Wat moet je aan in het tussenseizoen?

Eén van de moeilijkste momenten in het jaar om jezelf goed te kleden vind ik de tussenseizoenen, zoals de periode waar we nu inzitten. Het is nog te warm voor een dikke trui en alweer te koud voor jurkjes en rokjes (zonder iets eronder). Het kan ’s morgens flink koud zijn en aan het einde van de middag spontaan t-shirt weer. Hoe doe je dat qua kleding zonder dat je er een aparte kledingkast met ‘tussenkleren’ voor nodig hebt?

Wie mijn blog al geruime tijd volgt, weet dat ik gebruikmaak van een capsule garderobe, oftewel: een kleine collectie kledingstukken die over het algemeen multi-inzetbaar zijn. Dat is een bewuste keuze: ik ga niet voor een kledingkast die uitpuilt van de jasjes en dasjes, ik wil ook die eenvoud en simplicity in mijn garderobe. Ik kies bijvoorbeeld voor jurkjes met half-lange mouwen, zodat ik ze zowel in de winter (eventueel met vest) als in de zomer (met mouwen omgeslagen) kan dragen.

Toch merk ik ook dat ik het moeilijker vind om me in deze tijd met wisselvallig weer te kleden. Het gemakkelijkste is een t-shirt met een vestje, maar ik heb slechts twee vesten en om die nu élke dag te dragen… Gelukkig is er meer mogelijk in dezelfde ‘laagjes-stijl’:

 • Een jurkje met vest (en eventueel panty)
 • Singlet met langemouwenshirt erover of juist eronder
 • T-shirt met blazer
 • Jeansshirt met t-shirt of singlet eronder (open of gesloten gedragen)

Weinig kleding?

Hieronder zie je een paar voorbeelden van laagjeskleding, geschikt voor verschillende doeleinden. Dit zijn 10 opties met 14 verschillende kledingstukken uit mijn capsule wardrobe piramide, maar je zou theoretisch ook met minder af kunnen:

 1. Perfecte werk-outfit: dunne trui, blouse, nette schoenen
 2. Boodschappen doen: gemakkelijke outfit met een striped longsleeve
 3. Belangrijk werkoverleg – goed voor de dag komen met een blouse-blazer combi
 4. Casual Friday – Omdat het kan en comfi is
 5. Simply stylish – Netjes, maar niet té met een t-shirt en een nette pantalon
 6. Shoprondje met vriendinnen – Fijne schoenen, spijkerblouse
 7. Diner voor twee – Het vestje kan natuurlijk uit 
 8. Sunday blues – Gemakkelijk en comfortabel met een topje. Zelfs als er visite komt
 9. Koffietijd – Heel geschikt voor naar oma of voetbaltraining
 10. Maandag – Netjes genoeg voor overdag, gemakkelijk en warm

Veel van bovenstaande opties kun je ‘downdressen’ en ‘updressen’ – met een ander paar schoenen en bijvoorbeeld een blazer in plaats van het vest, heb je snel een chiquere look. Combineer je look 3 met een paar hakken kun je er ook goed mee uiteten. En door outfit 7 met een witte sneaker te dragen wordt ‘ie weer wat meer voor een warme dag: kun je eventueel het vestje uitdoen als het zonnetje nog komt kijken!

Veel opties!

Veelzijdigheid alom dus. Juist nu is het even puzzelen met je beperkte, eenvoudige garderobe, maar dat maakt ook creatief! De mooiste combinaties ontstaan spontaan als je niet zoveel hebt om uit te kiezen. Ik schreef het al in mijn ontspulkalender september: ik heb mijn eigen kast weer goed opgeruimd en de winterse dingen wat meer in het zicht gelegd. Nu ben ik nog op zoek naar bruine laarsjes, want die van vorig jaar heb ik he-le-maal opgedragen (gaten erin!).

Wat is jouw favoriete kledingstuk voor dit tussenseizoen? Elke dag weer de vraag: wat trekken we aan vandaag: hoe los jij dat op in deze tijd? Kies jij ook voor eenvoud in je kledingkast? En maak jij je kledingkast ook klaar voor de herfst of winter?

Anja

5 reacties op ‘Wat moet je aan in het tussenseizoen?

 1. Volgende week was ik net van plan mijn kledingkast herfstklaar te gaan maken. De zomertopjes kunnen wel terug in hun doos, net als de bermuda shorts (ik moet nog 1 wassen). Momenteel grijp ik graag naar mijn dunnere truien voor dit seizoen. ’s Morgens is het inderdaad al behoorlijk fris….

  Like

 2. Ik vind die tussenseizoenen altijd zo lastig! ’s Ochtends wil ik in een deken gaan werken en twee uur later zweet ik me alweer te pletter. Ik heb wel een corduroy jumpsuit gekocht met korte mouwen en die vind ik perfect voor nu. Dus die ga ik gewoon even kapot dragen haha!

  Like

 3. Het is gruwelijk koud op mijn werkplek, dus ik heb de laagjes vooral binnen nodig. Ik wissel af tussen een spijkerjack en een flanellen of corduroy blouse over een kortemouwenshirt. Ik hoef er niet netjes uit te zien hier, maar probeer me vooral comfortabel en “mezelf” te voelen en niet alsof ik recht uit bed kom.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.