8 tips voor budgetvriendelijk voorraadkoken of mealpreppen

Nog even en de scholen gaan weer beginnen. En ook al staat de wereld nog steeds een beetje op z’n kop, eten moeten we toch. Ik denk dat in dit soort tijden een vaste structuur, zoals een maaltijdplanning, of het inzetten van een tool als mealpreppen (van te voren in één keer al je maaltijden voor de week maken) echt het verschil kan maken. En dat dan het liefst ook budgetvriendelijk. Daarom vandaag 8 tips om je aan je budget te houden als je gaat mealpreppen of menuplannen.

1 – Bepaal een budget

Het is lastig om binnen je budget te blijven als je geen budget zet. Ik heb al vaker over boodschappenbudgetten geschreven, maar ik probeer hier zo rond de € 50 per week uit te geven, met een maximale uitschieter van € 10, dus € 60. Koop ik de ene week meer, dan betekent dat dat ik de week erna minder heb. Ons vierwekelijkse boodschappenpotje bedraagt dus max € 240.

2 – Kook 3- of 4 ingredienten diners

Binnen een budget blijven valt of staat natuurlijk met het type, maar ook het aantal ingrediënten dat je gebruikt voor je diners. Aardappelen, groente en vlees is een prima voorbeeld van een totaal-diner wat dus in dit plaatje past. Voor meer inspiratie:

3 – Maak maaltijden zonder vlees

Vlees, vis of kip is meestal het duurste onderdeel van een maaltijd. Dus is het weglaten ervan een prima manier om je budget in de gaten te houden. Vervang dat dan niet met kant-en-klaar vega opties, want die kunnen ook aan de prijs zijn. Neem een keer een ei, kook met noten, gebruik peulvruchten zoals kidneybonen of voeg meer groente toe. Dit werkt vooral goed in ‘samengestelde’ gerechten zoals roerbak, taco’s, enchillada’s, lasagne, wokgerechten, soep en (couscous)salades.

4 – Gebruik een kleine voorraad

Yes! Dit klinkt waarschijnlijk erg tegenstrijdig, want iedere YouTuber of influencer die spreekt over voorraadkoken en maaltijdplannen heeft een pantry of koelkast waar een gemiddeld restaurant jaloers op zou zijn. Maarrrr…. in mijn ogen is dit juist absoluut niet de manier op budgetvriendelijke te mealpreppen en JUIST NIET handig als je aan voorraadkoken wilt doen.

Iedereen die meegedaan heeft met VoorraadFebruari weet mijn mening hierover al: juist door jezelf te beperken en bewust in te kopen, een gelimiteerde ruimte te hebben als het gaat over de koelkast, vriezer en voorraadkasten, dán zit je goed. Wat gebeurt er namelijk als we teveel ruimte hebben om eten op te slaan? Dan vullen we dat met allerhande sauzen, maaltijdpakketten, dingen die in de aanbieding waren… Uiteindelijk weten we niet meer wat we in huis hebben en kopen we dingen dubbel, moeten we het weggooien omdat het over de datum is en kom je eigenlijk nooit te weten wat er allemaal gebeurt daar achterin die trapkast…. 😉

Dus: limiteer de ruimte (koelkast, voorraad, vriezer) om eten op te slaan. Zorg dat de grootte past bij hoe vaak je inkopen doet. Is dat eens per maand, dan heb je logischerwijs een grotere kast nodig. Is dat twee keer per dag… dan hoef je niet eens een koelkast te gebruiken 🙂

5 – Restjes invriezen of eten als lunch

Een hele belangrijke. Ook als er maar een klein beetje over is, dan bewaar ik dat in de koelkast of vriezer. Als je dat vaker doet dan kun je – bijvoorbeeld eens per week – een avondje “vriezerverrassing” doen: dan komen alle bakjes uit de vriezer, worden ze opgewarmd en heb je een soort buffet. Een andere optie – vooral nu met thuiswerken – is om het restje van de vorige dag te eten als lunch. Beter dan altijd boterhammen en sommige gerechten smaken de dag later nog lekkerder.

Let op: als je een gerecht een paar dagen van tevoren gemealprept hebt, is het niet altijd meer verantwoord om het opnieuw op te warmen of nog langer te bewaren. Lees hier meer.

6 – Houd de bewaarplaatsen georganiseerd en overzichtelijk

Dit ligt een beetje in het verlengde van punt 4: zorg ervoor dat de bewaarplaatsen van het eten overzichtelijk en op orde zijn, maar ook dat ze passen bij het product. Denk ook aan de labels: “koel en droog bewaren” is bijvoorbeeld niet in de schuur waar het soms heel vochtig en soms bloedheet kan zijn. Gebruik lades of juist planken en zorg voor een systeem dat werkt voor jou en het type boodschappen dat je in huis haalt. Zo gaan je producten het langst mee en heb je meer waar voor je geld.

7 – Goede containers of bakjes om in te vriezen

Dezeis vooral belangrijk voor de mealpreppers onder ons, maar ook voor de restjes-liefhebbers: zorg voor hygiënische en goed-afsluitbare containers om het voedsel in te bewaren. Bakjes die je zonder problemen kunt invriezen, maar bijvoorbeeld ook schalen die je in de oven of magnetron kunt zetten, afhankelijk van je favoriete kookwijze. Zeker na verloop van tijd kunnen dergelijke containers moeilijker schoon worden of zijn de deksels wat krom gaan staan. Daarmee loop je het risico dat je maaltijd al bedroven is voor je het gaat opeten.

8 – Limiteer je koopmomenten

Eén van de belangrijkste tips voor het hanteren van een budget is natuurlijk het vooruitplannen van je maaltijden en het beperken van het aantal winkels dat je bezoekt en hoe vaak je ernaartoe gaat. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om maar één keer naar de supermarkt te gaan per week en een keer naar de bakker. Kies daarvoor dan ook vaste dagen, dan hoef je er niet over na te denken. Naar de super ga je dan dus alleen met een plan voor de hele week. Zo voorkom je “eten uit grillen” (ik heb NU zin in x), kip-zonder-kop inkopen en je bent minder vatbaar voor impulsaankopen. Ook een goede optie: online boodschappen doen en ze (eens per week/ eens per twee weken) laten bezorgen.

Tot zover mijn belangrijkste tips om gezond, veilig en budgetvriendelijk te voorraadkoken en mealpreppen. Hoe bespaar jij op je weekmenu? Ben jij een elke-dag-naar-de-super-type of doe je liever helemaal geen boodschappen?

xAnja

Fotocredits: Max Delsid