Alles om te weten als je vegan wilt gaan eten

Álles? Nou oké, “veel” dan 😉
Is (vaker) veganistisch eten één van jouw wensen voor 2020, dan komt dit artikel helemaal op het goede moment. Ik heb een achtergrond in voeding en schrijf voor mijn opdrachtgevers onder andere stukken over voeding, gezondheid, voedingspatronen en alles wat daarbij komt kijken. En zo af en toe zie je hier op mijn blog er ook een bericht over.

Allereerst: wat is veganistisch of vegan eten? Een veganist eet niets wat van dierlijke oorsprong is. Dat is bijvoorbeeld vlees en ei, maar ook melk, kaas, gelatine, roomboter, honing en een aantal kleurstoffen of andere additieven die een dierlijke oorsprong hebben. Het verschil met een vegetariër is dus dat een vega “alleen” geen vlees (vis, kip…) eet, maar wel kaas, honing en zuivel.

Waarom zou je veganistisch willen eten?

De meeste mensen die kiezen voor een volledig veganistisch eetpatroon kiezen ervoor vanuit milieuoogpunt. Ook de flexitariërs (mensen die af en toe vlees en af en toe vegetarisch eten) kiezen steeds vaker voor plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld zuivel. En het is waar dat een plantaardig voedingspatroon absoluut beter is voor het milieu. Daar bestaat geen twijfel over.

Hoe zit het met je gezondheid?

Zonder er een heel verhaal van te willen maken; wij mensen zijn gebouwd om te leven als omnivoor en geëvolueerd op basis van het eten van plantaardig en dierlijk voedsel. We hebben de meeste kans om de juiste voedingsstoffen inde juiste hoeveelheden binnen te krijgen als we eten volgens dat principe, zo zijn we ‘uitgelijnd’.

Dat wil niet zeggen dat je ongezond bent als je volledig veganistisch eet. Of dat je slecht bezig bent voor je lichaam als je vlees laat staan. Vaak eten veganisten meer groente, noten, zaden en peulvruchten dan vleeseters, en die hebben allemaal een gunstig effect op je gezondheid.

Met een goed veganistisch voedingspatroon kun je alle vitamines voldoende binnenkrijgen op één na: B12. Als veganist zonder gedegen menu heb je ook een grotere kans op tekorten in ijzer, calcium, zink en omega 3-vetzuren, B1, eiwitten en jodium. Door dat regelmatig te checken en met af en toe een (veganistische) vitaminepil kun je ernstige tekorten echt voorkomen.

Is dat niet heel veel werk?

Voor sommige mensen kan het overstappen naar een plantaardiger voedingspatroon ‘moeilijk’ of ‘lastig’ lijken. In de praktijk valt dit reuze mee, mits je het stap voor stap doet. Veel basisproducten (fruit, groente, noten, granen) kun je als veganist gewoon eten. En er zijn tegenwoordig steeds meer producten verkrijgbaar in een vegan variant. Kaas bijvoorbeeld. Of ‘hamburgers’.

Die alternatieven zijn overigens lang niet altijd zo gezond. Vaak zijn ze (te) zout en behoorlijk calorierijk. Maar goed, een gewone hamburger is dat meestal ook 😉

De makkelijkste maaltijden om veganistisch te eten:

  • pasta’s
  • burrito’s
  • soep
  • salades
  • wokgerechten
  • taco’s
  • curry’s

Je ziet: vooral de samengestelde gerechten zijn gemakkelijk vegan te maken, met of zonder een plantaardige vleesvervanger. Neem meer groente, voeg noten toe, kies voor peulvruchten in plaats van vlees.

Als je veganistisch wilt gaan eten, zou ik je willen aanraden om rustig te beginnen en bepaalde zaken te gaan verwisselen: koemelk voor sojamelk bijvoorbeeld – en dan te ervaren hoe dat is. Doe ook je research, want bijvoorbeeld havermelk bevat minder calcium dan koemelk. Hoe vul je dat dan aan? Komt dat goed met de andere dingen die je eet?

Vergeet niet dat je ook altijd aan kunt kloppen bij een voedingsprofessional voor persoonlijk advies. Better safe than sorry!

Is veganistisch eten iets voor jou?

xAnja

Ps. bedankt voor alle toffe reacties op de eerste foto’s van ons huis!

Anja

Een reactie op “Alles om te weten als je vegan wilt gaan eten

  1. Heel lang geleden, een jaar af veertig, vonden wij veganisten dat om goed veganistisch te eten de darmflora in een goede staat moest zijn. Immers de lengte van de darmen van een omnivoor zit tussen die van een tijger en een schaap in. Dat betekende veel gefermenteerde producten. Miso, tamari , zuurdesem brood. En geen suiker en gist. Om een goede darmflora in stand te houden. Het lijkt nu wel of wat er niet in zit alleen belangrijk gevonden wordt. En dat wat er wil in zit er niet toe doet. Heel raar vindt ik dat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.