18 leuke dingen om te doen in de herfst (vakantie) + winactie

De herfst is mijn favoriete jaargetijde, zonder twijfel. En daarom probeer ik er ieder jaar ook écht iets van te maken. Volop te genieten van dit ruige seizoen met zo’n vallende bladeren, dalende temperaturen en natuurkleuren in dieprood, oranje, geel en bruin. Hoe ik dat dit jaar doe, weet ik nog niet precies, maar onderstaande ideeën wilde ik zeker met jou delen.

Leuk voor op je herfst bucket list, om de herfstvakantie mee te plannen of als invulling van je date in de komende maanden. Dit seizoen begint natuurlijk met dit blogbericht, een lekker kop thee – en afhankelijk van wanneer op de dag je het leest: een dekentje en kaarsen aan.

1. Appels of peren plukken

Het is hét seizoen van peren en appels uit eigen land, misschien zelfs wel uit eigen tuin. Als dat laatste niet ene optie is, kijk dan eens naar een fruitboomgaard bij jou in de buurt. Deze weken hebben ze vaak speciale (langere) openingstijden en evenementen als plukfeesten, oogstdagen of herfstmarktjes. In mijn artikel over wecken en inmaken staat een lijstje met websites om boerderijen of boomgaarden in de buurt te vinden.

2. Herfstwandeling maken

Met de veranderende kleuren en het vallen van de blaadjes, is dit ook het moment voor een flinke boswandeling. Geen zin in bomen? De heidevelden of duinen zijn ook een bezoek waard. Gaan er kids mee? Maak er dan een speurtocht van door thuis te komen met een aantal typische herfst-boomvruchten: eikel, tamme kastanje, dennenappel, paardenkastanje, beukennoot, hazelnoot of de “helikoptertjes” van de esdoorn.

3. Herfstmarkt bezoeken

Struinen langs kraampjes met seizoenslekkernijen, droogbloemen, pompoenen, chrysanten, kransen en (zelfgemaakte) cadeaus om alvast in te slaan voor de decembermaand: daar denk ik aan bij herfstmarkten, herfstfairs of najaarsfestivals. Zoek er eentje bij jou in de buurt door te kijken op Facebook (onder evenementen), de uitagenda van je stad/regio, de VVV van je plaats of gewoon door na te vragen bij familie en vrienden of op te letten welke aanplakbiljetten er hangen.

4. Bierbrouwerij of wijnboerderij

Druiven voor de wijn zijn in september plukrijp en gerst voor bier kan ook het beste nu geoogst worden. Tijd dus voor een tripje naar de wijngaard of naar een (lokale) bierbrouwerij. Nederlandse wijn wordt steeds beter, heb ik me laten vertellen, dus tof om deze branche een hart onder de riem te steken. Je vindt ze bij jou in de buurt door even te googelen. Wijngaard Bilderhof in Dordrecht staat hier op de wishlist.

5. Een herfstig weekendje weg

Een weekendje naar de Ardennen om te cocoonen? Huisje op de Veluwe voor lange wandelingen? Of juist een stedentrip voor een flinke dosis cultuur? Ik kies voor een meidenweekend in december, waarbij we waarschijnlijk ook een kerstmarkt bezoeken. Fijne openhaardavondjes, ik kijk ernaar uit. Kies je voor een reisje België, dan kun je punt 4 van hierboven natuurlijk niet overslaan (kaart bierbrouwerijen België).

6. Huis in herfstsfeer

Een lekkere plaid op de bank en een paar kaarsen: meer heb je niet nodig voor een lekker herfstsfeertje in huis, toch? Binnenkort laat ik zien hoe ik in de huis de switch naar de herfst maak, maar ik kan je alvast vertellen: heel veel spullen komen daar niet bij kijken. Sfeer is een totaalplaatje: geuren, smaken, geluiden horen er net zo goed bij. Ga je ook voor een herfstsfeer in huis, koop je dan niet suf aan verlichte takjes, eekhoorntjes van steen, plastic bladeren en neppompoenen. Zonde van je geld en van het milieu.

7. Nieuwe recepten uitproberen

Stoofvlees. Pompoensoep. Appelcrumble. Paddenstoelenrisotto. Salade met peer en hazelnoten. De herfst heeft zoveel lekkers te bieden – het meeste ook nog van eigen bodem! – dat dit de tijd is om nieuwe gerechten uit te proberen. Of juist om die oldskool klassiekers die wat meer tijd kosten, zoals stoofvlees met bier, een kans te geven. Met niet alleen het eten van iets heerlijks als resultaat, de urenlange geur in huis doet ook wonderen!

8. Een bioscoopmarathon

Heb je gezien dat alle Hobbit- en Lord of the Rings-films op Netflix staan? Dat ze dat juist half september hebben gelanceerd, is vast geen toeval. De herfst met z’n vroeg-donker avonden leent zich perfect voor een indoor bioscoopmarathon. Met de beamer vanuit bed bijvoorbeeld, of in je eigen gefabriceerde bioscooptent. Ook tof voor een marathon:

 • Nightmare before Christmas & Corpse Bride
 • Scary Movie (1 t/m 6…!)
 • Alle Harry Potter’s
 • Twilight-serie
 • Adams Family en Adams Family Values
 • Ghostbusters
 • Paranormal Activity (ook 6)

9. Een etentje plannen

Als je dan toch in de keuken staat (zie 7), nodig dan ook meteen wat anderen uit om met elkaar te genieten van die herfstlekkernijen. Ben je niet zo’n kok, dan nodig je jezelf toch gewoon ergens anders uit 😉 Hier staat op het menu:

*crostini met vijgen en geitenkaas
*stoofschotel met pompoen
*warme appel met ijs en stroopwafel

Je vindt mijn favoriete herfstgerechten en -recepten in mijn Pinterest-album.

10. Een heerlijke herfstfilm

Edward Scissorhands, When Harry met Sally, October Sky, Sweet Home Alabama, Coraline, Good Will Hunting, You’ve Got Mail, Legends of the Fall, Dead Poets Society, E.T., Sweet November, Sleepy Hollow… er zijn heel wat films die in de herfst afspelen. Een avondje voor jezelf of voor tijdens de pyjama party?

11. Goed boek en kaarsen aan

Need I say more? Een kop thee (of een glas wijn!) erbij en genieten maar. Geen idee wat je moet lezen? Eerder maakte ik al een lijstje met 14 boekentips voor de herfst:

12. Sint Maarten en/of Halloween vieren

Het lijkt misschien ver weg, maar het gaat reuze hard: Halloween is precies zes weken vanaf vandaag (op zondag 31 oktober). Ook leuk om samen met de kids in de herfstvakantie voor te bereiden op deze twee festiviteiten. Geen idee hoe je dat een beetje minimalistisch doet? Dan heb ik twee tips:

Sint Maarten vieren we hier niet, dus daar heb ik geen tips voor, sorry.

13. Eerste warme choco van het seizoen

Ik maak hier dus echt altijd even een momentje van, onder het mom ‘het leven is een feestje…’. Meestal wordt het gecombineerd met een avondje film kijken of juist met een uitstapje, zoals zo’n herfstfair of weekendje weg. Ik vind het ook leuk om verschillende smaken te proberen:

 • Witte chocolademelk
 • Puur-puur-puur met echte cacao
 • Butterbeer (Harry Potter’s chocolademelk)
 • Pumpkin Spice choco
 • Sinaasappel-pure chocolade
 • Cayennepeper en kaneel
 • Karamel
 • Bailey’s
 • Gewone rum of spiced rum
 • Cognac
 • Koffie
 • Amaretto
 • Kahlua
 • Nootmuskaat en honing
 • Kokosmelk, amandelmelk of soja

14. Sloffen kopen of repareren

Een must voor mij deze herfst, want ze vallen echt totaal uit elkaar. Iemand nog een goede tip voor duurzame sloffen – het liefst instapmodel? Ik houd erg van die Spaanse sloffen van leer, maar ook die slijten behoorlijk. Anyway: pantoffels – of op z’n Rotterdams: sloffen – zijn momenteel nr 1 op de wishlist. Zijn jouw pantoffels niet helemaal jofel meer, maar nog niet tot op de draad versleten? Breng ze dan naar je schoenmaker voor een quick-fix.

15. Iets lekkers bakken

Koekjes. Wafels met slagroom. Appellltaaaarrrrttt. Kaneelbroodjes! Ik ben absoluut geen bakker, maar in de herfst en winter vind ik het óók leuk. De ene keer mag het wat meer werk zijn, het weekend erna doe ik liever aan 10-minuten baksels. Ook mijn favoriete herfst bakrecepten vind je in m’n Pinterest-album.

16. Sinterklaas voorbereiden

Naast dat het nog precies 6 weken is tot Halloween is het ook nog precies 70 dagen tot Pakjesavond. Yes, dat is inderdaad net iets meer dan 2 maanden nog. Neem in de komende weken even een avondje waarop je één en ander plant, zeker als er kleintjes in huis zijn. Ben je op zoek naar tips om deze toch vaak drukke tijd rustig te vieren? Lees dan mijn artikel: Bestaat er zoiets als minimalistisch sinterklaas vieren?

17. Een verlanglijstje

Ben je ook iemand die – als het eenmaal tijd is voor de Sint- of kerstwensen – niets weet te verzinnen? Ik dus ook. Dus heb ik inmiddels een ‘running list’ waarop ik dingen schrijf die ik graag zou willen hebben. Bij mij vallen die in de categorie: handig-ter-vervanging, gebruiksartikelen of heb-ik-nodig-maar-niet-meteen-nu. Denk aan kaarsen, sokken, een bloemenbon, parfum. Open een notitie in je telefoon en zet daar de komende tijd dingen in die je tegenkomt of waarvan je denkt ‘da’s ook een idee!’.

18. Toeleven naar kerst [Winactie]

Wil je nog wat leuks weten? Je weet inmiddels dat het precies nog 6 weken tot Halloween is en nog 70 dagen tot Sinterklaas. Maar het is óók 90 dagen tot 25 december: oftewel Eerste Kerstdag. Nog precies drie maanden, dan zitten we aan het kerstdiner. Krijg je er al zin in of slaat de paniek een beetje toe? Het is goed om te weten dat jij bepaalt hoe je met al deze feestdagen omgaat. Toeleven naar kerst kan op vele manieren: door het reserveren van een kerstdiner in een restaurant of door alvast mensen uit te nodigen. Of door een adventskalender uit te kiezen en een verlanglijstje (zie 17) te maken.

De winactie van vandaag helpt je er alvast een beetje bij. Samen met Rosa van Hope and Joy geef ik namelijk aan 2 bloglezers een prachtige adventskalender t.w.v. € 18,95 weg. Je kunt kiezen uit twee verschillende: de Lieve Woorden adventskalender of de Rust & Reflectie adventskalender. Ze bevatten 24 kaartjes met een mooie tekst voor elke dag van december tot aan kerst. Deze kaartjes zitten in een linnen bewaarzakje met een stevig beukenhouten standaardje om ze rechtop te plaatsen. Je krijgt er 4 bijenwaskaarsjes bij. De kaartjes zijn geprint op milieuvriendelijk papier met afbreekbare inkt.

Wat je daarvoor moet doen? Alleen maar in een reactie hieronder laten weten dat je graag kans maakt op deze prijs. Extra leuk is als je vertelt waarom je deze bijzondere adventskalender graag zou willen winnen (maar dat hoeft niet). Je kunt meedoen met deze actie tot 2 oktober 2021, 18:00 uur. Daarna loten we de winnaars. Hope and Joy is trouwens een bezoekje waard, kerstperiode of niet! Rosa’s kleine cadeaus en kaarten raken echt een snaar. Je ziet dat er met zorg aan gewerkt is.

Tot zover mijn lijstje met 18 leuke dingen om te doen in de herfst. Ik hoop dat er voor jou ook volop ideeën bijzitten, maar je weet hoe het werkt; deel gerust jouw tips en suggesties in de reacties-box hieronder. Daar kun je dus ook laten weten of je mee wilt doen met de winactie. Volgende week lees je hier op de blog wie er gewonnen hebben!

Anja

28 reacties op ‘18 leuke dingen om te doen in de herfst (vakantie) + winactie

 1. Heerlijk dat het herfstseizoen aanbreekt! De gezelligheid en de natuur die straks prachtige kleuren heeft…ik kijk er naar uit! En wat een leuke winactie, ik doe zeker mee. Een hele originele adventskalender en ik hou van ‘nadenk’ teksten.

  Like

 2. Rust en reflectie zijn in de december maand bij mij meestal ver te zoeken. Zo’n adventskalender zou ideaal zijn want die vertelt je elke dag even dat je je niet gek moet laten maken door alles wat je nog moet doen. Althans dat stel ik me zo voor.

  Like

 3. Mijn dekentje van de bank zit net lekker in de was. Een onmisbaar item in dit seizoen want als de zon onder gaat, voelt het meteen fris, vind ik. Ik koop mijn sloffen altijd bij Scapino en moet zeggen dat ze jarenlang meegaan. Meestal koop ik het model van rond de € 15,00. Spaanse sloffen schijnen elke 2 jaar compleet stuk te gaan en dat vind ik dan weer zonde.

  Ik doe graag mee met de winactie voor die mooie adventkalender. Rust & Reflectie kan iedereen wel gebruiken, lijkt mij…

  Like

 4. Ik win heel graag jouw mooie prijs.
  Vorig jaar maakte ik een adventskalender voor mijn huisgenoten. Voor elke dag een zakje met een pakje erin. Dat vonden ze heel leuk, maar dit jaar ga ik liever voor iets als dit, iets moois om met z’n allen eens bij stil te staan, in plaats van 24 leuke maar overbodige spullen in huis te halen.

  Like

 5. I love de herfst! ❤️ Vd week mn capsulewardrobe herfstklaar gemaakt!
  Wat een leuke winactie! 😇 ik lees elke week graag je blogs! Elke woe en zo kijk ik sochtends gelijk op de website!

  Like

 6. Wat een fijne en mooie blog weer. Leuk al die tips! De herfst is mijn favoriete seizoen. Weer naar binnen keren, rustig aan doen, herfstkleding in de kast en ’s avonds lekker met een boek op de bank onder een dekentje. We gaan binnenkort ook nog even de herfstbucketlist invullen samen. Dan zijn we er helemaal klaar voor. Ik doe graag mee met de winactie. Ieder jaar maak ik zelf een adventskalender voor de kinderen en voor mijn man. Deze zou daar best bij passen. Ga vooral door met deze blog ik lees ze iedere keer weer.

  Like

 7. Wat een welkome adventskalender met zelfzorg verpakt in mooie teksten! Dat zou iedereen moeten krijgen en van mogen genieten. Ik gun mezelf ook meer zelfzorg, dit cadeau zou er goed bij passen.

  Like

 8. Wanneer de temperatuur daalt, daalt mijn stemming helaas altijd mee. Lieve woordjes zullen dat niet kunnen verhelpen, maar zouden wel heel fijn zijn!

  Like

 9. De herfst is ook mijn favoriete jaargetijde. Mijn sloffen heb ik gekocht bij de Makro Barendrecht, van die muilen, onverwoestbare zolen,soort imitatie uks, maar dan voor 30€😀. Adventskalender zou leuk zijn in plaats van de beautyboxen waarvan je tocg de helft niet gebruikt.

  Like

 10. Lees nog niet zo lang je blog’s Heel inspirerend!! Ik doe graag mee met de win actie voor de adventskalender ,gewoon omdat het me aanspreekt

  Like

 11. Ben nog bijna nooit op dit blog geweest. Leuk om te lezen. Doe graag mee met de win-actie. De kalender van rust en reflectie lijkt me heel mooi.

  Like

 12. Een van mijn favoriete dingen aan de herfst is dat ik weer aan allerlei knutselprojecten begin. In de zomer heb ik veel vrije tijd buiten doorgebracht, maar nu is het daar het weer niet voor en kan ik lekker met een kop thee aan iets werken. Ik maak graag kaarten om aan mensen te sturen, en vind het ook leuk om te haken, breien of borduren. Het is ook heerlijk om in mijn schommelstoel te zitten met een dekentje en een boek. ’s Zomers staat die schommelstoel in de avondzon, in de herfst en winter staat hij voor het raam zodat ik kan kijken naar de regen en de langswaaiende blaadjes en vogels.

  Ik doe graag mee met de winactie! Ik ben benieuwd wat er op de kaartjes staat en het lijkt me fijn om bewuster naar kerst toe te leven.

  Like

 13. Wat een fijne tips! De herfst en winter zijn niet meteen mijn meest favo seizoenen, maar met jouw tips gaat de herfst alvast een pak aangenamer zijn 🙂 En uiteraard doe ik graag mee met de winactie!

  Like

 14. Heel graag doe ik mee met de winactie. Lieve woorden die ik mezelf meer mag geven. Ik bewandel een pad met veel hobbels maar kijk uit naar pad die wat makkelijker gaat en met de lieve woorden kan ik alvast genieten van de lieve woorden!

  Like

 15. Hoi hoi,

  Ik doe graag mee met je actie omdat ik de kaartjes graag zou willen delen met mijn kids. En extra leuk dat deze actie precies loopt tot mijn verjaardag op 2 okt.
  Ik heb genoten van je verhaal over de herfst (ook mijn favo seizoen, heerlijk warme chocolademelk, soms lekker zonnetje en warme sokken)
  Genieten maar!!

  Veel plezier en blijf lekker schrijven want ik lees het met plezier.

  Marieke

  Like

 16. Ik zou heel graag de adventskalender willen ontvangen.
  Ik houd van het herfst seizoen, omdat ik dan weer letterlijk en figuurlijk naar binnen mag.
  En denk dat deze adventskalender mij in dit proces goed bij zou kunnen ondersteunen.

  Warme groet, Jolanda

  P. ‘S. een prachtige website en blog ❤️.

  Like

 17. Leuke ideetjes staan er weer bij. Maar… komende vrijdag krijgen we de sleutel van ons klushuis; geen idee of er veel tijd overblijft in oktober voor herfstige activiteiten 🙂
  Ik lees je blog graag en de laatste tijd met name de artikelen m.b.t. jullie verbouwing met duurzame materialen. Ik heb er al verschillende tips uitgehaald.
  Graag maak ik kans op de Lieve woorden adventskalender. Wellicht een rustpuntje 24 dagen lang in een verdere drukke tijd.
  Vaak maak en geef ik adventskalenders voor en aan anderen, nu maar eens voor mezelf proberen iets te winnen 🙂
  Groetjes, Henny

  Like

 18. Heerlijk herfst. Ik hou wel van dit seizoen.
  De kalender van hope&jou zou ik graag winnen. Op haar pagina vond ik de meest ontroerende tekst nadat mijn zoontje na 18weken zwangerschap werd geboren. Het gaf mij veel steun. Het toelecen naar kerst en januari zal voor ons pittig zijn, daar hadden we een andere voorstelling van. Misschien bieden de kaartjes van de kalender wel wat extra steun.

  Like

 19. Ik zou graag mee willen doen aan de winactie! De herfst is mijn favoriete seizoen en ik houd enorm van de gezellige sfeer in deze periode 🙂 Rond deze tijd merk ik dat ik automatisch meer focus leg op self-care en dit doet me goed! Liefs, Roos

  Like

 20. Bedankt voor alle blogs het afgelopen jaar! Ik lees ze met veel plezier, vooral de blogs over ontspullen en de maand kalender.

  Sinds 17 december vorig jaar heb ik een “maatje” Carolien waar ik elke woensdag om 10 uur een bel afspraak heb.
  Samen bespreken we één doel voor de komende week en bespreken we het doel van afgelopen week. Als buddy begonnen na een online opruim-challenge en zo ben ik ook jouw blog terechtgekomen.
  Allebei zijn we een “agri”vrouw en proberen we verschillende ballen in de lucht te houden; gezin, wonen en werken op een boerderij, eigen werk, partner, vriendinnen, sporten, etc.
  En natuurlijk lopen we hier weleens vast………

  Bij deze wil ik meedoen met de win actie en geef ik de “rust & reflectie” adventskalender aan Carolien.

  Ga zo door met jouw blogs!

  Like

 21. Ik zou graag meedoen met de winactie voor het setje rust & reflectie. Omdat ik altijd maar blijf hollen in mijn baan als docent en vergeet te kijken naar het hier en nu, dat zou ik graag willen leren. ☺️✨⭐️

  Like

 22. Wat een leuke winactie! Ik zou heel graag de kalender met ‘lieve woorden’ willen winnen om in de donkere dagen voor kerst een kaartje te sturen aan mensen in mijn omgeving, die een steuntje in de rug verdienen.

  Like

 23. Oh, ik doe graag mee met je winactie! Ik ben echt dol op van die ‘unieke’ adventskalenders. Ik wil er elk jaar een gewone met chocola, maar dan ook een speciale, bv. van de Rituals. En vorig jaar maakten mijn zus en ik er eentje voor elkaar met kleine cadeautjes, was ook heel leuk! Je hebt me trouwens geïnspireerd om vanavond de eerste warme choco van het seizoen te drinken haha.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.