Hoe kan je een vluchteling helpen in Nederland? 5+ manieren

Als je kiest voor een simpeler leven, dan stel je je anders ‘open’ voor de wereld. Dan heb je meer tijd en aandacht voor wat er om je heen gebeurt en wat je kunt doen om te helpen. Vandaag begin ik met een blogbericht over het helpen van een groep mensen die momenteel – vaak tegen wil en dank – in de spotlights staat: vluchtelingen.

Het is een onderwerp waarover ik nog niet veel heb geschreven, maar wat één van de wensen was toen ik werkte aan een nieuwe blogplanning: anderen helpen. Ik schreef over goede dingen doen in de feestmaand december, en als het over financiële zaken ging, dan schreef ik ook over het doneren aan goede doelen. Maar specifiek over bepaalde mensen of groepen mensen helpen ging het nooit. En toen Mr Dutchie in de zomervakantie besloot actief vrijwilligerswerk te gaan doen, kwam het idee voor deze blogpost (én anderen) definitief in de planning.

“No one puts their children in a boat, unless the water is safer than the land.”

Warsan Shire

De hulp aan vluchtelingen staat dus centraal in dit bericht van vandaag. Eén woord voor een groep mensen die zo ontzettend verschillend is, maar die desalniettemin onze hulp nodig heeft. Het grote voordeel daarbij is dat bijna iedereen wel kan helpen met zijn/haar tijd, inzetbaarheid en kwaliteiten. Het idee dat je je woongebied, de regio die je je hele leven kent, moet ontvluchten omdat het er niet veilig meer is, verschrikkelijk lijkt me dat. Of dat je ergens weg moet omdat je er niet jezelf (meer) kunt zijn. Niet alleen het weggaan, ook het ergens arriveren zonder dat je ook maar iemand kent, de taal niet spreekt, de gewoonten niet begrijpt…

4+ keer vluchtelingen helpen in Nederland

Er zijn verschillende manieren waarop je deze groep mensen kunt helpen en het gaat verder dan het overmaken van een geldbedrag. Ik onderzocht enkele mogelijkheden en deel ze hieronder, maar ben zeker geen expert op dit gebied. Laat dus ook zeker je suggesties horen, deel je kennis!

1 – Geld doneren

Ja uiteraard moest ik deze als eerste noemen. Het is één van de gemakkelijkste manieren van je hulp bieden: geld overmaken naar een organisatie die zich hard maakt voor vluchtelingen. De bekendste:

Dat geld hoeft natuurlijk niet (alleen maar) uit jouw zak te komen. Je kunt ervoor kiezen om een actie op te zetten. Maak jam van je aardbeien, breid sjaals en verkoop ze. Ook de kids kunnen zo een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door het doen van klusjes.

2 – Petities tekenen

Misschien nog wel makkelijker dan geld overmaken is het tekenen van petities waarbij vluchtelingen centraal staan. Er zijn er momenteel twee actief die je kunt tekenen:

3 – Spullen doneren

Iedere COA-locatie heeft andere wensen, maar je kunt onder meer kleding en speelgoed/spellen doneren zodat zij deze kunnen uitdelen aan vluchtelingen, die vaak met een schamele hoeveelheid spullen naar Nederland zijn gekomen. Maar let op: je kunt je kleding en spullen niet rechtstreeks bij een COA brengen. Hoe dat wel werkt, lees je hier.

4 – Vrijwilligerswerk

VluchtelingenWerk Nederland heeft altijd behoefte aan vrijwilligers en dan ook voor verschillende taken. Je kunt gastheer/vrouw zijn op een laagdrempelige ontmoetingsavond, maar ook taalcoach, klassenassistent, sport/activiteitenbegeleider (jeugd of kleine kinderen) en zelfs docent Basaal Nederlands of Huisvestingscoach worden. Het kan al vanaf een paar uur per week en een Verklaring Omtrent Gedrag is in de regel nodig. Meer weten? Klik op de website van VluchtelingenWerk op de kaart om te zien wat er bij jou in de buurt nodig is. Je kunt je ook aanmelden bij een COA-locatie in de buurt om daar te helpen of kijken op de website NL voor Elkaar. Laatste tip: check je lokale bibliotheek. Hier worden vaak ook taallessen of voorleesdagen georganiseerd voor mensen die de Nederlandse taal niet (erg) machtig zijn.

5 – Wandelen

Eéns per jaar – het is toevallig helaas net geweest – wordt de Nacht van de Vluchteling georganiseerd. Je kunt dan – inderdaad ’s nachts – een flinke route lopen waarmee je geld ophaalt voor vluchtenlingenzorg. Eén van de steden waar dit kan is Rotterdam. In de agenda dus voor volgend jaar?

Dit zijn de opties die ik heb ontdekt en die op dit moment relevant zijn. Ik hoop dat er ook voor jou iets bijzit waarvan je denkt “ja, dat ga ik doen!” Dat hoeft niet meteen meerdere uren vrijwilligerswerk te zijn, de petitie tekenen kan ook al helpen.

Dankjewel bij voorbaat. Ook voor het lezen van dit blogbericht hierover.

Heb jij andere gedachten over het helpen van vluchtelingen? Ben je er geen voorstander van? Deel gerust je mening, maar houd het alsjeblief respectvol. Ik wil graag dat mijn blog een fijn online plekje is.

Anja

Een reactie op “Hoe kan je een vluchteling helpen in Nederland? 5+ manieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.