Routines na de vakantie: hoe pak je ze weer op?

Of je nu lang of kort weggeweest bent – of misschien helemaal niet – heb je vast gemerkt dat de zomervakantie het ritme van alledag heeft veranderd. Nu we weer “gewoon” naar werk zijn en de scholen weer begonnen zijn, moeten we die routines weer even terugvinden. Hoe doe je dat? En wil je alle routines eigenlijk weer oppakken?

Of het nu gaat om de was doen, twee keer per week sporten, elke avond je kleding klaarleggen of dat weekmenu wat er zo lekker in zat: grote kans dat de zomerse dagen en de vakantie hier een streep door hebben gezet. Tijd om ze weer op te pakken, want in de regel werken dit soort ritmes en routines goed voor ons. Het scheelt nadenken, plannen en keuzes maken. Met routines doe je bepaalde dingen op de automatische piloot, wat je hoofd rust geeft. 

Routines zorgen voor minder denkwerk en meer ‘automatische piloot’.

Baal je er trouwens van dat je deze dingen hebt laten “versloffen” door de vakantie of door je dagen vrij? Dat is zonde van het piekeren. Het is goed om af en toe de teugels te laten vieren. Om juist van die dagdagelijkse dingen afstand te nemen. Is dat niet juist vakantie vieren?

Alles weer oppakken?

Voor dat je weer aan de slag gaat om deze gewoontes te herintroduceren, vraag je zelf eerst af of je de betreffende routines wel wílt oppakken. Heb je je niet juist in de vakantie gerealiseerd dat je soms wat teveel hooi op je vork neemt? Kan het misschien een onsje minder in plaats van weer in de rat race te stappen? 
Routines, gewoonten en ritmes zijn een tweezijdig zwaard als we het hebben over eenvoudig, simpel leven.

“Accepteer dat het oké is om soms de boel te laten gaan” 

Aan de ene kant geven ze rust en overzicht; doe je dingen op die automatische piloot dan kost dat je minder energie. Het is eenvoudig weg “hetzelfde liedje afspelen”. Tegelijkertijd kunnen dit soort processen opstapelen als een to do lijst die nooit ophoudt. Teveel voelen als een “moeten”. Die gevoelens en een druk-druk-druk mentaliteit, die staan haaks op een leven in balans. De vraag is dus: welke routines wil je houden en welke niet? 

Hoe kom je weer in je ritme?

Voor mijzelf werkt een maandag tot en met vrijdag-routine met vaste onderdelen het fijnst. Ik heb een koffiebreak (10u) een lunchplek (12u) en in de regel stop ik rond 17u met “kantoorwerk”. Het helpt om andere zaken aan deze dagen te plakken en/of om ze in m’n agenda te zetten. Dat doe ik bijvoorbeeld ook met de “plan with me”-plannen die ik maak voor de nieuwe maand die komt. En de dag waarop ik die hele nieuwe maand in plan? Die staat ook in m’n digitale agenda. Met alert of notificatie. In de regel doe ik het zo:

  • Taken die wekelijks terugkomen: aan een activiteit/vaste dag koppelen
  • Taken die af en toe zijn (onregelmatig): agenda met alert

Maar de dagen dat ik sport of waarop de kliko naar buiten moet? Die staan niet altijd in de agenda. Ik merk dat het daarbij gewoon een gevalletje ‘doen’ is, dan merk je dat je redelijk ‘als vanzelf’ teruggaat in je ritme. Als het vóór de vakantie tenminste al een routine/gewoonte was, dan. De kliko staat hier toch nog steeds als “agenda-item” met alert, want anders staat ‘ie niet op tijd aan de straat!

Challenge accepted 

Vaste dagen voor de was, wie er kookt of boodschappen doet of juist wie er aan de beurt is voor de afwas, die hebben we hier niet. Dat gaat redelijk vanzelf, in overleg. Anderen hebben juist baat bij flink wat vaste schema’s en een planning voor het huishouden, bepaalde taken enzovoorts. En zeker als je kinderen hebt, die taken hebben en zo bijdragen aan het huis, dan kan een memobord of gezinskalender helpen om de routines en wat er van hen verwacht wordt duidelijk te maken. Hoe jij (en eventuele huisgenoten) het ook inrichten: zorg dat het een bewuste keuze is en dat het werkt voor jou (jullie). Of dat nu eens in de week een maaltijdplanning of gewoon elke dag even naar de winkel om de hoek is.

Ben jij weer in je gewone ritme na de vakantie? Wat is jouw ‘standaard’ werkwijze als het gaat om taken en klussen? Tof als je dat hieronder deelt dan kunnen we van elkaar leren.

Anja

2 reacties op ‘Routines na de vakantie: hoe pak je ze weer op?

  1. Ik vind het altijd best makkelijk om opnieuw in mijn ritme te komen, want ik ben zo’n rare die het na een week of twee vakantie wel fijn vindt om terug wat routine te hebben. Alleen ben ik ze dan na twee weken alweer beu haha!

    Like

    1. Ha Lesley, dat herken ik ook ontzettend! Aan de ene kant mis je dat stramien, aan de andere kant denk je “pff even de boel de boel laten”. Ik denk dat dat ontzettend menselijk is 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.