Een jaar vol tradities en rituelen: 30+ ideeën

Vaste lezers van mijn blog weten het: dit is een online plekje waar veel geschreven wordt over het beleven van de seizoenen. Nu ik opnieuw moeder geworden ben, merk ik dat dit weer voer geeft voor nieuwe blogposts over het vieren van mooie momenten. Dit artikel is er ook zo eentje.

Eén van de eerste dingen die ik tegen Mr Dutchie zei toen onze zoon een paar weken was en wij het over opvoeden hadden, was “ik wil er zíjn voor mijn kind en mooie herinneringen maken”. Dat past ook heel erg in het minimalistische gedachtegoed: bewust kiezen waar je tijd, aandacht en energie naartoe gaat. In plaats van te investeren in materiële zaken (spullen kopen), wil ik vooral immateriële dingen realiseren voor mijzelf, mijn partner en kids.

Tradities dus… of simpelweg: dingen die ik wil doen met mijn gezin om stil te staan bij de jaren die we samen hebben. Ik ben daarin niet de enige, dergelijke tradities komen onbewust in heel veel gezinnen voor. En nationaal natuurlijk ook! Denk aan Sinterklaas, Suikerfeest of ontbijt op bed op Moederdag. Dat heeft goede redenen:

 1. Tradities en sociale activiteiten bevestigen je in je identiteit en achtergrond. Het leert kinderen dat ze ergens bij horen. Het geeft iedereen een vaste basis, zowel in het gezin als daarbuiten in bredere kring (de hele familie, maar ook regionaal of nationaal). Kinderen die met tradities opgroeien hebben vaak een gezonder zelfbeeld.
 2. Tradities maken gezinnen/koppels sterker en families en andere sociale groepen (schoolklas, scoutinggroep) hechter. Of dat nu culturele, sociale of religieuze evenementen zijn: ze versterken de onderlinge band doordat men het samen doet en ervaart.
 3. Tradities leren kinderen de waarden van de (groot)ouders. Elke zondag naar de kerk? Dan toon je dat geloof belangrijk i. Samen sporten geeft aan dat je het belangrijk vindt om voor je lichaam te zorgen en in beweging te zijn.
 4. Tradities geven ritme/routine. Het is geruststellend om vaste routines te hebben als er elke dag weer wat anders van je wordt gevraagd op school of werk. Of het nu elke vrijdagavond samen tv kijken is, woensdag Gehaktdag of die jaarlijkse fietstocht op 1 oktober: tradities bieden zekerheid en houvast.

Hieronder daarom een heleboel ideeën om je eigen tradities vorm te geven. Dat zijn uiteraard slechts ideeën, suggesties, gedachten, tips… gewoon leuke inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan. Sommige zijn algemeen, andere zijn per maand. Niet alle activiteiten zijn voor ieder persoon, ieder gezin en iedere leeftijd geschikt. Neem ‘traditie’ overigens met een korreltje zout, het kunnen ook gewoon leuke activiteiten voor af en toe zijn!

Tradities voor elke dag

Bijvoorbeeld elke week/tweewekelijks/maandelijks

 • Ontbijten met het hele gezin
 • Een vaste date night samen
 • Filmavond, spelletjesavond, samen een tv-programma/serie kijken
 • Samen koken / vaste kookavond per kind
 • Samen sporten/bewegen
 • Samen doelen halen (bijv. Pieterpad lopen, vrijwilligerswerk doen)
 • Eigen verjaardagsrituelen
 • “Huisoverleg” of “gezinsoverleg”: voor of na het avondeten met elkaar de week doornemen – wie doet er wat, wie is er jarig, wat wordt het weer dit weekend?

Rituelen per maand/seizoen

Januari

Februari

 • Valentijnsdag vieren (ouders)
 • Voorjaarsvakantie-traditie (wintersport, spelletjesavonden, carnaval)

Maart

 • 1 op 1 vakantie/dagje weg
 • Neefjes en nichtjes-dag

April

 • Pasen vieren: paasontbijt, paaseieren verven of zoeken, paastakken versieren…
 • Koningsdag vieren

Mei

 • Eerste barbecue
 • Moederdag traditie: ontbijten op bed, bij oma op visite…
 • Meivakantie: zomerkleding kopen, midweekje weg, citytrip oudere kids
 • De tuin ‘inrichten’ voor de zomer

Juni

 • Vaderdag traditie: samen op stap, bij opa langs…
 • Een alles-mag-dag (waarop alles wat kinderen willen mag, binnen grenzen van redelijkheid: financieel, praktisch en veilig)
 • Opa en oma-dag vieren
 • Pinksterweekendtraditie: familieweekend, attractiepark…

Juli

Augustus

September

 • 1e schooldag foto’s
 • Naar een festival, kermis of lokaal feest
 • Eerste open haard-avond
 • Winterkleding kopen
 • Burendag vieren

Oktober

November

December

 • Sinterklaas vieren: lootjes trekken, surprise maken
 • Kersttradities: boom omhakken, boom versieren, chocomelk drinken, kerstfilms kijken, gourmetten met de buren, koekjes bakken, vrijwilligerswerk doen…
 • Oudjaarsavond vieren: eigen tradities bedenken om het jaar af te sluiten

De mooie dingen…

…zijn geen dingen! Welke herinneringen heb jij nog van vroeger? Die vraag kan je ook helpen bij het vaststellen en inrichten van je eigen tradities of je nu een gezin hebt, of single bent of samen. Ik wens je heel veel mooie momenten toe!

Ps. Dingen samen beleven is ook heel minimalistisch! Kies voor ervaringen boven spullen en voor belevenissen boven cadeaus!

Anja

2 reacties op ‘Een jaar vol tradities en rituelen: 30+ ideeën

 1. Ik ben helemaal voor tradities en rituelen, gesteld dat mensen weten waarom ze er zijn en waar ze mee bezig zijn. Iets doen/volhouden omdat het altijd zo is geweest is de slechtst mogelijke reden ooit, in mijn ogen. Op zoek gaan naar de waarde achter de tradities; dat is dus de boodschap! Fijne feesten en tot in 2023!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.