Ik stopte met bloggen op schema en dit gebeurde er

Op 3 januari publiceerde ik een artikel met daarin mijn wensen, doelen en plannen voor 2023. Daar stonden punten op voor zowel zakelijke als privé doeleinden. Ik maak er altijd een reflectiemomentje van aan het einde van het jaar en mijn manier van bloggen kwam ook voorbij. Ik nam een vrij drastisch besluit.

Dat besluit? Dat was om te stoppen met bloggen op schema, wat ik op dat moment al zo’n 5,5 jaar deed en ook altijd had gedaan voor werkgevers. Bloggen op schema betekent vaste dagen en -tijden waarop ik nieuwe artikelen publiceer. Zo deed ik dat een tijdlang op woensdag, vrijdag en zondag. En ook een poosje op dinsdag, donderdag en zaterdag. En altijd op vaste tijden.

Maar… ik voelde het niet meer. Het is lastig te beschrijven, want wat bedoel je daar in hemelsnaam mee? Tsja, het komt erop neer dat ik eind december het gevoel had dat het anders moest met bloggen. Niet meer zo vastomlijnd. In dat januari-artikel schreef ik: “Ik ga niet meer standaard drie keer per week bloggen, maar wanneer ik zin heb en de inspiratie “voel”. Dat lijkt me zoveel fijner en ik denk dat ik daardoor ook betere stukken ga schrijven. We shall see!”

En voor dat ‘we shall see’ zijn we hier vandaag bij elkaar gekomen, broeders en zusters 🙂

Want er gebeurde iets wat ik totaal niet had verwacht.

Ik liet mijn hele blogschema los in januari en februari. Soms blogde ik drie keer in de week, soms slechts één keer. Dat was dan wel door omstandigheden (buikgriep in dit geval), want ik schrijf nog altijd graag. Maar het was dus veel minder georganiseerd. Sterker nog: het ging alle kanten op. Publiceerde op maandag, woensdag, donderdag in de avond en zaterdag in de ochtend. Vier dagen niet en dan twee dagen achter elkaar. Ik schreef over zwanger zijn, ons wintermenu, het ontspullen van mijn huis, de verbouwing en boeken die ik (niet) las. Ik vond het leuk; het sloot aan bij waar ik op dat moment zin in had en tijd aan wilde spenderen.

Ik verwachte dat dit niet-op-vaste-momenten bloggen een negatief effect zou hebben op het aantal lezers en weergaven. Dat bleek niet het geval. Er kwamen juist meer bezoekers! Sterker nog: ik haalde mijn op één-na-beste maand ooit sinds 2021. Ik heb al ruim 22% van de views behaald (stand tot 27 feb) van 2022, terwijl we nog geen twee maanden binnen zijn.

Maar de afgelopen week spande wel helemaal de kroon: er waren in één week ruim 8 duizend weergaven en ruim 5000 bezoekers (een gewone week is zo’n 5 à 6.000 views en 3.000 bezoekers)! Ruim 3100 mensen lazen mijn blogbericht over de voorjaarsschoonmaak, wat ik van de week publiceerde. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik het zag.

Je kunt je afvragen: oké, Anja, leuk, maar waarom schrijf je dit? Nou, ten eerste omdat ik er zelf nogal verbaasd over was en het leuk vind om af en toe een ‘kijkje in de keuken’ te geven. Maar vooral omdat ik een les heb geleerd die voor veel meer dingen geldt:

Als je gevoel zegt dat het anders moet, doé het dan ook anders. Dat komt de situatie ten goede.

Wat die situatie dan ook is, denk ik, en dan is bloggen maar een simpel iets. Ik weet niet wie dit allemaal horen (lezen) moest, maar ik geloof dat er een reden voor is dat dit mij zo op dit moment duidelijk geworden is. Dat ik erover blog (met plezier en op maandagavond 😉 ) met een paar statistiekjes.

Laten we allemaal wat meer ons gevoel volgen, goed?

Kopfoto: bezoekers en weergaven per dag

Anja

3 reacties op ‘Ik stopte met bloggen op schema en dit gebeurde er

  1. Helemaal goed toch, om alleen maar te gaan schrijven als je een goede ingeving hebt. Ik denk dat het succes van de vieuws deels toe te schrijven is aan het feit dat mensen jouw blogs missen en dan misschien oudere blogs gaan lezen? Gewoon voor de inspiratie?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.