Valentijnsdag ideeën die niets kosten | Duurzaam

Ik moest bij Hema zijn en liet me bijna overhalen om een chocoladereep te kopen met de tekst ‘ik vind je lief’. Want: wie houdt er nou niet van chocola en een lieve tekst? En die bath bomb misschien, lekker om samen mee in bad te gaan? Toen was er een stemmetje in me dat “nee!” zei. Ten eerste omdat Mr Dutchie helemaal geen chocolade nodig heeft (in de kast ligt nog genoeg van Sint en Kerst) en ten tweede: ik heb geen reep nodig om te zeggen dat ik ‘m de allerliefste vindt

Valentijnsdag is bij uitstek zo’n dag waarop we eenvoudig over te halen zijn om dingen te kopen die we niet nodig hebben. De kerstlampjes zijn weg, maar buiten is het nog steeds koud, nat en stormachtig. En dus vinden we het juist leuk om onze liefde te tonen met bloemen of een – steeds vaker groot – cadeau. Maar erg duurzaam of budgetvriendelijk is dat niet. Je kunt ook heel goed Valentijn vieren zonder geld uit te geven.

Liefde is hartstikke gratis, dat weet iedereen. En, nog mooier: liefde vermenigvuldigt zich door het te delen (lees die zin nog eens). Dat gebeurt ook zonder spulletjes en cadeaus. Of decoratie die na een paar dagen weer in de prullenbak verdwijnt. De liefde vieren vind ik wél een heel mooi streven en juist in het druilerige februariweer kunnen we allemaal wel wat liefs gebruiken. Daarom hierbij 17 budgettips om Valentijn duurzaam en bewust te vieren:

Consuminderen

Een mooi uitgangspunt voor deze Valentijn. Consuminderen betekent: 1. doen met wat je hebt en 2. daarnaast minder kopen. Als we dat koppelen aan Valentijnsdag betekent dat dus geen bossen bloemen kopen (sowieso een bijzonder ‘onduurzame’ keuze), bath bombs of chocoladehartjes (zie verder) in je winkelwagen.

Als je gebruikt wat je hebt, kun je denken aan:

 • Zelf koekjes bakken met ingrediënten die al in huis zijn (basisrecept hier) – eventueel in hartjesvorm. Ook leuk om aan kids mee te geven naar school of juist om samen te maken.
 • Romantische (Netflix) film kijken – of van een andere aanbieder waar je al een abonnement op hebt.
 • Romantische wandelroute lopen (ook tof als het sneeuwt!): picknickspullen mee en gaan!
 • Cheesy, jawel, maarrr… een zelfgemaakte kaart (van spullen die je al in huis hebt) of gedichtje is zoveel leuker dan een gekochte kaart. Nog duurzamer: een mailtje, een zelfgeschreven liedje (zeker als je een instrument speelt), een tiktok of Insta-filmpje speciaal om je geliefde in het zonnetje te zetten.
 • Mooiste lingerie – zoek het leukste setje in je ondergoedla, trek ‘m aan en stuur er gedurende de dag steeds een fotootje van als sneak peek naar je geliefde.
Snel gemaakt van restjes knutselkarton en takken uit het bos
 • Samen douchen bespaart het water van twee afzonderlijke douchebeurten 😉
 • Lievelingsmaal koken van je wederhelft – of maak er juist een zelfgemaakte pizza party van met het hele gezin! Je kunt de pizza’s desgewenst in hartvorm kneden (basisrecept pizzadeeg). Eten moet je toch!
 • Complimenten strooien – Niet alleen naar je geliefde, maar ook naar jezelf, de buurvrouw, je collega’s, het meisje bij de bakker in de rij… kost niets en maakt blij!
 • Geen geliefde? Plan een Galentine’s Day met je vriendinnen (“gals”). Prik een high tea waarbij iedereen iets zelfgemaakts en een theesoort meeneemt en klets er lekker op los.
 • Date-ideeën voor later dit jaar – Maak samen een bucketlist met dates of maak juist een pot met verrassingskaartjes (gratis originele date-ideeën hier).
 • Weekendje weg? Huizenruil! – Plan een goedkoop of gratis weekendje weg door aan huizenruil te doen. Met vrienden die in een andere regio wonen of met onbekenden (hiervoor betaal je meestal een fee).
 • Foto’s terugkijken – Of het nu fotoboeken van jullie reizen samen zijn of ‘gewoon’ een diavoorstelling van je Google photos: pof wat popcornmaïs en je avondje is gevuld.
Bloemen zijn niet erg duurzaam, zeker niet in februari.
 • Liefdesbrief schrijven – Schrijf over de mooiste hoogtepunten van het afgelopen jaar (vanaf vorige Valentijn) en duw deze brief zelf door de bus. Of tik een mailtje, maar dat is toch nét iets minder leuk.
 • Partnerfitness of partnertraining is fitness waarbij je de ander als ‘toestel’ of ‘gewichten’ gebruikt. Trek je fitnesskleding aan en maak er een sportief avondje van. Op YouTube zijn genoeg ideeën te vinden.
 • Een ‘Memory Playlist’ maken – In plaats van foto’s heb je vast ook liedjes die jullie aan mooie momenten samen doen denken. Dat nummer wat jullie veel draaiden tijdens de roadtrip, het liedje dat ze draaiden tijdens jullie eerste date…
 • Iets doen voor anderen – Dit kan alleen, met je geliefde, vriend(in) of gezin. Maak kaartjes van restmaterialen en deel deze uit bij seniorencentra. Knutsel een hartjesslinger van spulletjes die je nog hebt liggen. Of plan een (mid)dag vrijwilligerswerk.
 • “Slaapkameractiviteiten” waarbij je echt de aandacht aan elkaar geeft, kosten ook niets. Of nou ja, alleen wat energie 😉 En ze hoeven natuurlijk niet in de slaapkamer!

Toch een cadeautje?

Kies dan voor de duurzamere opties deze Valentijnsdag:

Hoe vier jij Valentijn dit jaar?

Anja

4 reacties op ‘Valentijnsdag ideeën die niets kosten | Duurzaam

 1. Mijn vriend en ik vieren Valentijnsdag eigenlijk nooit, maar ik vind dat idee van zelf koekjes bakken wel heel leuk! Ik denk dat ik dat ga doen. Misschien kan ik ze geven in mijn mooiste lingerie en in de avond dan zijn favoriete maaltijd (andijviestamppot, past ook nog eens goed bij dit koude weer) maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.