Ontspulkalender november: wat kun je deze maand wegdoen?

Het is november. Voor sommige mensen een meh-maand die er niet zo toe doet, voor anderen een momentje van rust voor de feestdagen helemaal losbarsten. Voor mij persoonlijk is het een bijzonder drukke maand, vandaar dat deze ontspulkalender wat later gepubliceerd is dan normaal. Dus, zonder verdere vertraging: hier is ie!

Wil jij je huis ook opruimen? Heb je over minimalisme en minimaliseren gelezen, maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Dan is deze rubriek inmiddels je vaste maandelijkse reminder om er stukje bij beetje de bezem erdoor te halen. Door te starten met deze mini-projecten, creëer je motivatie en zin om door te gaan.

Ook voor wie er zegt dat er weinig meer op te ruimen is (de diehard minimalisten) kan dit overzicht inspiratie bieden. Althans, als ik naar mezelf kijk: ik deed 80% van mijn spullen weg en moet er nog steeds “bij blijven”. Spullen lijken zich steevast “vanzelf” een weg naar ons huis te vinden…

Ontspulkalender November

Dus, Let’s do this! We kijken alvast vooruit naar de feestdagen deze maand. Pak daarom deze opruimklusjes aan:

  • Accessoires in huis – Omdat het alweer bijna tijd is voor de kerstboom is het fijn om in november een wat leger, opgeruimd huis te hebben. Haal alvast wat grote woonaccessoires weg, dan valt de kerstversiering straks extra op. Of doneer een aantal stukken waar je op uitgekeken bent.
  • Sieraden – Dit is zo’n categorie spullen waar we zelden of nooit naar omkijken. Maar doe dat deze maand: stel jezelf de vraag “zou ik dit met kerst dragen” -> als het antwoord nee is, dan weet je wat je ermee moet doen.
  • Planten – Staan er dode of halfdode exemplaren in de kamer? Waar zet je straks de kerstboom? Wordt het dan niet te vol? Haal wat groen weg om die boom extra te laten shinen.
  • Boeken – Heb je nieuwe boeken op je verlanglijst gezet? Kijk dan eens kritisch naar je bestaande boekenkast. Doneer ze of geef ze cadeau met de feestdagen!
  • Gezelschapsspelletjes – Ook zo’n cadeau wat vaak met de feestdagen gegeven wordt. Heb je er niet teveel van in huis? Dubbele wellicht? Of spellen waar al lang niet mee wordt gespeeld? Ook deze kun je goed doneren of cadeau doen aan jongere neefjes/nichtjes/buurkinderen.
  • Kinderspeelgoed – Deze behoeft vast geen uitleg. Gezien de feestdagen is een opruimrondje nu het belangrijkst.
  • Eettafel-textiel – Ook met zicht op kerst is het goed om te bedenken wat je allemaal gebruikt en wat niet. Denk: tafellakens, servetten, tafellopers, placemats etc.

Voor alles geldt: bekijk wat je houden wilt en wat er niet (langer) een rol vervult in je huis of omgeving. Je kunt er op verschillende manieren goed/verstandig afstand van doen: ruilen, doneren, recyclen. Check ook dit handige lijstje.

Wat wordt de eerste opruimklus voor jou? Wat staat er op jouw to-do lijstje voor de komende tijd?

Anja

Een reactie op “Ontspulkalender november: wat kun je deze maand wegdoen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.