Stijgende prijzen: zo bespaar ik nu op de boodschappen

Boodschappen zijn nog nooit zo duur geweest. Veel mensen maken daardoor andere keuzes en vaak gaan die ten koste van de duurzamere opties. Gewone melk in plaats van biologisch. Kiloknallers in plaats van Beter Leven. Logisch, maar niet zo best voor het milieu.

Zelf stond ik gisteren nog voor de koeling met twee soorten kip in mijn handen: biologisch (à bijna 6 euro) en iets wat “Betere Kip” ofzo heette. Met 1 ster. Ik rekende de bio-kip af, maar de vroeg me af: hoe kan ik dit blijven betalen? Ik ging op zoek naar de beste bespaartips.

Stijgende boodschappenprijzen

Ik sprak met mezelf af om beter boodschappen te gaan doen. Minder te kopen en te eten uit de voorraad. Zodat ik die duurzame keuze kan (blijven) maken. Ik hoop dat ik je kan inspireren dat ook te doen.

Zo bespaar ik op de boodschappen

 • Een vast boodschappenbudget, voor ons is dat € 615/mnd oftewel € 150/wk (bereken het voor jouw situatie hier)
 • Eén keer per week boodschappen doen…
 • … bij één supermarkt (de allerbeste tip!)
 • Weekmenu maken
 • Minder brood en graanproducten kopen (prijsstijging tussen 4-15%)
 • Minder margarine en oliën kopen (prijsstijging ca. 11%)
 • Voorraad opmaken
 • Koken uit/met de voorraad
 • Online boodschappen doen (werkt voor mij het beste)
 • Supermarktprijzen vergelijken
 • Minder vlees eten (1 à 2 keer per week)
 • Koken met 3 of 4 ingrediënten
 • Seizoensproducten kopen
 • Voordeelverpakkingen kopen van bulk-items

En hoewel fruit (+5%) en groente (+6,5%) ook flink gestegen zijn, ga ik daar niet op minderen. Ik eet liever dit soort whole foods die goed zijn, dan dat ik voor goedkoper, maar minder gezond kies. Hopelijk komt die btw-verlaging snel.

Ik ben dankbaar en bevoorrecht dat ik deze keuzes kan maken. Ik hoop jij ook.

Wat is momenteel jouw beste manier om te besparen op de stijgende prijzen in de supermarkt? Laat het gerust weten via de comments hieronder, zo kunnen we van elkaar leren. Dankjewel!

Anja

12 reacties op ‘Stijgende prijzen: zo bespaar ik nu op de boodschappen

 1. Leuke tips! We hebben een moestuintje aangelegd met sla, rucola, radijsjes en dat soort basis dingen. En kruidenplantjes. We halen melk rechtstreeks bij de boer (€1 per liter). En nog meer zelf maken dan we al deden (tussendoortjes etc.). En inderdaad de voorraad opmaken! Alhoewel ik voorraad met kleine kindjes in huis ook fijn vind. Vorige week waren ze ziek aan het einde van de week (het moment dat de weekboodschappen hier behoorlijk op zijn haha) en dan is het zo fijn als je voorraad hebt en gewoon eten op tafel kan zetten zonder van huis te gaan. We vinden bio ook heel belangrijk, dus inderdaad echt keuzes maken!

  Geliked door 1 persoon

 2. Vroeger ging ik altijd naar de Lidl en Boni voor mijn boodschappen. De Boni heeft sommige prijzen van brood en havermout niet omhoog gedaan. Maar nu merk ik toch dat ik elke week ook ga speuren naar de aanbiedingen bij de Aldi. Daar zit een Jumbo vlak naast en in die folder zag ik ook goede vers aanbiedingen. Dus ik denk voortaan wel naar 4 supermarkten te gaan om alles bij elkaar te graaien. Een extra dag in de week wordt de combi Aldi/Jumbo en de rest op de gewone dagen. Die tip van 1x per week boodschappen doen doe ik dus niet, maar ik kan gerust alleen de winkel binnen lopen voor een bak druiven en die afrekenen (zoals gisteren). Als mensen gevoelig zijn voor extra dingen halen, voor het weekend ofzo, dan werkt het niet.

  Like

 3. Fijne tips. Hier minder naar de supermarkt en prijzen vergelijken. Het 25 schap bij de Lidl (brood en groente) is bij ons populair. Verder ontdekte ik vanmorgen dat halfvolle melk 20 cent duurder is per liter dan magere melk…..makkelijke keuze dan.

  Like

   1. Dat is gewoon pertinent niet waar. Er zitten weliswaar van sommige stoffen minder in tov volle of halfvolle melk, maar het is zeker niet “net water”. Zou tof zijn om het positief te houden hier ✌️

    Like

 4. Waarom naar 1 supermarkt? Die snap ik niet helemaal. Ik haal groente en fruit alleen in de aanbieding of verspillingsbak. Geen koek, snoep, chips oid om af en toe vlees te kopen.
  Ik ben alleenstaand, maar kook meestal 4 porties die ik invries. Uiteindelijk goedkoper.

  Ik zou graag biologisch en zo duurzaam mogelijk kopen. Maar met een klein budget is dat niet te doen.
  (jouw weekbudget is nog niet eens mijn maand budget 😉 )

  Like

  1. Dank voor je eerlijke reactie Maaike. Het budget is voor 3 volwassenen (ik geef borstvoeding) en 1 baby, maar exclusief luiers/babybenodigheden. Dubbel/driedubbel koken en invriezen is ook een topmanier om te besparen, niet alleen op ingrediënten, maar ook omdat je dan minder weggooit (minder food waste) en je minder gas/elektra nodig hebt (opwarmen kost minder gas/elektra dan een nieuwe maaltijd koken). Een dubbele besparing dus!

   Like

 5. Maaike, hoe meer supermarkten je bezoekt hoe groter de kans dat je dingen koopt die je niet van plan was te kopen (want het is in de aanbieding bijv, en niet kopen is nog altijd voordeliger dan een aanbieding kopen die je niet nodig hebt).
  Daarnaast vind ik tijd ook geld. Een kwartier extra nodig om naar een andere winkel te gaan is een kwartier minder tijd voor mezelf. Maar ik weet niet of dat voor Dutchie ook zo voelt.

  Ik vind een weekbudget van 150 euro best ruim. Dat is voor 2 personen? Dat is dan inclusief drogisterij-artikelen, alcoholische dranken, schoonmaakmiddelen, huisdiervoeding?

  Seizoensproducten en weekboodschappen, dat zijn voor mij de 2 belangrijkste factoren om de kosten in de hand te houden.

  Like

  1. Hi Marana, dank voor je uitleg richting Maaike! Inderdaad: hoe meer je ziet, hoe groter de kans dat je extra dingen meeneemt. En mooi gezegd: tijd is ook geld!

   Ons weekbudget is voor 3 volwassenen en 1 baby, exclusief luiers/babybenodigdheden zoals Nutrilon.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.