Mijn Lente Leeslijst voor 2023

Is er een mooiere dag dan vandaag voor een blogpost over de boeken die ik deze lente wil lezen? Ik dacht het niet! Gefeliciteerd met het voorjaar, allemaal. We hebben het weer gered, we zijn door de winter heen. De lente lonkt, het is langer licht, bomen en struiken lopen uit. Tijd om in het zonnetje (en oké, af en toe tijdens een regenachtige dag) te genieten van goede boeken.

Deze staan er dan ook op mijn lente leeslijst (drie keer L haha) van 2023. Van alle boeken zijn ook e-versies beschikbaar!

Het laatste voorjaar – Minke Douwesz

Ese Jelles, een lerares Duits van 53, zegt ogenschijnlijk van de ene op de andere dag haar baan op en stapt op de fiets richting de Krim om het huis van de dichter Tsjechov te bezoeken. Het wordt een vreemde tocht, waarin Ese ook vooral met zichzelf geconfronteerd wordt.

Psychologisch, verhalend.

De vroedvrouw van Braintree – Jodi Daynard

Verhaal over de oorsprong van de Verenigde Staten, rond 1775, beginnend met de strijd tegen de onafhankelijkheid van de Britten. Het draait om een jonge weduwe in de omgeving van Boston, Massachusetts, die tegen haar wil in te maken krijgt met politiek en strijd.

Historische roman

Waar ik nu ben – Jhumpa Lahiri

Weer eens een anders-dan-anders boek wat draait om de sobere en saaie momenten van alledag in het leven van een alleenstaande Italiaanse docente van in de veertig. Ze heeft altijd in dezelfde Italiaanse stad gewoond en “spannend is het allerminst”. Het zijn flarden uit haar leven: in de supermarkt, in de boekhandel, op de brug, aan de telefoon, bij de psycholoog, in de lente. Dit boek intrigeert me omdat ik misschien, heel even zo via dit boek, het simpele leven kan leiden van een single 40+ vrouw in Italië (bij Bol.com vriendelijk geprijsd).

Roman, reisverhaal

Lente – Karl Ove Knausgard

Dit boek is onderdeel (deel 3) van een serie met, toepasselijk genoeg, de titel ‘Vier seizoenen’. In Lente is de schrijver met zijn baby van drie maanden een hele dag onderweg naar het ziekenhuis, waar zijn vrouw ligt. Het voorjaar ontwaakt, maar de schrijver draagt het verdriet met zich mee. De roadtrip laat hem nadenken over liefde, leed, natuur en een nieuwe generatie.

Literaire roman

Buurtsupermens – Sayaka Murata

Dit boek had ik al even op mijn verlanglijst staan, en – toegegeven – het was de roze voorkant die me overstag liet gaan: deze kaft past in ieder geval bij het voorjaar. Het verhaal draait om een jonge Japanse vrouw die de wereld en de mensen niet goed begrijpt. Het werken in een kleine buurtsupermarkt helpt haar verder.

Hartverwarmend, persoonlijk verhaal

De leesclub aan het einde van de wereld – Sophie Green

Ook deze had ik al eerder in mijn bieb-app gebookmarkt om later te lezen. Nu moet het er maar eens van komen. Vijf vrouwen wonen in het Australië van de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Het leven wordt geleid door de seizoenen en het weer. Eenzaamheid ligt op de loer. De leesclub moet daar verandering in brengen.

Historische roman

Perzik bloesem lente – Melissa Fu

De fout in de titel – in correct Nederlands moet het perzikbloesemlente zijn – moeten we maar even ontzien, want dit schijnt een prachtig epos te zijn over culturele verschillen en de manier waarop de nieuwe generatie met hun roots omgaat. De moderne geschiedenis van China en alle issues rondom migratie in één familieverhaal.

Zeven boeken voor zo’n drie maanden. Dat moet lukken, toch? Welk boek spreekt jou aan?

Meer artikelen over lezen en boeken:

Anja

9 reacties op ‘Mijn Lente Leeslijst voor 2023

    1. Ja, is ook echt leuk om steeds weer wat te kiezen. En lees ik nu in januari een boek dat zich in de zomer afspeelt, dan “klopt er iets niet” haha

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.