Hoe kleed je je in het “tussenseizoen” met de Capsule Wardrobe

Vorig jaar schreef ik het artikel ‘Variëren in de herfst met de capsule wardrobe‘, waarin ik een aantal looks liet zien die goed passen in de herfst met behulp van mijn persoonlijke Capsule Wardrobe systeem: de Capsule Wardrobe Piramide. Geen idee wat ik bedoel? Lees dan toch even verder.

De basics

Voor wie de term niet kent… een capsule wardrobe of capsule garderobe is een kleine collectie (meestal zo’n 30 tot 50) kledingstukken die je goed met elkaar kunt combineren. Er zijn verschillende methodes om zo’n capsule garderobe samen te stellen, maar ik heb mijn eigen methode bedacht: de Capsule Wardrobe Piramide.

Dat is inderdaad een piramide bestaande uit 7 lagen: zes kledingstukken en één laag schoenen. Uit elke laag kies je een item voor jou:

 • 1 Blazer
 • 2 Jurkjes
 • 3 Jassen en/of vesten
 • 4 Warme bovenkleding-items
 • 5 Onderkleding-items (broek, rok)
 • 6 Multi-tops
 • 7 Paar schoenen

En daarmee kun je in het Nederlandse klimaat jaar-rond eigenlijk jezelf aankleden. Althans, dat is mijn bescheiden mening 😉

Seizoenskleding

Eén van de moeilijkste momenten in het jaar om jezelf goed te kleden vind ik de tussenseizoenen, zoals nu. Het is nog te warm voor een dikke trui en alweer te koud voor jurkjes en rokjes (zonder iets eronder). Het kan ’s morgens freakin’ koud zijn en aan het einde van de middag spontaan t-shirt weer.

Ik merkte dat ik niet zo goed wist wat ik aan moest de laatste paar dagen, zeker niet met dat wisselvallige weer. De oplossing is natuurlijk: laagjes! En dat kan ook heel goed met de Capsule Wardrobe Piramide-stukken. Hier een paar voorbeelden – ik heb ze ook een creatieve titel gegeven 😉

 1. Perfecte werk-outfit: dunne trui, blouse, nette schoenen
 2. Boodschappen doen: gemakkelijke outfit met een striped longsleeve
 3. Belangrijk werkoverleg – goed voor de dag komen met een blouse-blazer combi
 4. Casual Friday – Omdat het kan en comfi is
 5. Simply stylish – Netjes, maar niet té met een t-shirt en een nette pantalon.
 6. Shoprondje met vriendinnen – Fijne schoenen, spijkerblouse
 7. Dinertje voor twee – Het vestje kan natuurlijk uit 😉
 8. Sunday blues – Gemakkelijk en comfortabel met een topje. Zelfs als er visite komt.
 9. Koffietijd – Heel geschikt voor naar oma’s of voetbaltraining.
 10. Maandag. – Netjes genoeg voor overdag, gemakkelijk en warm.

Veel van bovenstaande opties kun je ‘down-dressen’ en ‘updressen’ – met een ander paar schoenen en bijvoorbeeld een blazer in plaats van het vest, heb je snel een chiquere look. Combineer je look 3 met een paar hakken kun je er ook goed mee uit. En door outfit 7 met een witte sneaker te dragen wordt ‘ie weer wat meer basic.

Veelzijdigheid alom dus. Ik heb mijn eigen kast weer even lekker opgeruimd en wat winterse dingen een prominentere plek gegeven. Zo ben ik dol op mijn bruine laarsjes die ik tweedehands heb gescoord; daar is het nu weer de perfecte tijd voor. Sweater weather, here we come!

Wat is jouw favoriete kledingstuk voor dit tussenseizoen?

xAnja

Ps. Hierrrr lees je meer over de Capsule Wardrobe Piramide en hier lees je het artikel ‘Variëren in de herfst met de Capsule Wardrobe‘.