Zo verliep mijn No Spend November 2021

Jaaaaa, het is 1 december én blogwoensdag, dus dat betekent: een terugblik op de afgelopen maand, waarin ik meedeed met No Spend November. Halverwege de maand publiceerde ik al een stukje over de eerste 2 weken – en daarna ging het snel bergafwaarts. Toch is het zeker geen hopeloze maand geworden. Kijk je mee?

No Spend November, voor wie het niet kent, is een challenge waarbij je zo min mogelijk geld uitgeeft aan niet-essentiële zaken. Of, positiever gezegd: waarbij je alleen geld uitgeeft aan nuttige zaken. In de update van 2 weken geleden schreef ik dat ik me niet helemaal ‘foutloos’ had gedragen, maar dat het ook niet slecht ging:

1 november ✔️
2 november ✔️
3 november ✔️
4 november ✔️
5 november ✔️
6 november ❌
7 november ✔️
8 november ✔️
9 november ✔️
10 november ✔️
11 november ❌

12 november ✔️
13 november ✔️

November deel 2

Toen ging deel 2 van de maand in en zoals bij elke challenge wordt het dan ook steeds moeilijker om je aan je eigen regels te houden.

14 november ✔️
15 november ✔️
16 november ✔️
17 november ❌

Not proud, dit was onnodig. Eén woord: hamburgers. Ze waren heerlijk, dat wel!

18 november ✔️
19 november ✔️
20 november ✔️
21 november ✔️
22 november ✔️
23 november ✔️
24 november ❌

Mijn ouders waren deze maand 40 jaar getrouwd en voor een verrassing die ik knutselde, had ik een aantal spulletjes nodig: lijm, papier en fotoprints. Dat heb ik niet standaard in huis.

25 november ❌

Moe, gaar en klaar: deze dag lieten we iets thuisbezorgen. Was niet nodig, want er was eten in huis. Maar gewoon geen puf.

26 november ✔️
27 november ❌

Om komend weekend onze kerstboom te kunnen halen (een BeterBoompje) moest ik deze van tevoren bestellen en betalen. Eigenlijk zijn dit “decemberkosten”, maar toch gaf ik ze vandaag uit.

28 november ✔️
29 november ✔️
30 november ❌

Ik dacht het te kunnen rekken met het kopen van Sintcadeaus tot 1 december, zodat het niet in mijn No Spend November zou vallen. Maar de persoon voor wie ik hulpsint speel had een wens met een meerdaagse bezorgtijd. En dus ‘moest’ ik wel. Hopelijk komt het nog op tijd binnen.

Hoe vond ik het?

Eerlijk gezegd: best pittig. Ik vind mezelf helemaal niet zo’n consumeerder en toch heb ik momenten gehad waarvan ik dacht “nee, dat doen we dus niet”. Tegelijkertijd had ik dit veel minder dan vorig jaar, toen ik ook met deze challenge meedeed. Ik word dus nog steeds beter in minder kopen en vooral, in minder nodig hebben.

Wat is het resultaat?

Uiteindelijk heb ik dus op 7 van de 30 dagen geld uitgegeven aan iets wat niet-essentieel was. Dat is veel ‘slechter’ dan vorig jaar toen ik 27/30 dagen me aan de regels hield (al waren cadeaus kopen toen wél toegestaan). Dat vind ik eigenlijk geen goede score. Maar veel van de dingen waar ik geld aan spendeerde, vond ik het toch waard. Of “konden niet anders”, al is dat ook een beetje een zwaktebod. Al met al ben ik blij dat ik weer meegedaan heb. Ik ben niet helemaal trots op het resultaat, maar wel op wat ik nu weet. Ook dit keer heeft het me geleerd om beter mijn wensen en uitgaven te plannen en me af te vragen: heb ik dit echt nodig? Een wijze les, zo met de feestdagen (en verlanglijstjes) om de hoek.

Heb jij ook meegedaan aan No Spend November? Hoe is het jou bevallen?

Anja

3 reacties op ‘Zo verliep mijn No Spend November 2021

  1. Er staan toch heel wat vinkjes! Netjes gedaan. Ik heb deels meegedaan want niets voor mezelf gekocht. Wel al kadootjes voor een verjaardag en Sinterklaas.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.