Minimaliseren in de keuken: mijn 10 keuken tools

Als je ergens veel van kunt kopen met de sticker ‘komt wel een keer van pas’, dan is het wel kook- of keukengerei: gardes, messen, spatels, snijders, raspen etcetera. Voor je het weet is je keukenlade overvol. Irritant! Maar wat kan er dan weg en wat is er juist belangrijk om te bewaren?

Twee jaar geleden deed ik de 90/90 regel met mijn keukenspullen en bestek. Dat was de eerste keer dat ik deze opruimmethode gebruikte en dat was verhelderend. Ik heb nog steeds ongeveer dezelfde spullen in de lade – en dat is een must in de huidige keuken, waar we één lade van 30 cm breed hebben (geen grapje).

Een aantal van de kookspatels staan dan ook in een pot op het aanrecht, want dát was zelfs voor deze minimalist te weinig ruimte. Maar, welk keuken tools heb ik dan nu in gebruik?

1 – Tang

M’n favoriete ‘kookding’ kan ik wel zeggen. Handig voor binnen bij het bakken van vlees, maar ook bij grotere groenten zoals broccoliroosjes. Handig voor uitserveren als je gasten hebt en ook top voor een barbecue.

2 – Bakspaan

Een oudje, die van mij – helemaal van roestvrijstaal met een driehoeks bovenkant. Handig voor pannenkoeken bakken, gebakken eitjes en het scheppen van lasagne uit de ovenschaal. Ook handig bij aangekoekte prutjes, je kan er goed mee schrapen.

3 – Garde

Om slagroom of eiwitten mee te kloppen, om sauzen door te roeren, geklutste eitjes te maken en beslag te mixen.

4 – Kaasschaaf

Je bent Hollander of niet hè. Maar naast het schaven van kaas is de kaasschaaf ook handig als mandoline, bijvoorbeeld voor flinterdunne plakjes komkommer of harde worst.

5 – Stamper

Voor de aardappelpuree. Maar ook handig voor het maken van groentepuree, al dan niet voor baby’s of peuters. Ik gebruik ‘m ook wel ‘ns in de soep, als ik groenterestjes bij elkaar heb gegooid en het iets pureren wil – maar toch een wat grovere soep wil overhouden.

6 – Dunschiller

Hier kun je er duizenden van kopen, maar ik vind de langwerpige, met het ‘scheermesjesblad’ het fijnst.

7 – Houten spatel

8 – Kunststof spatel

Hout vind ik nog steeds het fijnst werken, maar de kunststof variant wint aan populariteit. Die kan ook in de vaatwasser, de houten heeft – naast de handwas – wat onderhoud (olie) nodig af en toe, anders gaat ‘ie barsten of rafelen. En de kunststof spatel heeft ‘geultjes’ die heel handig zijn met (door)roeren.

9 – Bakkwast / invetkwast

Voor het invetten van ovenschalen, bakvormen, maar ook het inoliën van hakblokken, houten spatels en houten snijplanken.

10 – Soeplepel

Want soep opscheppen met een gewone opscheplepel is gewoon echt onhandig. Met een soeplepel maak je overigens ook mooie bolletjes rijst en aardappelpuree op een bord.

Nog meer minimaliseren in de keuken?

Mijn ervaring is dat je met bovenste gebruiksartikelen eigenlijk vrijwel elk gerecht kan bereiden. Als je niet zo’n fan van koken bent, kun je zelfs met minder af. Koop je altijd plakjes kaas, dan heb je vrij weinig aan een kaasschaaf. Bak je eigenlijk nooit, dan is een bakkwast eigenlijk niet nodig. Zo kunnen er andere dingen zijn die ik misschien niet op dit lijstje heb, die voor jou van belang zijn… dat is dan ook de vraag van vandaag: welk keukengerei / kook tool kun jij absoluut niet missen?

xAnja

Anja

8 reacties op ‘Minimaliseren in de keuken: mijn 10 keuken tools

 1. Een mes is toch echt wel onmisbaar! En dat hoeft geen fancy koksmes met walnotenhouten greep te zijn, een simpel aardappelschilmesje voldoet in de meeste gevallen ook. Maar ik zou echt niet zonder messen kunnen in de keuken.

  Like

 2. Leuk rijtje! Wij hebben niet héél veel meer. Ik kan niet zonder mijn staafmixer, maar ben ook groot fan van mijn juliennerasp. Die maken dat ik véél plastic bespaar. Oh en mijn vriend zou de pizzasnijder niet kunnen missen,

  Like

 3. Ik heb een bamboe spatel. Ideaal, want hij heeft niet het onderhoud nodig dat hout wel moet hebben, maar je hebt ook niet het risico dat hij smelt. Ik gebruik hem nu een jaar of 4 continu en hij is nog heel goed, je ziet zijn leeftijd er niet aan af.

  Ik mis nog een soeplepel. Die heb ik wel echt nodig, niet alleen voor soepen maar ook voor dunne sauzen en stoofpotten. Ik wil graag een soeplepel in een leuke kleur of van een fijn materiaal, en ik ben er nog geen tegengekomen die aan die eisen voldeed. Nu leen ik er soms een of giet ik mijn soep…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.