Dag 15: 19-02 | Kruiden samenvoegen: dan gebruik je ze wel

Minimaliseren in de keuken, yep – we zijn goed bezig. Gisteren liet ik zien hoe ik mijn kruidenkastje opfriste. En boy, dat was nodig. Ik had er nog kruiden liggen met THT-datum 2013… hmtsja. De redenen dat ik de kruiden en specerijen niet opgemaakt had vóór de THT-datum:

 1. ik had/heb teveel verschillende kruiden
 2. ik weet niet wat ik met de kruiden/specerijen kan doen

En ik dacht, dat geldt vast voor meer mensen. Dus ik liet zien dat ik een beetje à la Marie Kondo door m’n verzameling heen ging. Omdat ik de vraag “word je hier blij van” een beetje moeilijk vind bij smaakmakers, maakte ik ervan dat ik in ieder geval m’n over-de-datum producten zou weggooien.

Overigens kun je kruiden en specerijen na THT datum vaak nog wel even gebruiken, maar dan heb je er wat meer van nodig. Heeft het geen smaak / geur / body meer, dan heeft bewaren en gebruiken eigenlijk geen zin.

Gebruiken, maar hoe?

Wat ook helpt, is weten wat je allemaal kan doen met de smaakmakers die je in je kastje hebt staan. Waar je normaal gesproken misschien een mixzakje zou kopen, kun je het ook vaak zelf maken. En zo voorkom je dus weggooien. Vandaag daarom een lijstje met mixen voor bekende gerechten.

 • Viskruiden: peterselie, zout, zwarte peper, nootmuskaat, paprikapoeder, cayennepeper.
 • Griekse kruidenmix (lekker voor kip, bbq en bijv. gyros): paprikapoeder, komijnpoeder, oregano, tijm, peterselie, kaneel, zwarte peper, zout, cayennepeper. Voeg knoflook(poeder) toe.
 • Spaanse mix (paëlla, vis, gehaktballetjes, stoofpot…): saffraan, paprikapoeder, peterselie, zout, zwarte peper. Voeg knoflook toe.
 • Turkse mix (lekker bij lamsvlees, kip, biefstuk): paprikapoeder, zout, tijm, koriander, kaneel, cayennepeper, komijnpoeder. Voeg knoflook toe. Ook lekker als mix voor yoghurtsaus bij vlees.
 • Shoarmamix: korianderpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, kaneel, zout, chilivlokken, kerriepoeder. Voeg ui en knoflook toe.
 • Nasikruiden (lekker bij kip, varken, saté): komijnpoeder, chilivlokken, kurkumapoeder, korianderpoeder, gemberpoeder. Voeg ketjap, ui en knoflook toe.
 • Bamikruiden: nasimix + kerriepoeder.
 • Kruidenmix voor Italiaanse pasta: basilicum, oregano, peterselie, tijm, paprikapoeder, chilivlokken. Voeg verse knoflook en ui toe en eventueel een rood pepertje voor meer pit.
 • Kruidenbotermix (ook lekker als viskorstje of over een aardappelschotel): bieslook, zwarte peper, peterselie, zout. Voeg knoflook toe.
 • Pizzakruiden (ook lekker als Italiaanse broodmix): oregano, basilicum, zwarte peper, zout, chilipoeder, tijm. Voeg knoflook toe.
 • Hamburgermix (ook lekker als gehaktmix): zout, zwarte peper, paprikapoeder, peterselie, komijnpoeder, cayennepeper. Voeg knoflook toe.
 • Mexicaanse mix (lekker voor vistaco’s, chili, tortilla, enchilada): paprikapoeder, cayennepeper, komijnpoeder, zout, zwarte peper, chilivlokken, nootmuskaat. Voeg knoflook toe.

De actie voor vandaag is: kijk welke gerechten jij regelmatig bereid en welke dus handig zijn voor in jouw kruidenkastje / -rekje. Je weet dan ook welke je eventueel weg kunt doen. Producten die nog in gesloten verpakking zijn, kun je inleveren bij de Voedselbank. Geopende items kun je wellicht uitdelen aan anderen. Of er juist wél mee gaan koken!

Succes weer – we gaan lekker deze derde week!
xAnja

Anja

5 reacties op ‘Dag 15: 19-02 | Kruiden samenvoegen: dan gebruik je ze wel

 1. Slim, ik raak geïnspireerd door je combinaties! Wij krijgen soms een zelfgemaakte kruidenmix van familie, in zo’n maler die steeds gevuld kan worden. Nu een met o.a. zeewier, heerlijk! Jouw mixen zijn ook een leuk cadeautje. Ik moet zeggen dat wij al onze kruiden volop gebruiken. We hebben een fijn kruidenrek aan de binnenkant van een keukenkastje, zo staat alles uit het zicht en toch voor het grijpen. En de grootverpakkingen die ik koop om de potjes te hervullen staan in de berging.

  Like

 2. Ik gok dat ik ook wel wat kruiden in huis heb die al jaren over de datum zijn. Probleem is bij mij dat ze niet goed in het zicht staan en dat ik inderdaad niet goed weet welke kruiden ik waarvoor kan gebruiken. Zo’n kruidenrek waar Hermien het over heeft, zou ik ook wel willen ophangen aan de binnenkant van mijn keukenkastje.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.