Inmaken & wecken: 3x zomers lekkers bewaren voor later

Augustus en september zijn bij uitstek maanden waarin er veel lekkers van het veld en van de bomen komt. Soms zelfs teveel. Om wat te bewaren voor de ‘magere’ maanden, neem ik producten van het seizoen en verwerk ik ze op verschillende manieren. Dit maakte ik onlangs van mijn lading vijgen uit de tuin, tomaten die ik in bulk kocht en uien van de boer:

Vijgenjam

De vijgenboom in de tuin heeft dit jaar ook weer flink wat vruchten geleverd. Ik maakte van de eerste geplukte vruchten deze twee potjes vijgenjam. Heerlijk op toast, door de yoghurt, met cake en slagroom en als zoete toets op een broodje (oude) kaas. Maken is super eenvoudig en je hebt maar 3 ingrediënten nodig:

 • 250 g vijgen
 • 1 el citroensap
 • 150 g geleisuiker

Zo maak je het:

Maak de vijgen schoon en haal de steeltjes er vanaf. Snijd ze in stukjes van zo’n 2/3 cm. Doe ze in een steelpan en voeg de suiker en het sap toe. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Na een minuut of 5-10 zijn de stukjes uit elkaar gevallen. Vind je de stukjes nog te groot? Pureer dan met een staafmixer of pureestamper tot de gewenste consistentie. Vul een paar uitgekookte (oude) jampotjes of mayonaisepotjes ermee. Zet op z’n kop op een theedoek om af te koelen.

(technisch gezien is dit dus niet: wecken. Daarbij maak je een mengsel, wat je in een weckpot stopt en waarbij je ze in een waterbad kookt om ze langdurig houdbaar te maken).

Tomatensaus

Tomaten zijn momenteel ook volop te verkrijgen, hoewel het in Nederland geen geweldig tuinseizoen is geweest. Probeer ze bij de groenteboer van het land te krijgen (in plaats van uit de kas). Ik had er een aantal over en ook nog wat Italiaanse kruiden die op moesten. Ook dit is een supereenvoudig recept. Ik sla het tomaten ontvellen over, dat is echt een klusje wat ik niet begrijp. Zonde van je tijd, wat mij betreft.

 • Verse tomaten
 • Schep zout
 • Schep suiker
 • Gedroogde Italiaanse kruiden, zoals oregano

Zo maak je het:

Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes (gehalveerde kwarten zijn prima). Doe ze in een pan en laat langzaam warm worden. Vocht toevoegen is niet nodig, er zit genoeg in de tomaten zelf. Dit komt eruit als de stukjes warmer worden in de pan. Voeg een flinke schep suiker en een schep zout toe (moet een beetje op de gok, proef!). Voeg eventueel gedroogde kruiden toe. Gebruik een uitgekookte (limonade)fles om het te bewaren. Laat de saus goed afkoelen op z’n kop. De tomatensaus kan ook ingevroren worden.

Weetje: als je verse kruiden wilt toevoegen aan je saus, doe dat dan op het moment dat je de saus gaat eten. Door vochtige ingrediënten zoals verse kruiden gaat je saus schimmelen. Gevriesdroogde kruiden kunnen er wel bij.

Vijgenchutney met gekarameliseerde ui

Ik had ondertussen zoveel vijgen dat ik wat anders wilde proberen. Ik googelede een beetje en mixte wat recepten door elkaar. Daarom is onderstaand recept ook “op de hand” en niet erg afgemeten. Maar jongens, dit is me toch een lekker smeerseltje (oké, smeerseltje klinkt ranzig). Zoet en zurig. Heel goed te doen bij vlees en kaas, van Parmezaan tot oude Goudse. Of gewoon zo op een crackertje!

Zo maak je het:

 • Evenveel vijgen
 • als witte ui
 • citroensap
 • boter/margarine
 • versgemalen zwarte peper
 • geleisuiker
 • wittewijnazijn
 • balsamicoazijn

Ik nam twee flinke handen van elk: vijg en ui en sneed de ui in flinke snippers. In een braadpan ging een flinke klont boter en daarin karameliseerde ik de ui zo’n 30-40 min. In de tussentijd sneed ik de vijgen in stukken en deed ik ze – met een flinke spuit citroensap – in een pannetje om zacht te laten worden. Ik prakte ze een beetje fijn met een vork. Bij het vijgenmengsel ging flink wat wittewijnazijn, een snuf zout, behoorlijk wat peper en zeker 5 eetlepels balsamicoazijn.

Nadat de uien klaar waren, deed ik ze bij het vijgenmengsel in de pan. Vervolgens ging er een goede lading suiker bij, dat liet ik smelten en vervolgens bracht ik het het geheel aan de kook. Omdat dit een nogal “op de bonnefooi” recept is zou ik zeggen: proef goed, het gaat erom dat je de balsamico goed proeft met een zoete toets.

Deze oogstmaand heeft nog veel meer te bieden. Ik vind het heerlijk om te struinen over (oogst)marktjes in deze tijd van het jaar. Of om boerderijen te bezoeken die de oogst zo van het land verkopen. In mijn eigen tuin staat (nog?) niet zoveel, maar daar hoop ik volgend jaar verandering in te brengen.

Ook oogst binnenhalen?

Ben je op zoek naar een (bio)boer bij jou in de buurt om lokaal lekkers te halen? Deze websites zijn dan handige beginpunten:

Deel ook gerust de “onontdekte parel(s)” bij jou in de buurt in de reacties hieronder. Zo kunnen we samen heerlijk eten én lokale ondernemers supporten. Veel boerderijen hebben deze dagen speciale oogstdagen en/of (kook)workshops.

Geniet ervan!

Anja

2 reacties op ‘Inmaken & wecken: 3x zomers lekkers bewaren voor later

 1. Wat goed van je, dat wecken en inmaken. Ik doe dat niet en ga er ook niet aan beginnen. Maar ben wel een stuk kritischer gaan kijken naar wat ik eet en doe er meer moeite voor om gezonder te eten. Dat bevalt erg goed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.