Dag 16: 20-02 | Wat te doen met kruiden, behalve koken

Als je net als ik door je kruidenkastje bent gegaan deze week, dan zit je waarschijnlijk met een hoeveelheid specerijen, kruiden en smaakmakers waar je niet zoveel mee doet. Zonde om ze te laten liggen totdat ze over de datum zijn.

Gisteren schreef ik al dat ik van een aantal van die smaakmakers niet zo goed weet wat ik ermee ‘moet’. Vandaag daarom een inspiratielijstje: wat kun je nog meer met specerijen en kruiden, als je niet weet wat je ermee moet koken?

Geen actie vandaag, maar wederom een even-rust-inspiratiepost!

1 – Bakken

Met stip op 1: niet koken, maar bakken. Kaneel in de appeltaart is daar natuurlijk het bekendste voorbeeld van. Of gember in gemberkoek. Maar wat dacht je van anijszaad in dezelfde appeltaart (pas op, is sterk van smaak), of foelie – wat een onderdeel van de bekende koek-en-speculaasmix is door je cake of boterkoek. Ook nootmuskaat en kruidnagel zijn lekker door zoete gerechten.

2 – Door de koffie

Kardemom, kaneel en karwij (kummel) doen het ook heel goed in gebak of bijvoorbeeld om je latte op smaak te brengen.

3 – Als thee of in fruitwater

Veel verse kruiden lenen zich voor een pot of kop thee: citroenmelisse, tijm, rozemarijn, lavendel, munt, salie (af en toe en niet als je zwanger bent), Maar ook specerijen als jeneverbes, karwij, kruidnagel. Stop ze dan wel in een thee-ei, dat voorkomt hengelen. Ook lekker: verse gember en citroen. In een glas koud water doen munt en citroenmelisse het ook heerlijk.

4 – In een olie

Met gedroogde kruiden als tijm, rozemarijn, basilicum kun je zelf een lekkere kruidenolie maken. Doe de kruiden en een neutrale olie (bijv. zonnebloem) in een flesje en laat enkele dagen staan in een koele, donkere omgeving. Je kunt er ook juist voor kiezen om een olijfolie op smaak te brengen met Provençaalse of Italiaanse kruiden. Ook leuk om cadeau te geven. De neutrale olie is ook heerlijk als lichaamsverzorging.

5 – In bad

Neem een neutrale olie en voeg naar keuze citroenmelisse, lavendel, venkel, munt, rozemarijn, laurierblad (in stukjes) of tijm toe. Hiervoor kun je ook kruiden gebruiken die al verlept zijn of over de datum. Mix kruiden en olie en laat een poosje staan om te trekken. Na enkele dagen heb je je eigen badolie. Een tijmbad helpt goed bij vermoeidheid of spierpijn.

6 – Als badzout of scrub

Met bovenstaande olie kun je, samen met havermout, zoutvlokken en/of suiker een prima bodyscrub maken. Mix in een potje kruidenolie met de gewenste ingrediënten tot een fijne, korrelige substantie en spoel goed af na afloop. Havermout schijnt het goed te doen op een onrustige huid.

7 – Als siroop

Lavendel en tijm zijn beide heerlijk als siroop. Zet daarvoor een steelpannetje met een laagje water op het vuur, voeg de fijngesneden kruiden toe en laat even rustig warm worden. Voeg suiker toe en laat het oplossen in het kruidenwater. Haal het mengsel door een zeef: je zelfgemaakte siroop is klaar.

8 – In een boter

Naast dat veel kruiden zich lenen voor een olie, kun je er ook een smakelijke kruidenboter van maken, met het gevolg dat de kruiden langer goed blijven en de boter in te vriezen is. Snijd de kruiden heel fijn, voeg wat zout en peper toe en meng het door de zacht-geworden boter.

Heb jij nog aanvullingen, inspiratie, tips voor anderen? Wat doe jij met kruiden anders dan koken? Ik hoor ze graag!
xAnja

Anja

5 reacties op ‘Dag 16: 20-02 | Wat te doen met kruiden, behalve koken

  1. Oeh, klinkt goed! 🙂 Vooral die zelfgemaakte olie en bodyscrub… Ideetjes om te onthouden!

    Met kurkuma, kaneel, kardemom en gemberpoeder kun je “golden milk” (ofwel tumeric latte) maken. Ik doe die specerijen ’s ochtends door mijn havermoutpap, voor een lekker warm en exotisch ontbijtje. Banaantje erbij… Heerlijk.
    (Recept -> http://www.wendyweetwaarom.com/2019/02/13/golden-milk-en-recept-golden-oatmeal/ )

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.