Het is eind februari. Langzaam gaan we richting het voorjaar en daarbij hoort voor veel mensen ook het opfrissen van je huis. In mijn zoektocht naar een natuurlijker, duurzamer leven kies ik steeds meer voor alternatieven die minder schadelijk zijn voor mijzelf/mijn gezin en het milieu. Ook wat betreft schoonmaakmiddelen.
En wat blijkt… dat heeft nog meer voordelen:
- het is goedkoper
- jij bepaalt wat de ingrediënten zijn
- je kunt er je creativiteit in kwijt
- het is duurzamer op veel manieren: minder plastic, minder transport, minder verontreiniging, minder slechte stoffen in het water etc.
Want ja, er zijn duizend-en-een schoonmaakproducten (open je TikTok of Instagram maar eens) en allemaal beloven ze gouden bergen, maar hoe fijn is het om dit soort producten gewoon zelf te maken en te kunnen begrijpen wat er allemaal inzit. Ik bedoel… what in the world is (zijn?) polycarboxylaten? Of ethanolamine? Of tetrasodium glutamaat? Allemaal onderdelen van ‘gewone’ allesreiniger.
En nee, dat zegt niet dat gewone allesreiniger slecht is. Maar waarom zou je het erin stoppen als het niet nodig is? En als je er flink mee kunt besparen, zowel geld als milieu?
5 schoonmaakproducten om zelf te maken
Aangezien ik zo’n irritante minimalist ben, ga ik ook voor een less = more aanpak wat betreft schoonmaakartikelen. Ik bedoel daarmee: producten die je voor veel schoonmaakklusjes kunt inzetten, die veelzijdig zijn. Niet een aparte badkamercleaner én wc-cleaner én antikalkproduct etc etc.
Wat heb je nodig (afhankelijk van wat je kiest):
- biologisch afbreekbaar afwasmiddel of castille zeep
- gewone azijn
- etherische olie (citrus of eucalyptus)
- wodka of schoonmaakalcohol
- citroensap
- baking soda
En sprayflacons of andere ‘houders’ om je schoonmaakmiddelen in te bewaren. Je kunt hier natuurlijk ook gewoon lege exemplaren van reguliere schoonmaakmiddelen voor gebruiken.
1 – Allesreiniger
De oermoeder onder de schoonmaakmiddelen. Geschikt voor…. tsja, alles 🙂 Er zijn drie manieren om dit te maken:
Versie 1:
- Biologisch afbreekbaar afwasmiddel of castile soap (ik ben fan!)
- (Herbruikbare) sprayflacon
Zo maak je het: Doe een laagje afwasmiddel onderin de fles. Vul aan met warm water. Schud goed door elkaar (maar niet te hard want dan heb je alleen maar schuim) en klaar is kees.
Versie 2:
- Een schone glazen pot (gewoon eentje van de augurken ofzo)
- Veel sinaasappelschillen
- Azijn (gewone azijn)
- Sprayflacon
Zo maak je het: vul de pot met de sinaasappelschillen. Vul aan met de azijn tot de schillen onder staan. Laat twee weken trekken. Vul daarna de sprayflacon met de vloeistof en klaar is je sinaasappelfrisse allesreiniger.
Versie 3:
- Gewone azijn
- (herbruikbare) sprayflacon
- eucalyptusolie of welke olie je dan ook fris vindt ruiken
Zo maak je het: vul de flacon voor 1/4 met azijn en vul aan tot de rand met water. Voeg 20 druppels olie toe aan de hele fles.
2 – Glasreiniger
Voor een natuurlijke versie van Glassex – ook voor spiegels:
- (herbruikbare) sprayflacon
- gewone azijn
- citrusolie of citroenschillen
Zo maak je het: vul de sprayflacon voor de helft met de azijn en voeg 10 druppels citrusolie toe. Heb je geen olie of wil je dit niet kopen, dan kun je dezelfde truc als bij versie 2 van de allesreiniger toepassen (schillen onder azijn zetten). Vul de flacon voor de rest aan met water. Krijg je je ramen niet streeploos schoon, probeer dan gedistilleerd water in plaats van gewoon kraanwater. Je hebt dan waarschijnlijk vrij veel kalk in je leidingwater.
3 – Keukencleaner
Eentje met een scheutje alcohol voor het ontsmetten. Let op: niet elk soort aanrecht kan hier tegen.
- (herbruikbare) sprayflacon
- biologisch afbreekbare afwasmiddel of castile soap
- wodka of schoonmaakalcohol
Zo maak je het: vul een sprayflesje met 250 ml water. Voeg ongeveer 1 eetlepel afwasmiddel en 2 eetlepels alcohol toe. Meng voorzichtig door elkaar.
4 – Badkamerreiniger en antikalk
Niet te gebruiken op natuursteen, want dat bevat zuren van zichzelf.
- azijn
- (herbruikbare) sprayflacon
- citroensap
- evt. druppels citrusolie
Je badkamer maak je al schoon met een simpel sopje van azijn, wat van nature vet (denk aan vet van haren en sop) verwijderd. Wil je een antikalkmiddel, maak dan een mix van gelijke delen azijn en citroensap, plus eventueel wat citroenolie.
5 – Toiletscrub, aangekoekte pannen- én oven-poetsmiddel
Een alternatief voor de schuurmiddelen bij een aangekoekte kook- of bakpan of bijvoorbeeld lasagneschaal. Let op: dit middel kan (net als gewoon schuurmiddel) krassen veroorzaken.
- Baksoda
Zo maak je het (oven en pan): strooi een ruime hoeveelheid baking soda (niet bakpoeder) in de pan of oven. Vul aan met een beetje water, zodat er een soort pasta ontstaat. Borstel deze pasta in het aangekoekte prutje. Laat even staan, vul aan met wat meer water en boen nog wat meer. Spoel af en herhaal als nodig. Voor het toilet: strooi de baking soda in de toiletpot en borstel het even in samen met het water wat al in de pot zit. Voeg eventueel een dropje citrusolie of eucalyptusolie toe. Laat even intrekken en spoel na.
Nu nog aan de slag
Tsja, dan zit er nog maar één ding op: er moet daadwerkelijk schoongemaakt worden, haha. Eerder schreef ik trouwens een artikel over de voorjaarschoonmaak doen in één dag – en ik denk dat ik dat dit jaar weer ga doen. Dat is de vorige keer goed bevallen. Dit keer dan gewapend met bovenstaande natuurlijke schoonmaakmiddelen!
Ps. Je ziet online vaak recepten waarbij baking soda met azijn wordt gemengd. Maar omdat azijn zuur is en soda basisch gaat dat niet samen. Wat overblijft als je ze mixt is water met zout (en in een bakje samen is het zelfs gevaarlijk).
Een reactie op “Voorjaarsschoonmaak: 5 dingen om te maken in plaats van te kopen”