Hoe kleed je je in het “tussenseizoen” met de Capsule Wardrobe

Vorig jaar schreef ik het artikel ‘Variëren in de herfst met de capsule wardrobe‘, waarin ik een aantal looks liet zien die goed passen in de herfst met behulp van mijn persoonlijke Capsule Wardrobe systeem: de Capsule Wardrobe Piramide. Geen idee wat ik bedoel? Lees dan toch even verder.

De basics

Voor wie de term niet kent… een capsule wardrobe of capsule garderobe is een kleine collectie (meestal zo’n 30 tot 50) kledingstukken die je goed met elkaar kunt combineren. Er zijn verschillende methodes om zo’n capsule garderobe samen te stellen, maar ik heb mijn eigen methode bedacht: de Capsule Wardrobe Piramide.

Dat is inderdaad een piramide bestaande uit 7 lagen: zes kledingstukken en één laag schoenen. Uit elke laag kies je een item voor jou:

 • 1 Blazer
 • 2 Jurkjes
 • 3 Jassen en/of vesten
 • 4 Warme bovenkleding-items
 • 5 Onderkleding-items (broek, rok)
 • 6 Multi-tops
 • 7 Paar schoenen

En daarmee kun je in het Nederlandse klimaat jaar-rond eigenlijk jezelf aankleden. Althans, dat is mijn bescheiden mening 😉

Seizoenskleding

Eén van de moeilijkste momenten in het jaar om jezelf goed te kleden vind ik de tussenseizoenen, zoals nu. Het is nog te warm voor een dikke trui en alweer te koud voor jurkjes en rokjes (zonder iets eronder). Het kan ’s morgens freakin’ koud zijn en aan het einde van de middag spontaan t-shirt weer.

Ik merkte dat ik niet zo goed wist wat ik aan moest de laatste paar dagen, zeker niet met dat wisselvallige weer. De oplossing is natuurlijk: laagjes! En dat kan ook heel goed met de Capsule Wardrobe Piramide-stukken. Hier een paar voorbeelden – ik heb ze ook een creatieve titel gegeven 😉

 1. Perfecte werk-outfit: dunne trui, blouse, nette schoenen
 2. Boodschappen doen: gemakkelijke outfit met een striped longsleeve
 3. Belangrijk werkoverleg – goed voor de dag komen met een blouse-blazer combi
 4. Casual Friday – Omdat het kan en comfi is
 5. Simply stylish – Netjes, maar niet té met een t-shirt en een nette pantalon.
 6. Shoprondje met vriendinnen – Fijne schoenen, spijkerblouse
 7. Dinertje voor twee – Het vestje kan natuurlijk uit 😉
 8. Sunday blues – Gemakkelijk en comfortabel met een topje. Zelfs als er visite komt.
 9. Koffietijd – Heel geschikt voor naar oma’s of voetbaltraining.
 10. Maandag. – Netjes genoeg voor overdag, gemakkelijk en warm.

Veel van bovenstaande opties kun je ‘down-dressen’ en ‘updressen’ – met een ander paar schoenen en bijvoorbeeld een blazer in plaats van het vest, heb je snel een chiquere look. Combineer je look 3 met een paar hakken kun je er ook goed mee uit. En door outfit 7 met een witte sneaker te dragen wordt ‘ie weer wat meer basic.

Veelzijdigheid alom dus. Ik heb mijn eigen kast weer even lekker opgeruimd en wat winterse dingen een prominentere plek gegeven. Zo ben ik dol op mijn bruine laarsjes die ik tweedehands heb gescoord; daar is het nu weer de perfecte tijd voor. Sweater weather, here we come!

Wat is jouw favoriete kledingstuk voor dit tussenseizoen?

xAnja

Ps. Hierrrr lees je meer over de Capsule Wardrobe Piramide en hier lees je het artikel ‘Variëren in de herfst met de Capsule Wardrobe‘.

Anja

5 reacties op ‘Hoe kleed je je in het “tussenseizoen” met de Capsule Wardrobe

 1. Hartstikke leuk dit. Ik vind dingen over de capsule wardrobe zo inspirerend om te lezen.
  Heb jij 1 piramide voor het hele jaar?

  Het valt mij op dat capsule wardrobe collecties vaak zo effen zijn. Bijna geen printjes. Ik ben gek op bloemenprint, mijn halve kast is bloemen. Ik zou het leuk vinden om dat eens in een collectie terug te zien 🙂

  Like

 2. Ik streef ook naar een capsule wardrobe. Jouw piramide vind ik leuk maar ik denk dat het net iets te weinig kledingstukken voor mij zijn. Het ontwikkelen van een capsule wardrobe kost tijd en ik ga er volgend jaar aan beginnen. Ik blog erover op http://www.stellaiszuinig.com, mocht jij(of jouw lezers) dat leuk vinden om te volgen. Voorlopig ben ik er nog lang niet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.