Woonkamer reveal deel 2: de eetkamer | Verbouwing

Yes, daar is ‘ie: deel 2 van de verbouwingsupdate met alle ins en outs van het andere deel van onze living: de eetkamer. Heb je deel 1 gemist? Lees die dan eerst even hier terug. Ook vandaag vind je hier op chronologische volgorde een uitgebreid fotoverslag van deze achterkamer. Net als in deel 1 gaat het hier specifiek over onze verbouwing. In het laatste deel van deze miniserie zie je het daadwerkelijke resultaat.

We beginnen uiteraard weer op het moment van de sleuteloverdracht. In deel 1 kon je al zien dat het een prachtig herenhuis is, maar dat erg donker was binnen:

Toen we eenmaal onze meubels hadden neergezet, zag het er ongeveer zo uit:

In maart 2020 (ja die maand, ja) begon de verbouwing. We begonnen daarbij in de voorkamer, zoals je in deel 1 hebt kunnen zien. Dat betekende dat al onze spullen tijdelijk in de serre en eetkamer moesten staan. Van de eettafel tot de bank. Van de tv tot de poezenmanden. En dan werd het toch snel een zooitje:

Maar na een tijdje geklust te hebben in de voorkamer, moest toch ook de achterkamer eraan geloven. We verhuisden “de woonkamer” naar de tweede verdieping. De vloer ging eruit en het behang haalden we van de muren:

Juni 2020. Dit was het moment waarop ik een beetje twijfelde aan mezelf: waar waren we aan begonnen? (Lees voor de details over de vloer deel 1). We waren hier niet alleen bezig met de woonkamer, ook in de badkamer was het sloopwerk inmiddels begonnen. Vandaar de badkuip in de eetkamer. Ja, dat was wel een uniek moment.

Zie je trouwens de vorm van het bad? Wie herinnert zich de sarcofaag nog? 😀

Nadat het probleem met de riolering was gefixt, konden de klusmannen eindelijk beginnen aan de opbouw. We konden wel mooi meteen vloerisolatie aanbrengen. En nee, daar heb je geen hark voor nodig, die was om een mooie egale ondergrond te creëren.

Op de balken en isolatie ligt eerst een gewapend betonvloer en daarop ligt de vloerverwarming in een laag zandcement. Mooi hè, hoe die Deense designlamp er al die tijd bleef hangen!

De natuurstenen delen van de schouwen bleken niet goed meer vast te zitten. Uit voorzorg haalden we de losse delen eraf. Een aantal weken later was de vloer droog en konden wij weer verder met onze klussen – tussen de werkmannen door. Dat betekende onder andere heel heel heel heel heel veel houtwerk schuren en plamuren. Hier kijk je vanuit de serre naar de voorkamer:

Al moesten we de ruimte ook regelmatig weer helemaal leeg maken, zodat de stukadoors aan de slag konden. Hier de eerste laag, nadat de nieuwe elektra was geïnstalleerd:

Na het eindeloze schuren en plamuren konden we eindelijk beginnen met ‘verfraaien’. Hier ging de eerste laag multiprimer erop. Wat een verschil al hè!

En denk maar niet dat dat het enige was wat we moesten verven 😉

De stuclaag op de muren is kalkpleister. Dat is gezonder dan gips (“gewoon stuc”) omdat het ademt en zorgt voor een beter binnenklimaat. Maar het is ook veel bewerkelijker. De muurverf is silicaatverf, omdat je dat “ademende” in stand wil houden. De pui naar de serre werd door ons onder handen genomen. Op de schragen liggen de serredeuren.

De serre zelf was ondertussen volledig ingelijfd als klushok. En om eerlijk te zijn, is dat het nog steeds. Maar aan de andere kant daarvan ging het werk stug door. De natuurstenen schouwen werden vakkundig gerepareerd. Er kwam een mooie laklaag op het houtwerk, de dorpels kregen hun shine terug en we kozen de vloer uit:

Tussendoor pikte ik nog wat meubels op van Marktplaats. Waaronder dit bijna gratis kersenkleurig dressoir dat nog heel lang naar snoepjes rook. Ik lakte ‘m (in de gang…. handig joh!) zelf in een andere kleur:

En daar was het moment dan eindelijk: de houten visgraatvloer werd gelegd, inclusief de nieuwe marmeren vloerplaten. Jongens, wat een ontzettend verschil!

En zo zag het eruit, nog voordat de plinten geschilderd waren, maar al wel met een paar schamele meubelstukken, waaronder nieuwe eetkamerstoelen. En een afgestofte lamp (díe was vies, haha!).

Tot zover het klusverhaal van de eetkamer. Hoe ‘ie er inmiddels uitziet, zie je – net zoals de voorkamer – in deel 3 van deze reveal-serie. Geloof me, dat is behoorlijk anders dan op de foto hierboven!

Maak er een mooie zondag van!

Anja

3 reacties op ‘Woonkamer reveal deel 2: de eetkamer | Verbouwing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.