Mijn winter leeslijst – en de boeken die het niet haalden

Een knisperend haardvuur, een kop thee, een zachte zitplek en een boek: wat heeft een mens nog meer nodig in de winter? Dwarrelende sneeuw vanachter het raam is zeker een pre, maar geen vereiste. De vraag rijst dan natuurlijk: wat voor boek? Ik ging op zoek naar een aantal geschikte exemplaren. Sommige leende ik van de bieb en bracht ik vrijwel meteen weer terug.

Een winters boek is in mijn ogen een boek wat gemakkelijk leest, niet te ingewikkeld is maar wel boeiend, waar je zowel maar een paar bladzijden van kunt lezen maar ook gerust een hele avond in weg kan duiken. En bij voorkeur een boek wat zich afspeelt in de winter, of waarbij het gaat over kou, sneeuw, kerst of juist het nieuwe jaar. De volgende boeken kwamen voorbij en las ik al wel/niet:

Moord voor de avonddienst – Richard Coles

In mijn zoektocht naar een ongecompliceerd boek kwam ik deze tegen. Een pastoor met twee teckels en meerdere moorden, die plaatsvinden nadat het hele stadje in rep en roer is omdat de genoemde pastoor een toilet in de kerk wil laten plaatsen. Ik heb het geprobeerd, maar dit is duidelijk niet mijn genre. Na 30 bladzijdes hield ik het voor gezien: not my cup of tea om het in stijl te zeggen. Eén ster, want het las wel makkelijk weg.

Kind van sneeuw – Eowyn Ivey

⭐⭐⭐⭐

Mooi, zo mooi. Dit boek raakte onverwachts een snaar. Dit verhaal laat zich moeilijk omschrijven in een paar regels. Een stel van middelbare leeftijd verhuist begin 20e eeuw naar Alaska, omgeving middle of nowhere om hun verdriet achter te laten en een nieuw leven te beginnen. Dan verschijnt er, hartje winter, een jong meisje in de sneeuw. Wie is het meisje en waar komt ze vandaan? En is ze wel echt, of laat het verdriet hen hallucineren? Soms wat te traag, maar toch prachtig.

Normale mensen – Sally Rooney

⭐⭐

Dit boek stond al op mijn herfst leeslijst en toen het eindelijk binnen kwam, was ik al diep verzonken (pun) in ‘Kind van sneeuw’. Toch gaf ik het twee weken geleden een kans. Na een paar bladzijden besloot ik al dat dit niet meer het moment was. Of dat ik het wel iets had gevonden in de herfst, vraag ik me af. Dat kan aan mij liggen, maar ik vind een moderne liefdesgeschiedenis, waarbij twee mensen met verschillende achtergronden toch intens tot elkaar aangetrokken voelen, iets teveel Romeo en Julia. Been there, seen it, got the t-shirt. Meer een Young Adult-boek dan een volwassen roman. Ik heb ‘m niet uitgelezen, dus neem mijn mening met een korreltje zout.

Een voor een – Ruth Ware

⭐⭐???

Ruth Ware kan mij normaliter goed bekoren, maar dit boek ligt nog op mijn nachtkastje terwijl ik alweer in een ander boek begonnen ben. Dat belooft niet veel goeds, maar het is nog wel mijn intentie om ‘m verder te lezen. Het verhaal gaat over een groep ontwikkelaars van een app die bij elkaar komt in een Franse skiplaats en waarbij de een na de ander (jaja) wordt vermoord. Ik wil vooral weten of het niet teveel een copy is van Agatha Christie. Voorlopig twee sterren omdat het goed wegleest.

Kerst met Poirot – Agatha Christie

⭐⭐⭐⭐

Okay, kerst is al geweest, maar dit boek las ik in de week daarnaartoe in de tram en het was heerlijk. De excentrieke en steenhemeltjerijke Simeon Lee wordt doodgeschoten op het moment dat hij zijn zonen, plus een verloren gewaande kleindochter, bij elkaar geroepen heeft voor kerst. Dan verschijnt Hercule Poirot. Alleen op de manier waarop hij het kan (en Agatha het kan schrijven!). Als het je lukt, lees het verhaal dan in het Engels – dat doet echt recht aan het verhaal. Geen vijf sterren omdat ik het verhaal net wat te traag op gang vind komen.

Voordat de koffie koud wordt – Toshikazu Kawaguchi

⭐⭐⭐⭐⭐

Als je nog nooit een Japans boek gelezen hebt is hier je ticket. In 2015 was ik in Japan en ik kon het verhaal zo voor me zien ontvouwen, hoewel ik verwacht dat als je niet in Japan geweest bent, je dat ook kunt ervaren. Het is wezenlijk anders dan een Westers boek, en ik hou ervan. Voor Voordat de koffie koud wordt ben ik helemaal gevallen. In een koffiehuis in Tokio kunnen klanten aan één bepaald tafeltje naar het verleden reizen. Dat kunnen ze totdat hun koffie koud is. Wie dat (wel en niet) doen en waarom, daar gaat het boek over.

Nog op de winter leeslijst

De winter duurt nog wel even. Deze boeken staan nog als to-do’s:

 • De levenden en de doden in Winsford, Hakan Nesser (momenteel aan het lezen)
 • Sneeuwwit, Samuel Bjork
 • IJsmoord, Fred Vargas
 • Het weesmeisje, Anne Jacobs
 • Wolvenkoorts, Kerstin Ekman.

Duim je mee voor sneeuw? Welk boek ben jij nu aan het lezen en wat vind je ervan?

Anja

12 reacties op ‘Mijn winter leeslijst – en de boeken die het niet haalden

 1. ‘Normale mensen’ kwam ik ook niet doorheen en in het boek van Ruth Ware ben ik gestopt. Ik kon het niet volgen met al die personages. Wel leuk, al die winterse boeken. Ik lees niet ‘mee met de seizoenen’, maar dat is toch wel erg leuk als ik het zo zie.

  Like

 2. Ik heb net de Hunger games trilogie gelezen. Aanrader! Verbaasde me in eerste instantie wel dat dit kinderboeken zijn, maar door de verdieping vh verhaal zet het ook alle leeftijden aan het denken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh dat laatste boek maakt me nieuwsgierig, ik las laatst ‘Middernachtbibliotheek’, en die sfeer trekt me wel, jouw beschrijving doet me een beetje daar aan denken; ik ga gelijk kijken of ze hem hebben bij de bieb!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben nu Dunkelblum Zwijgt aan het lezen. Een boek met lovende recensies, maar waar ik wat moeite heb met het begin. Nog even doorzetten.

  ‘Voordat de koffie koud wordt’ maakt me wel nieuwsgierig, die ga ik onthouden.

  Like

 5. Aanraders zijn wat mij betreft:
  -Klimaatboek onder auspiciën van Gretha Thunberg. Verplichte kost wat mij betreft voor iedereen
  – Geen weg terug over Oeigoerse vrouw die drie Chinese opvoedkampen overleefde en daarover getuigde in Congres. Zeer indrukwekkend, was er ondersteboven van
  – Toen de wereld brak, vervolg op De jongen in gestreepte pyjama. Mooi.

  Heerlijk veel lezen met deze donkere dagen. Dank voor jouw tips! Yolanda

  Like

 6. Ik lees veelal oorlogsboeken en wat waargebeurd tussendoor, ik las met kerst wel een echt kerstboek maar die werd na 2/3e opeens erg christelijk. Ik lees nu het boek van Francis van Broekhuizen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.