpak. Ik schreef eerder al dat ik niet van de massale familiebezoeken ben. Dus houd ik het met kerst bij het gezin van mijn ouders en schoonouders en zoek ik in de dagen daaromheen mijn beide oma’s op. En dan vind ik het genoeg.

‘Vroeger’ wilde ik ook een kerstdiner of borrel met vrienden. En zag ik het als verplichting om met kerst bij zo-ongeveer-elk-familielid aan te schuiven. Nu ben ik met een paar vriendinnen vorig week naar een kerstfilm geweest en hebben we ervoor samen gegeten. Dat was super leuk – en ik had er 0.0 voorbereidingen voor nodig.

3 – Minder verplicht voelen

Soms hebben andere mensen (vaak mensen die ons nabij staan, zeg maar MOEDERS… oh pardon 😉 ) verwachtingen van ons die niet matchen met ons beeld, onze manier van feestdagen vieren. We laten ons dan leiden door wat zij van ons verwachten – letterlijk.

En wat misschien nog wel vaker voorkomt: de dingen die we onszelf verplicht stellen. Of waarvan we denken dat ze van ons verwacht worden.

 • “Dat hoort gewoon bij kerst”
 • “Zo doen we dat altijd bij ons”
 • “Ik denk niet dat ik daar onderuit kom”
 • “Kerst zou geen kerst zijn zonder …”

Als dit soort zinnen je bekend voorkomen, vraag jezelf dan eens af waarom deze verwachtingen of verplichtingen er zijn – en wat er gebeurt als je het niet of anders zou doen. Zodra je dat antwoord weet, kun je betere beslissingen nemen (zie 1).

Maar wat je ook kiest, kies in ieder geval. En stop met het gevoel dat er iets niet klopt – of dat je iets fout doet als je kerst op je eigen manier viert. Pak de controle (terug) en own it. Op een vriendelijke wijze, dat dan weer wel.

4 – Koop minder

Minder cadeaus (maar doe het mindful). Een simpele ingelijste foto van het gezin is voor veel opa’s en oma’s een prachtig cadeau. Minder frutsels en minder decoratie – maar een paar mooie, bijzondere kerstige dingen die je blij maken. Geef een ervaring (iets doen) in plaats van een product/ding.

Kerst is een dure maand (lees hier bijvoorbeeld nog het artikel van vorig jaar: “kerst, leuk, wat kost dat eigenlijk” terug) maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Stel een budget samen, als je bang bent om teveel uit te geven of er grip op wilt houden.

5 – Doe iets anders

De een-na-laatste en leukste manier om elk jaar een blijvend herinnering te maken is door iets nieuws te doen. Niets standaard tradities met brunch of Weihnachtsoratorium. Daar denk je niet meer aan als je oud en grijs bent. Voeg iets geks, iets anders toe aan je kerstviering:

 • ga sleeën of schaatsen
 • doe een winterse puzzeltocht
 • bezoek de Winterefteling
 • ga geocachen met kaarslicht
 • maak een vuurtje in de tuin en rooster hot dogs en/of marshmellows
 • lees elke avond een stukje voor van een favoriet kerstverhaal
 • bezoek een spa
 • doe een kerst-karaoke in de kamer
 • schrijf elkaar een gedichtje…
 • help als vrijwilliger
 • mediteer samen

6 – Mensen eerst, dan dingen

Dit laatste punt staat misschien een beetje gek: het is toch logisch dat we mensen stellen vóór gewoontes, vóór dingen, vóór een perfect gedecoreerd huis en een luxe ontbijttafel?

Denk dan eens na over wat je nu al geregeld hebt voor kerst. Een boodschappenlijstje, een agenda met afspraken, mogelijk heb je al cadeaus gekocht… hoeveel tijd is er gaan zitten in ‘mensen’ versus ‘dingen’? In appearance en hoe het eruit ziet vs. investering in echt tijd voor elkaar hebben?

Gebruik de kerstperiode niet als tijd om te laten zien dat je alle ballen in de lucht kunt houden. Dat je voor het kerstdiner langs 7 verschillende winkels bent gegaan zodat ook tante Sjanie haar speciale bubbeltje kan drinken en daardoor vergat je dochter op te halen, is niet tof. Dat er bij jou misschien geen cadeaus onder de boom liggen omdat daar het budget niet voor is, is niet ‘zielig’, maar een verstandige keuze die ervoor zorgt dat je volgende maand ook gewoon weer boodschappen kan doen.

Koester de mensen om je heen op de momenten die er zijn, zoals ze er zijn. Investeer dáárin. Love people, use things. Niet andersom.

Hoe vier jij kerst? Welke keuzes maak jij daarin en waarom?
xAnja

Fotocredits: Roman Trofimiuk

Anja

6 reacties op ‘Hoe vier je kerst als minimalist?

 1. Hier hebben we gelukkig weinig verplichtingen met Kerst, en de dingen die op het programma staan vinden we allebei leuk, dus dat is mooi! Ik heb vorige week mijn schoonmoeder nog laten weten dat ze niet meer voor me hoeft te kopen dan ze nu al heeft gedaan, en volgens mij begreep ze dat wel.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.