Ontspulkalender september: opruimen na de vakantie

Wat goed is, moet je niet veranderen. Daarom ga ik – ondanks de aankondigde veranderingen op m’n blog – toch ook gewoon verder met de maandelijkse rubriek “opruimen en ontspullen in *maand*”. Dat vind ik zelf elke maand net zo goed een opsteker en een “ohja, dat is inderdaad handig”. Je hebt ‘m vorige maand vanwege vakantie alleen even moeten missen.

Een eenvoudiger leven valt of staat in mijn optiek met een rustig huis zonder overdaad. Met opgeruimde kasten en simpele, doeltreffende meubels. Om dat voor elkaar te krijgen – en zo te houden! – is elke maand even bijhouden of een opruimklus aanpakken handig. Daarom dan ook deze rubriek, die elke maand terugkomt.

Wil jij ook een opgeruimder huis, of “dat minimalisme” eens uitproberen? Dan is dit je kleine reminder om toch flink de bezem erdoor te halen. Door met deze mini-projecten te beginnen, creëer je motivatie en zin om door te gaan. En als je denkt “dat opruimen, dat lukt mij gewoon echt niet”, probeer dan gewoon om eens een maandje mee te doen! Geen woorden, maar daden! Hier is de:

Opruim- en ontspulkalender September

’t Is weer voorbij, die mooie zomer. Sorry dat ik het nieuws breng 😉 Pak daarom deze dingen deze maand aan:

 • Panty’s en leggings: zoek voor de winter uit wat er nog past
 • Vitaminen en mineralen: check wat er nog niet over de datum is voor de winter begint
 • Badkleding, zomerkleding, zomerschoeisel: bikiniweer wordt het niet meer…
 • Badtextiel (badlakens enzo): alles wat je niet hebt gebruikt, kan weg!
 • Zonnebrillen: heb je ook ontdekt dat je er teveel hebt? Of nog van een oude brilsterkte?
 • Zomerse boeken, tijdschriften, ingevulde puzzelboekjes etc.
 • (Audio)boeken, opgeslagen podcasts en e-books
 • Koffers en (reis)tassen: heb je ook maar de helft nodig gehad? Is het aan vervanging toe? Neem er afscheid van.

Voor alles geldt: bekijk wat je houden wilt en wat er niet (langer) een rol vervult in je huis. Wat betreft het textiel: doe weg wat echt niet meer kan, wat onhygiënisch is of waar er meer gat is dan handdoek. Veel schoon textiel kan gewoon de kleding/textielbak in, ook als het kapot is. Veel kun je inleveren voor het goede doel, zelfs brillen! Check daarvoor dit handige lijstje.

Voor mij staat het uitzoeken van de zomerkleding hoog op het to-do lijstje. Van de badlakens hebben we er maar twee, dus dat is gauw klaar. Die vitamines mogen hier ook wel uitgezocht. Wat staat erop jouw lijstje om te gaan opruimen?

Meer lezen?
Hier vind je de ‘eerdere afleveringen’.

Anja

13 reacties op ‘Ontspulkalender september: opruimen na de vakantie

 1. Ik ben begonnen met het kijken naar multifunctioneel gebruik, iets wat vooral wat keukenspullen betreft bij mij goed werkt. Zo worden mijn soepkommen tevens dessert en snackschaaltjes wat betekend dat de dessert en snackschaaltjes wegkunnen. Een hele boel bekers kunnen weg omdat mijn limonade glazen van dik glas ook geschikt zijn om voor warme dranken gebruikt te kunnen worden. Mijn ovenschalen zijn ook geschikt om te gebruiken als serveerschalen als ik bij eters eens niet de pannen op tafel wil zetten. Ook deed ik een aantal stoelen weg omdat mijn plastic tuinstoelen ook gebruikt kunnen worden als er eens visite komt en ik stoelen te kort kom. kocht ik geen hoekbank, maar een gewone bank met een losse poef die ook als bijzet tafeltje gebruikt kan worden of eventueel bij de eettafel voor extra zitruimte. Kwam er geen nieuwe tv omdat ik ook op mijn laptop tv kan kijken aangezien ik meestal alleen tv kijk omdat ik alleen woon. Maakte ik geen extra opbergplanken in mijn voorraad kast, maar ga ik kritischer inkopen zodat ik geen grote voorraad meer heb, waarbij ik er meestal na een tijd achter kwam dat iets ver over de datum was. Deed ik mijn logeerbed weg, omdat in geval van nood er iemand op de bank kan slapen of als het mijn dochter betreft ze bij mij in mijn 2 persoons bed kan liggen en heb ik ook nog een lucht bed voor noodgevallen. Daardoor kon ook mijn eenpersoons dekbed met hoes weg , omdat ik voor noodgevallen nog een slaapzak en een grandfoulard heb. Mijn parasol met losse voet kan weg omdat ik een schaduwdoek kocht wat in de winter minder ruimte inneemt in de schuur. Kocht ik bij de kringloop tuingereedschap wat past op de steel van mijn schoffel omdat daar zon speciaal handvat voor meerdere hulpstukken aanzit. Bracht ik boeken die ik al gelezen heb en die ik niet wil bewaren naar een mini bieb bij mij in de buurt. Verder heb ik nu vakantie en ga ik in deze vakantie ook eindelijk de spullen van mijn dochter die nog steeds bij mij staan bij haar brengen, We hebben geen auto en moeten dus alles op de fiets doen vandaar dat het allemaal wat langer duurde. En ga ik de regel hanteren voor alles wat er in komt moet er ook weer iets weg. Ben nu al blij met alle ruimte die er gecreerd is in huis.

  Like

  1. Wat ontzettend goed zeg. Heerlijk hoor, de ruimte die je ermee maakt. Ook mooi dat je deelt welke keuzes je maakt, zoals van de tv, het bed en de parasol. Dat is hartstikke handig en leerzaam voor anderen die in dit proces zitten. Ik herken veel van wat je schrijft en ook voor mij is het super om dit te lezen, want zeker na de vakantie heb ik nogal eens zin om de boel om te gooien, het gezellig te maken in huis (en dat betekent dan kennelijk spullen kopen…). Dank voor je verhaal en succes met de rest, Johmar!

   Like

   1. Dank je wel, iets kopen ontkom ik ook niet aan hoor, net nieuwe gordijnen gehaald, maar wel voor een minimaal prijsje, ze zijn niet heel dik maar dat los ik dan maar op door mijn oude zwarte gordijnen aan de kant van het raam te laten hangen, dat zwart was ik na 10 jaar wel een beetje zat , maar op deze manier ben ik a goedkoper uit en b ik gooi geen goede spullen weg. Verduisterende gordijnen voor de prijs van niet verduisterend. En die zwarte gordijnen zijn alleen zichtbaar als je buiten staat.

    Like

  1. Haha, ja, zo kan het toch nog verkeren. Maar eind september denk ik dat het toch redelijk klaar zal zijn 😉 Is dit een goed moment voor de stekjes om te verhuizen? Dan is dat een mooie voor op de kalender!

   Like

   1. Voor mij wel in elk geval, in de zin dat stekken in de zomer heel snel gaat dus dat ik er nu veel heb! En misschien is dit sowieso inderdaad wel een goede tijd om planten eens kritisch te bekijken. Als ze het in de zomer al niet goed doen, dan is de plek (of je huis) misschien niet zo geschikt voor die ene plant en kun je ze misschien doneren aan een plantenasiel of een bekende of ruilen voor iets anders.

    Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Anja! Ik heb ook ontzettend veel weggedaan en spullen zo ingekocht dat ze voor meerdere functies gebruikt kunnen worden (Alvast excuus voor dit ellenlange bericht):

  Mijn huisje is 45 vierkante meter:
  – Van elk servies stuk heb ik er 6 (6x borden, 6x waterglazen, 6x koffie/thee kopjes, 6x grote kommen, 6x kleine kommen).
  – Ik heb nog maar 1 dekbedhoes + hoeslaken set die ik elke week was en meteen weer gebruik (scheelt veel kastruimte).
  – Ik gebruik maar 4 pannen ( 1x grote koekenpan, 1x kleine koekenpan, 2x kookpotten).
  – Alle ovenschalen zijn de deur uit, ik gebruik 1 bakblik als “ovenschaal” en taartvorm.
  – Ook ik gebruik mijn poef als salontafel met een dienblad en soms gebruik ik dat als voetbank.
  – Als schoonmaakmiddel gebruik ik enkel mijn afwasmiddel..(klinkt raar maar het werkt hetzelfde als allesreiniger).
  – Ik gebruik 1 groot badlaken 100×150 voor het strand, de sauna en het zwembad.
  – Als ik op vakantie ga past alles in mijn grote weekendtas (dat komt door de capsule garderobe methode).
  – Op mijn balkon staan 2 tuinstoeltjes die ik naar binnen haal als ik mijn verjaardag vier (ik heb dan 8 zit plaatsen).
  – Ik gebruik maar 1 spatel tijdens het koken en 1 snijplank (de snijplank gebruik ik ook als serveerplank).
  – Ik heb 1 tv in de huis en het goedkoopste abonnement van Ziggo (€32,50 per maand).
  – Mijn boodschappen doe ik 1x per week en ik haal altijd hetzelfde (ik houd me aan mijn dieet schema).
  – Van mijn ondergoed en douchehanddoeken heb ik er 6 (elke dag 1 schone en op zaterdag doe ik de was).
  – Mijn vaste lasten check ik elk kwartaal of het ergens anders goedkoper kan.
  – De kerstspullen staan in de voorraadkast en zitten in 1 krat + kerstbomenstandaard er naast.
  – Ik rijd in een Peugeot 107 (1 op 22) daardoor tank ik maar 1x per maand bij het goedkoopste benzinestation.
  – Verder heb ik mijn make-up en doucheproducten geminimaliseerd want het is onzin om voor elk lichaamsdeel een andere crème te gebruiken en veel make-up producten gebruik ik nauwelijks waardoor ze over de datum gaan.
  – In de slaapkamer heb ik 1 ladekast die als capsule garderobe is ingedeeld: 1 lade met kleding, 1 lade met 5 paar schoenen ( voor elke gelegenheid 1 paar), 1 lade met verzorgingsproducten en 1 lade met een weekend tas en 2 schoudertassen.

  Ik ben nu 1 jaar bezig met minimaliseren en heb bijna ALLES weggedaan behalve wat hierboven staat, een paar woonaccessoires en mijn meubels. Het meeste is gedoneerd, verkocht of aan vrienden en familie weggegeven.
  Super fijn!

  Groetjes Sascha 🙂

  Like

  1. Wauw Sascha, wat een tof verhaal. Dank dat je de moeite neemt om het hier te delen, dat is heel veel inspiratie voor iedereen die in het minimaliseerproces zit. Mooi om te lezen welke keuzes je maakt en welke patronen je volgt, o.a. dat van elke kwartaal je vaste lasten checken vind ik een hele goeie!

   Like

 3. Meestal ruim ik mijn zomerkleding op maar die hadden we toch nog wel nodig 🙂 Ik ben al wel een beetje aan het kijken welke zomerkleding ik volgend jaar ga verkopen. Dan doe ik die alvast apart, zodat ik meer ruimte heb in mijn kledingkast.

  Like

  1. Ha ja, ik dacht begin september dat we het wel gehad zouden hebben, maar het weer doet z’n eigen ding, haha. En die dagen waren eigenlijk nog best een fijne ‘kers op de taart’. Hoewel de taart (zomer) niet echt waanzinnig was dit jaar….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.