Onze wilde woestenij, a.k.a. de tuin | duurzame tuinverbouwing

Toen we het huis kochten, ging er weinig aandacht naar de tuin. Sterker nog, we hadden wel wat beter te doen (in huis) dan ons daar zorgen over te maken. Maar in de afgelopen zomer, tweeënhalf jaar nadat we hier kwamen wonen, werd de wens om die tuin aan te pakken sterker. Vooral omdat het onkruid het aan het winnen was.

Onkruid?
Zevenblad om precies te zijn.

Aan de tuin was al geruime tijd -voordat wij er kwamen wonen- niets gedaan. Dat kon je zien, maar echt bezwaarlijk was het ook niet. Wij konden er prima in terecht. Het onkruid echter ook. Dus zo oogde deze foto heel liefelijk:

Maar als je goed kijkt – en vooral als je de andere kant op keek – dan zag je dat er nodig wat aan gebeuren moest:

Zevenblad. HEEL VEEL zevenblad. Niet normaal wat een verschrikkelijk plantje. Maar dat niet alleen: ook een scheef terras, groene aanslag op vloer en muur(tje), gebarsten tegels, amper plek om te zitten, te kleine looppaden, een schuur die z’n beste tijd heeft gehad, veel te grote struiken, loszittende schuttingdelen en een klimhortensia met een eigen wil en zonder plantenscherm.

Zo kon het niet verder gaan. We namen eerst het besluit om toch vooral dat onkruid aan te pakken, wat ertoe leidde dat we ruim een-derde van de tuin moesten afgraven. Een helse klus. Ik zeg ‘we’, maar mijn wederhelft heeft het grootste deel van de zomer gespendeerd aan het onkruidvrij maken van de tuin tot zo’n 30 cm diep. Ontelbare uren. Hij verdient echt een groot applaus.

Het betekende ook alle planten eruit halen. Het gros kon niet worden gered omdat de wortel van het zevenblad ook door de wortelstelsels van de vaste planten heen zat. Het betekende de paden overhoop halen omdat de wortels eronder zaten.

En toen was het najaar 2022 en zaten wij met… nou ja… deze… modderige kale vlakte:

Eh ja, triest wel. Het is natuurlijk niet het meest aantrekkelijke tuinseizoen, de herfst/winter, maar het was op dit punt dat ik zei: “Plot twist! Dan pakken we gewoon maar die hele godganse tuin aan!

En daar zijn we nu. Het voorjaar staat op het punt van beginnen. Er liggen wat losse plannen voor de tuin, maar geen vast tuinontwerp. Ik heb namelijk recent geleerd om wat meer op mijn gevoel af te gaan in plaats van alles te plannen en te orkestreren (wow Anja, ben je van je geloof gevallen?). Er is eigenlijk geen budget, dus laten we zeggen dat het een low-budget on-the-go tuinverbouwing wordt.

En duurzaam bovendien. Want ja, dat is een no-brainer tegenwoordig. In de praktijk zal het neerkomen op veel hergebruik, zowel van onszelf als via anderen (lees: Marktplaats!), veel opknappen in plaats van nieuw kopen en het kopen van kleine plantjes in plaats van volgroeide exemplaren. Zoiets?

Nu weer opbouwen

Maar de eerste stap richting een nieuwe tuin is al wel gezet: we hebben vorig weekend de kale vlakte omgespit, uitgevlakt en toen gras gezaaid (binnen het vak van oude tegels). Eindelijk kon er ergens aan ‘gebouwd’ worden, in plaats van het overhoop te halen.

Het vlak is straks gras. Daarachter een schaduwborder.

Stap twee weet ik ook al: dat wordt het reinigen van de muur hier bovenaan op de foto en het verven ervan. Plus het monteren van een paar trellisschermen (plantenklimrekken) om de klimmers wat beter te begeleiden. Een beplantingsplannetje voor de ruimte onder de klimplanten ligt ook al klaar, maar dat is toch echt stap 5(?), als het gras betreden mag worden.

En verder? Ik heb wat losse ideeën, maar ze zijn nog weinig concreet. Over een poosje blog ik over de vervolgstappen. Ik weet alleen nog niet wanneer, want ja: geen planning! Niet voor mijn blog en ook niet voor de tuin.

(En ja, ik moet er zelf ook nog een beetje aan wennen 😉 )

Ps. Alle tips en ervaringen rondom het verbouwen van een tuin zijn welkom!

Anja

10 reacties op ‘Onze wilde woestenij, a.k.a. de tuin | duurzame tuinverbouwing

 1. Ja je schrijft geen budget, maar wij hebben twee jaar geleden een eco hoveniere gevraagd om ons te begeleiden om de tuin duurzamer te maken en zo meer biodiversiteit te creëren. Zijn er heel blij mee.

  Like

 2. Zevenblad is verschrikkelijk. Ik had het veel in de voortuin van het huurappartement waar ik woon. Omdat ik geen gif wil gebruiken heb ik jaren en jaren lang ze met de hand uitgetrokken, en daarbij zoveel mogelijk wortel meegepakt. En eindelijk na 15 jaar is de hoeveelheid zevenblad zeer erg verminderd (maar nog altijd niet helemaal weg!)
  Naar het schijnt kan je het ook eten, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

  Like

  1. Yes, je kunt er pesto van maken, of als spinazie eten. Het is overigens allemaal de schuld van de Romeinen, die namen het mee naar deze streken omdat je het makkelijk snel en veel kon verbouwen, en heel voedzaam was voor de troepen. Dit heb ik opgezocht om iets meer liefde te voelen voor zevengras 🙂

   Like

 3. Wij hebben bij het ontwerpen van onze duurzame tuin veel gehad aan het boek Een kleine eetbare tuin met vaste planten. Fantastisch boek over permacultuur en tuininrichting.
  En wow, wat een klus! Het gaat ongetwijfeld heel mooi worden.

  Like

 4. Geen tips maar leuk om te volgen! Wij gaan onze tuin ook maar eens aanpakken zonder budget. Het zal vooral veel verbouwingsafval wegbrengen zijn :’)
  Oh ja, misschien wel een tip? Wij zijn de afgelopen weken een paar keer naar een tuincentrum geweest en veel struiken waren erg in korting waardoor we daar toch redelijk wat van gekocht hebben. Maar we hebben ook geen plan. Gewoon kijken wat we mooi vinden en dat ergens een plek geven :p

  Like

 5. Ik moet bekennen als ik lees ‘zonder plan’ dat ik toch een beetje kriebels krijg 😉
  Als tuinontwerper kom ik heel vaak bij mensen die zonder plan begonnen zijn en nu toch een beetje structuur in het gegeven willen.
  Dat hoeft echt niet tot in de puntjes maar een globale structuur om naar toe te werken kan toch wel handig zijn en tijd en geld uitsparen.
  Een tip misschien (als ik het goed zie): ik zou de border aan de muur iets breder maken dan nu het geval is (of voor mij lijkt). Aan een muur is het meestal erg droog en als de planten net iets verder kunnen staan en wat meer ruimte hebben, kan dat een groot verschil maken.
  En verder ook goed opletten op de plantafstand. Als je planten koopt zijn ze klein en heb je makkelijk de neiging om ze dichter te zetten. Maar dan moet je soms al snel aan het snoeien en daar wordt de plant niet altijd mooier op. Bij Esveld vb vind je goede indicaties over hoe groot planten kunnen worden.

  Like

 6. Leuk dat je met je tuin aan de slag gaat. Werd wel heel blij dan die groene oase, maar ik kan me voorstellen dat je de tuin ook wel wat gebruiksvriendelijker wilt. Hopelijk blijft het zevenblad een beetje weg na jullie verbouwing, en zo niet: het is eetbaar (google maar eens, niet eens moeilijk om te bereiden, gewoon in salades enzo). 🙂 Ben benieuwd naar het eindresultaat!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.