Ik ga weer ontspullen: deel 3 – de woonkamer

Een alternatieve naam voor deze serie? “Minimalisten maken ook rommel” haha. Vandaag neem ik je mee in deel 3 van mijn meest recente ontspulronde in huis, die toch wel weer nodig is nu we hier inmiddels alweer drie jaar wonen, flink verbouwd hebben en er een kleintje bijgekomen is. De woonkamer, die bij ons in drie delen is gesplitst, neem ik vandaag onder handen. De voorkamer dan.

Ben je benieuwd hoe deze ruimte eruit zag vóór en tijdens de verbouwing? Check dan mijn blogposts onder het kopje ‘Verbouwing“.

Woonkamer ontspullen

Als je aan de slag gaat in een ruimte, en daar niet alleen wilt opruimen, maar ook minder spullen wilt bewaren (vandaar “ont-spullen”), is het goed om eerst de functie van de betreffende kamer te bedenken. In dit geval, in het zitgedeelte van de woonkamer, betekent dat voor ons:

 • ontspannen (lezen, tv-kijken, bij de haard zitten)
 • gasten ontvangen

Het is één van de meest intensief gebruikte ruimtes in huis. Daarom vind ik het ook belangrijk dat deze ruimte snel netjes te maken is en dat er een goede flow / doorgang is.

Ja er ligt inderdaad een paastak daar rechts. Die kwam de buurman brengen uit eigen tuin 🙂

Meer van de zooi, of liever gezegd, ongeorganiseerde bende, zie je trouwens op de kopfoto.

Woonkamer opruimen

Ik begon met een opruimronde, want veel van wat je ziet op de foto hoort hier helemaal niet thuis. De theebeker en het schaaltje, het geld en ook het speelkleed (het zonnetje scheen aan deze kant, dus had ik het speelkleed even hier neergelegd) gingen terug naar hun eigen plek. Dat is ook één van de beste manieren om je huis op orde te houden: een plek voor alles, en alles op z’n plek.

Het opruimronde scheelde al heel veel, maar ik wilde er een minimaliseer-ronde van maken. Dat betekent dus ook: alles wat niet bijdraagt aan waar deze ruimte voor is, mag weg.

De spullen die er niet hoorden, verdwenen:

 • oud papier (papierbak)
 • rugzak (werkkamer)
 • blazer (kledingkast)
 • theebeker (keuken)
 • bakje (keuken)
 • speelkleed en speelgoed (eetkamer)
 • babydoekjes (kast)
 • geld (portemonnee)

Ook minimaliseerde/ontspulde ik in de kastjes en in de kamer:

 • tijdschrift (doorgegeven)
 • 1 dvd-hoes (plasticzak)
 • snoeren (prullenbak)

En ja, de paastak kreeg ook alvast een plekje. Die kwam in de plaats van de gouden vaas, die even naar de achterkamer verhuisde.

Ik maakte ook meteen even schoon, daardoor glimt de tafel ook weer! Maar de blijvend-lege kastjes zijn de grootste winst (volgende keer maak ik ook vóór foto’s van de kastjes).

Dat was ‘ie weer! Wat wordt jouw volgende opruimklus?

Lees hier Ontspullen deel 1 (de vestibule) en deel 2 (de gang) terug.

Anja

10 reacties op ‘Ik ga weer ontspullen: deel 3 – de woonkamer

 1. Haha, zo grappig dat je dan “zooi’ schrijft, en toch als ik naar jouw foto kijk denk ik: da’s pretty opgeruimd! Dat herken ik zó. Ik ervaar mn huis ook vaak als rommelig, terwijl anderen het dan heel opgeruimd vinden. En als ik weer eens verzucht dat ik mijn huis te vol vind en wil ontspullen, dan zeggen anderen: jouw huis is al ZO minimalistisch!! Ook wel goed om je soms te realiseren. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Lekker opgeruimd 🙂

  Hoe verwarmen jullie de woonkamer? Ik heb even terug gezocht, maar er ligt geen vloerverwarming toch?

  Jullie huis is echt prachtig, altijd leuk om er foto’s van te zien! 🙂

  Like

 3. Leuk om te lezen hoe je de woonkamer opruimde. Ik moest wel even lachen bij het onderschrift van de eerste foto…die paastak was voor mij namelijk even zoeken op de foto.
  Hier een rondje opruimen in de keuken gedaan, glaswerk naar de glasbak gebracht. De laatjes van de salontafel ook weer doorgenomen. Scheelt weer een hoop ‘rommeltjes’. Volgende project mijn kledingkast.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.