Terug naar school: 6 hacks om niet teveel schoolspullen te kopen

Nog even en dan begint het nieuwe schoolseizoen: back to school it is! Heeft jouw kind ook een lijst met benodigdheden en zijn ze uit alle sportkleren en -schoenen gegroeid? Dan is dit artikel met 6 schoolspullen-hacks er zeker één voor jou.

De V&D schoolcampus… dat was het eerste waar ik aan dacht toen ik de nieuwe schoolspullen in de winkels zag liggen. Ik kocht er zelf vrij weinig spullen, maar het was toch altijd even een momentje. Je agenda uitzoeken, je kaftpapier, de schriften en een toffe etui… Maar die tijden zijn niet meer. Tegenwoordig kun je alles online bestellen, vaak al bij het boekenpakket. Maar of dat zo handig is voor je kind en je budget?

6x slim schoolspullen kopen

1. Wat is er nodig en wat is er nog?

Om te bepalen wat er echt nodig is (en niet wat ze toevallig leuk vinden) zou het aanschaffen van nieuwe spullen moeten beginnen met een inventarisatieronde: wat is er nog in huis? Wat is er écht nodig voor het nieuwe schooljaar? Waar zijn ze uitgegroeid? Kijk daarna met je ‘consuminder-bril’ naar het lijstje en wees kritisch: misschien passen de voetbalschoenen niet meer zo goed, maar overweegt je dochter over te stappen op tennis? Dan zijn nieuwe schoenen misschien niet echt nodig. En die kleurpotloden van vorig jaar kunnen vast nog wel een ronde mee.

2 – Maak een afvinklijstje

Dit is een mooie om samen te doen met je kids, als ze wat ouder zijn. Maak een totaallijstje van alle spullen die nodig zijn om het schooljaar goed door te komen. Van sportkleding tot lunchbox, van schriften tot een rugzak. Eventueel kun je nieuwe kleding ook bespreken.

3 – Bepaal het budget

Nu je weet wat er nodig is, kun je een budget stellen voor al deze aankopen. Hoeveel dat is is uiteraard aan jou, maar gemiddeld geven ouders voor een basisschoolkind zo’n EUR 150 uit en voor een leerling op het middelbaar zo’n 550 euro.

TiP: Sommige gemeenten bieden een vergoeding voor mensen die het niet zo breed hebben, ter compensatie van de schoolkosten. In Den Haag heet het de Schoolspullenpas.

4 – Laat je kids kiezen

Nu je weet wat er nodig is en het budget ervoor ook bepaald is, kunnen er spullen geregeld worden. Dat hoeft niet per se kopen te zijn (zie 5). Als je kids wat ouder zijn, kun je hen aan het roer laten. Kijk eerst thuis wat er hergebruikt kan worden. Neem ze mee naar een winkel (online shoppen kan ook, maar is minder effectief) en laat ze zelf kiezen met behulp van het afvinklijstje. Een lesje in rekenen (optellen), maar ook in: wat kost dit allemaal? En keuzes maken: wil ik die glitterpen wel, want dan kan ik geen schriften meer kopen. Plus: door te zien wat het kost, zijn ze mogelijk iets zuiniger op de spullen.

5 – Lenen of hergebruiken

In plaats van alles (nieuw) te kopen, kun je ook dingen hergebruiken. Een rekenmachine van grote broer/zus, of iets uit de kringloopwinkel. Ook kunnen sommige zaken misschien geleend worden van neefjes/nichtjes of buurkids. Denk creatief en laat je kind meedenken (zo blijft er namelijk meer van het budget over voor glitterpennen 😉 ).

6 – Stel aankopen uit

Weet je niet zeker of een bepaald ding van het schoollijstje nodig is? Twijfel je over een nieuw racket? Er is niets mis met aankopen uitstellen tot je zeker weet dat ze echt nodig zijn. Dat geldt natuurlijk niet voor te kleine schoenen of broeken met hoog water.

Of je nu uit duurzaamheid of financiëel oogpunt kiest voor minder spullen (of allebei): het resultaat is een huis met minder spullen en dus minder zooi! Ook voor je kids om op te ruimen!

Ik wens je alvast een fantastisch schooljaar!

Anja

3 reacties op ‘Terug naar school: 6 hacks om niet teveel schoolspullen te kopen

  1. Ze bewust maken van wat iets kost vind ik een mooie. En hier ook sweet memories hoor. Naar de Hema voor schoolspullen was toch wel een heerlijk moment. (Ja, Hema, want wij hadden geen V&D in het dorp en wel een Hema;))

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.