Zo vier je simpel en duurzaam Sinterklaas

Het is zover: we zitten in die spannende tijd van schoentje zetten en aftellen naar pakjesavond. Ongeacht of we het dit jaar opnieuw met familie en vrienden kunnen vieren, is het mijn absolute streven om dit duurzamer en eenvoudiger aan te pakken. Duurzamer voor het klimaat, simpeler voor mijzelf en mijn geliefden. In dit artikel lees je mijn plannen en tips om het ook beter te doen, dit jaar.

Begin deze week eindigde de klimaattop in Glasgow en daarbij werd veel duidelijk – vooral dat we het vooralsnog niet (echt) van de grote landen moeten hebben als het gaat om het stoppen van de klimaatschade. In mijn ogen betekent dat dat het aankomt op ‘gewone’ mensen, zoals jij en ik, om het verschil te maken in ons dagelijks leven. Het vieren van feestjes is daar een onderdeel van. Daarom vandaag niet alleen de focus op simpel, minimalistisch Sint vieren, maar ook om dat beter te doen voor mens, dier én milieu.

Duurzaam Sinterklaas vieren

Decoratie: maak gebruik van de tekeningen en knutselwerkjes die de kinderen meenemen van school, in plaats van gebruik te maken van (plastic en goedkope) decoratiefrutsels. Ook leuk: met een krijtstift huisjes tekenen op de ramen of een mooie duurzame vlaggenlijn van restjesstof, die je elk jaar weer kunt gebruiken.

Plezier: Haal Sintboeken bij de bibliotheek en maak er een mooi momentje van. Bak samen iets lekkers. Knutsel iets voor Sint met restmaterialen.

Cadeaus: Ik ben een groot voorstander van minder maar beter. Als je bewust cadeaus koopt – een kleinere hoeveelheid – dan kun je wat meer spenderen aan de dingen die je wel koopt, zodat het kwalitatief beter is. Ambachtelijk, houten speelgoed. Een pyjama van bio-katoen in plaats van een @ction speeltje. En de allerbeste tip: maak van tweedehands je eerste keus. Ruil of koop via MP. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee, daarmee kies je ook de duurzaamste optie.

Eten & drinken: Ik kies dit jaar heel bewust voor voor fairtrade chocolademelk en chocoladeletters, zoals van Tony’s Chocolonely. Als ik je mag adviseren, ga dan in ieder geval voor chocolade met het UTZ-certificaat. Koop kruidnoten zonder palmolie (o.a. bij Ekoplaza) of maak ze gewoon lekker zelf. En vooral belangrijk: koop niet teveel in, want dan ‘moet het op’ of belandt het in de prullenbak na afloop. Ook niet erg duurzaam.

Inpakken: Het staat leuk, zo’n vrolijk papiertje om het cadeau, maar erg duurzaam is het niet. Het wordt meestal snel van het cadeau afgetrokken en kan daarna niet opnieuw worden gebruikt. Veel inpakpapier bevat ook plastic, waardoor het bijna niet te recyclen is. Wat je wél kunt doen? Inpakpapier van 100% FSC-papier/karton kiezen, of alternatieve manieren bedenken om je pakje mooi te maken: herbruikbare stoffen of kartonnen cadeauzakjes, furoshiki wrapping, doorgeef inpakpapier of pak een oude doos die je met een restje verf of stickers opvrolijkt.

Simpel en bewust Sinterklaas vieren

Sinterklaas is veel meer dan alleen cadeaus en snoepen tot je misselijk bent. Het is ook een moment om stil te staan bij het jaar en wat er allemaal is gebeurd. Bij wát er momenteel gebeurt. Weten waarom je graag Sinterklaas viert, wat er belangrijk is voor jou (en je gezin of familie) geeft betekenis aan zo’n periode. Vaak staan we daar niet bij stil. Maar juist die bewustwording zorgt ervoor dat je kiest om het ene wél te doen en het andere niet. Tot op het praktische af: wel gedichten, geen chocoladeletters. Wel: Sint bij opa en oma, geen Sint op de voetbalvereniging. Wel: samen het Sint-verhaal lezen, niet elke dag je schoentje zetten.

“Het mooiste cadeau voor een kind is tijd en onverdeelde aandacht”

Onbekend

Maar ook door middel van de cadeaus kun je als hulpsint een boodschap overbrengen. Door inderdaad duurzame producten te kopen (zoals hierboven vermeld), maar ook door er zorg aan te besteden van aankoop tot geven. Door op zoek te gaan naar hét gewenste cadeau, goede kwaliteit te kopen, het mooi in te pakken en te voorzien van een lief woord of mooi gedicht. Door bij kleine ondernemers te kopen in plaats van de “Bol-bezorger” steeds aan de deur te hebben.

Andere ideeën om Sint bewust te vieren:

 • Maak vóór het pakjesavond is een rondje langs het speelgoed wat al in huis is: wat kan er gedoneerd?
 • Kijk foto’s of fotoboeken van voorgaande Sintvieringen terug
 • Laat kinderen liedjes zingen bij het zetten van hun schoentje en als ze iets ontvangen hebben
 • Maak van het schoenzetten ook een momentje: water en een wortel, tekening of kleurplaat…
 • Maak cadeaus één voor één open, laat kinderen op elkaar wachten

Maar één van de mooiste manieren om anderen te laten meegenieten van de feestvreugde is door aan anderen te denken. Kinderen die door de Sint ‘vergeten’ worden, omdat de hulpsinten met een lege portemonnee zitten in de toch al zo dure decembermaand. Speel hulpsint met je kind(eren) door iets liefs voor anderen te doen. Door een kaart of cadeautje te sturen naar iemand die het (financieel) moeilijk heeft. Zelf doe ik mee aan Actie Pepernoot van Fonds Kinderhulp. De Humanitas Sinterklaasactie is iets soortgelijks.

Hoe vier jij Sinterklaas? Wat maakt het voor jou bijzonder? Ik vind het leuk om dat te lezen; dat kan via de comments hieronder.

Anja

3 reacties op ‘Zo vier je simpel en duurzaam Sinterklaas

 1. Ik vier sint niet wegens geen kinderen in mijn huis of omgeving. Maar als ik het wel zou doen, dan zeker zonder zwarte pieten. Dat is iets wat ik geleerd heb van zwarte mensen de voorbije jaren. Voor hen is dat kinderfeest niet altijd een feest. En in een warme samenleving houden we rekening met mekaar.
  Toffe tips overigens!

  Like

 2. Wij vieren het met zij drietjes: manlief, dochterlief en ik. We trekken lootjes (met zijn drietjes weet je dan wie wie heeft, maar dat drukt de pret niet) maken verlanglijstjes en kopen zo duurzaam mogelijk. Zo wil dochter wel graag leuke cadeaus, maar deze hulpsint heeft alles tweedehands op MP kunnen scoren! De man en ik vragen vooral bruikbare cadeaus: onderbroeken, sokken, green calendar van IVN, wijn etc. We kopen altijd al alles van biokatoen of bamboe dus nu ook voor kleding. We pakken cadeautjes in met pakpapier dat we al eens eerder hebben gekregen en ik bewaar, dus hergebruik.
  We maken elk jaar een Sint-tafel (als in seizoenstafel) en gebruiken daar materiaal voor dat we al hebben. We hebben al een paar films van de bieb gekeken dus wij hebben de sfeer al te pakken. In de schoen 1 keer per week van dochter komen tweedehands spulletjes en de nieuwe Winterboeken van Donald Duck en de Tina.
  Goeie tip van de letters en pepernoten, dat was er nog even bij ingeschoten nu, maar zal ze nu weer bij biowinkel halen! Wist je dat er ook al chocolademelk van Tony is? Die hebben we dan al wel in huis.
  We doen nu voor tweede jaar mee aan schoenendoosactie en we bellen op het avondje zelf bij een aantal oudere buurvrouwen en kennissen/vrienden aan met een chocoladeletter en een klein gedichtje om ze zo te verwennen en te bedanken voor hulp in afgelopen jaar.
  Het geeft een goed gevoel om de Sint op deze manier te vieren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.