15 Manieren waarop wij besparen op gas en elektra

Ik schreef het al in mijn weekoverzichtje (Geniet van het weekend 21): de kosten voor gas en elektra lopen hier de spuigaten uit. Ook al kondigde het kabinet dat prijsplafond aan, ziet de toekomst er voor ons niet heel rooskleurig uit. Ons vaste tarief is eraan en dus zijn we aan de grillen van de markt onderhevig. Zelf besparen is een noodzaak. Dit zijn de manieren waarop we dat gaan doen.

We hebben sinds de aankoop van dit huis al veel tijd en energie (en geld!) gestopt in het verduurzamen van ons monument. Zo is er de afgelopen week dubbelglas ingezet (monumentenglas) en hebben we wanden en vloeren geïsoleerd. Maar dan nog is dit een behoorlijk groot en oud huis. Dus zullen we het ook vooral zelf moeten doen.

Gas besparen

Dit doen wij om de gasrekening te verlagen:

 • Alleen de ruimtes verwarmen waar we zijn
 • Gebruikmaken van een smart thermostaat met vaste programma’s.
 • Deuren achter je dichtdoen om te zorgen dat de warmte niet “weg vliegt”. Vooral bij een trapgat/gang met trap naar boven is dit belangrijk. Een deurveer of dranger kan ook helpen.
 • De thermostaat gaat om 22.00 uur naar 16*C, behalve in de woonkamer waar we vloerverwarming hebben. Dat kost meer energie om dan weer warm te krijgen dan warmhouden.
 • Onze smart thermostaat heeft een ‘afwezigheidsmodus’. Zijn we niet thuis (niet op de wifi) dan gaat deze modus automatisch aan.
 • We doen de gordijnen eerder dicht en houden zo de ergste kou buiten.
 • De temperatuur van de cv-ketel staat op 60*C. Bovendien verwarmt hij alleen het water op bepaalde tijden (tijden waarop wij douchen).
 • We douchen 5 minuten per dag, of 10 om de dag. In bad gaan kost energie van zo’n 3 dagen, dus dat is iets voor heel af en toe.
 • Tochtstrips en deurborstels onderaan de deuren.

Elektra besparen

Omdat de prijs van elektra gekoppeld is aan die van gas, gaat dat tarief ook de hoogte in. Dus is elektriciteit besparen nu ook een goed idee voor je portemonnee (voor het milieu was dat het al, net als bij gas natuurlijk!). Wij hebben met ons gezinsoverleg de volgende afspraken gemaakt:

 • De extra koelkast gaat uit en wordt alleen gebruikt als het echt nodig is (bijv. bij verjaardagen)
 • De vaatwasser en wasmachine draaien we alleen met volle trommel.
 • De vaatwassen en wasmachine laten we draaien op het eco-programma.
 • We gaan sluipverbruik tegen door met contactdozen te werken, o.a. voor de tv en digitale ontvanger.
 • Kamer uit = lampen uit
 • We hebben een rondje gemaakt en stekkers uit het stopcontact gehaald, daar waar ze maar zelden gebruikt worden. Denk aan muziekspelers, dvd-speler etc.

Ik heb de adviezen van Milieu Centraal gebruikt om voor ons tot een persoonlijk advies te komen. Maar wellicht heb jij nog handige tips/ideeën/suggesties/advies voor ons en je medelezers? Ik hoor het heel graag, alle besparing is welkom!

Anja

5 reacties op ‘15 Manieren waarop wij besparen op gas en elektra

 1. Bijna alles wat jij noemt, doen wij ook. Hier nog een paar aanvullingen die me zo te binnen schieten.
  Luchten is belangrijk voor het behoud van je huis en je gezondheid. Wij hebben een CO2-meter aangeschaft en meten regelmatig. Een afzuigkap zuigt veel warmte weg en door te meten, kun je dat beter regelen. Dat meten is ook handig bij het gebruik van kaarsen.
  Als de zon schijnt, gordijnen open. Als de zon weg is, gordijnen dicht. Dit doe ik in slaapkamers. In de woonkamer gaan de gordijnen zo laat mogelijk open en al vroeg dicht. Als de temperatuur buiten begint te dalen, gaan zowel de glasgordijnen als de overgordijnen dicht.
  Een slowcooker bespaart veel energie. Wat ik ook doe bij soepen en stoofschotels, is ze op een kurken onderzetter plaatsen en om de pan een plaid wikkelen. Er zijn ook mensen die, net als vroeger in de bedstee, de pan in bed onder het dekbed plaatsen. Wij krijgen van onze kinderen voor onze trouwdag een dutch oven. Als we die binnen hebben, ga ik er een gevoerde zak voor maken. Het hooikistprincipe. Een hooikist kan natuurlijk ook heel goed, maar die neemt wel veel ruimte in én is zwaar. Toen laatst de elektriciteit wegens werkzaamheden niet beschikbaar was, heb ik mijn petroleumstelletje weer in ere hersteld. Echt koken kun je er niet op, maar warm maken en warm houden wel.
  Het duurt lang voor wij warm water hebben. Het koude water vangen wij op voor de planten en/of het doorspoelen van het toilet. Water voor schoonmaken koken we in de waterkoker. Het teveel gekookte water doen we in een thermoskan en/of gebruiken we voor thee.
  Oude apparaten verbruiken in de regel meer stroom dan nieuwe apparaten. Wij zijn een jaar geleden verhuisd en merken dat het verbruik van bijna al onze nieuwe apparaten beduidend lager ligt dan dat van onze oude apparaten. Verbruik meten wij ook met een vermogensmeter.
  Gewone sokken zijn warmer dan de sokken die veel mensen tegenwoordig dragen. Kniekousen zijn nog warmer. Wijdere broeken zijn warmer dan strakke broeken. Broekspijpen in je sokken of in je schoenen stoppen werkt ook om lichaamswarmte te behouden.
  Ik ben nog niet zover, maar denk er wel over na om gordijnen om onze open trap te gaan hangen. Gordijnen isoleren goed.
  Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Veel succes en veel warmte.

  Like

 2. Mooie tips en veel herkenbaar. Dat van het ecoprogramma vind ik toch een ding. Ik draaide de wasmachine ook op het ecoprogramma. Dan doet hij er ruim drie uur over. Tegenwoordig draai ik op het speedprogramma. In een uurtje klaar. Je gelooft het of niet: ik zie in mijn app van de energieleverancier dat dat toch echt minder stroom verbruikt.
  (Overigens heb ik de enorme mazzel dat ik een vast contract heb tot april 2024, maar ik wil toch proberen te bezuinigen op gas en stroom.)

  Like

 3. “De thermostaat gaat om 22.00 uur naar 16*C, behalve in de woonkamer waar we vloerverwarming hebben. Dat kost meer energie om dan weer warm te krijgen dan warmhouden.”
  Ik vind het bijna pijnlijk om dit iedere keer wéér te lezen, diverse bronnen. Het is simpelweg niet waar.
  Het kost niet meer energie om iets op te warmen tot temperatuur X, dan het vasthouden van temperatuur X.
  Het is hooguit minder comfortabel. En bij slechte ketelafstellingen loop je het risico dat deze buiten het HR-bereik komt en de condensatiewarmte niet meer kan gebruiken om te verwarmen.
  Maar pak dat dan aan – en verlaag gewoon die temperatuur. Want het kost echt niet meer energie.
  Verder: zet de eco-stand van je CV-ketel aan. Dan verwarmt deze alleen water als er vraag is – en houdt geen water warm. De aanvoertemperatuur van je stookwater kan met vloerverwarming waarschijnlijk wel lager dan 60C.

  Last but not least: de elektriciteitsprijs is niet gekoppeld aan de stroomprijs, maar het gevolg van het principe dat “merit order” heet. Door te gebruiken op dalmomenten (als genoeg mensen het doen) kunnen de piekmomenten naar beneden. Het zijn de pieken die zorgen voor piek-capaciteit en daarmee extreem hoge prijzen. Vaak zijn dit wel gasgestookte centrales.
  Maar als er sprake was van een koppeling, dan zou de elektriciteitsprijs net zo volatiel zien als de gasprijs. En dat is niet zo: de volatiliteit is wel 100x zo groot.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.