Donker buiten? Tijd voor een avondroutine

We kunnen er niet meer omheen: het is ’s avonds vroeger donker en dat zal nog wel een paar maanden zo blijven ook. In plaats van te mokken, hoop ik met dit berichtje te zorgen voor een andere insteek: ja, het is ’s avonds donker, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. Donkere avonden zijn perfect voor een goede avondroutine. En met zo’n routine maak je je klaar voor de nacht en weer een nieuwe dag.

Al geruime tijd gebruik ik een ochtendroutine, die per dag wel eens veranderd, maar overwegend hetzelfde is. Een avondroutine heb ik eigenlijk maar ‘half-half’ en dat is zonde, want ik merk dat ik op dagen met dat ritme rustiger ga slapen, prettiger slaap én productiever ben, de volgende dag. Zeker in het winterseizoen kan een avondroutine je helpen om toch uit bed te komen, omdat je weet wat de dag je gaat brengen en omdat je er uitgerust aan begint.

Wat is een avondroutine?

Een avondroutine is een fancy woord voor een vast aantal acties die je meestal achter elkaar doet in de avond, ter voorbereiding op je slaap en einde van de dag. Dit kunnen enkele onderdelen zijn:

  • Je dag afsluiten

Je telefoon op de nachtstand en niet meer gebruiken, werkmail afsluiten, to-do lijst voor de volgende dag, reflectiedagboek, hond uitlaten

  • Voorbereiden voor morgen

Eettafel opruimen en ontbijt klaarzetten, kleding klaar hangen, to-do lijst voor de volgende dag, sportspullen klaarzetten, schooltassen gereed

  • Verzorgen

Bad/douche, tandenpoetsen, gezicht reinigen, medicijnen

  • Ontspannen

Mediteren, rustig boek lezen, fotoboek kijken, wandelen, theedrinken, bad/douche, lichte yoga, sterrenkijken, ademhalingsoefeningen, lichten dimmen, slapen.

Hoe maak je een avondroutine?

Als je voor jezelf graag een avondritme of -ritueel wilt instellen, ga dan na wat er voor jou belangrijk is: wanneer ga je uitgerust slapen? Wat ‘moet’ je dan gedaan hebben? In mijn optiek is een volgorde als van hierboven, dus eerst dag afsluiten, dan voorbereiden voor de volgende dag, dan verzorgen en ontspannen de prettigste optie, maar voor hetzelfde geld vind jij het fijn om meteen bij thuiskomst na je werk onder de douche te stappen.

Ook kun je ervoor kiezen om de routing in je huis je ritme te laten bepalen. Je loopt van de keuken (thee, ontbijt voor morgen) naar je werkplek/eettafel (afsluiting dag, voorbereiding morgen), naar de badkamer (verzorgen) en eindigt in bed voor de laatste “taken”.

Mijn plan

Ik ben dus ook van plan om me te richten op een vaste avondroutine, en dat dan ook met zorg en aandacht te gaan doen. Ik neem bovenstaand ritme grotendeels over, dus beginnen met de dagafsluiting (aan het einde van mijn werkdag), dan een plan voor morgen (ook aan het einde van de werkdag), dan beneden ontspannen, dan verzorgen en dan in bed nog even lezen. Daarvoor heb ik gelukkig weer wat tips van jullie gekregen.

Beter slapen

Eén van de grootste pluspunten van een avondroutine is dat het je helpt om beter te slapen. Waardoor je uitgerust wakker wordt, je makkelijker uit bed komt én je een productievere, fijnere dag hebt, die je de avond ervoor al hebt gepland. Het mooie van de herfst en winter is dat je hier geruime tijd voor hebt, want het is dus vroeg donker. Niemand die er bezwaar tegen hebt als jij om half 9 al in je bed ligt, of met je gezichtsreiniging begint.

Heb jij een avondroutine of een “vast loopje” in huis met alle dingen die je ’s avonds doet? Ik ben benieuwd.

Anja

4 reacties op ‘Donker buiten? Tijd voor een avondroutine

  1. Ik heb nog niet echt een avondroutine, maar merk wel dat ik deze eigenlijk nodig heb. Nu is er geen structuur in mijn avonden en slaap ik veel te laat, waardoor ik ‘s ochtends ook weer moe wakker word en minder productief ben. Een ochtendroutine heb ik wel en vind ik ook heel fijn!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.