06-02: Dag 6 | De vriezer, lastige eters + restjesrecept

De zesde dag alweer, en die starten we meteen met de actie van de dag, vandaag voor het eerst gebruikmakend van de vriezer:

Schrijf op welke producten je in je vriezer hebt, waar je een avondmaaltijd van zou kunnen maken. Haal ze er niet uit, maar groepeer ze eerst zoveel mogelijk bij elkaar; vlees en vis in één lade of vak, ingevroren kliekjes bij elkaar… etc. Zijn er producten waarvan je niet weet wat het is, dan schrijf je ze ook nog niet op.

Daarnaast nog een veelgestelde vraag én een restjesrecept ter inspiratie. Morgen pakken we “dossier vriezer” weer op.

Hoe zorg je dat je mee-eters ook mee-eten?

Ach ja, die kids. Hebben ze geen idee wat er op hun bord ligt, of zijn ze gewend de worteltjes ALTIJD met vissticks te eten, dan is de kans groot dat ze gaan steigeren. Dat geldt waarschijnlijk ook voor je wederhelft of medestudenten. Ik zeg: maling aan hebben. Eten ze het niet, prima. Dan maar een boterham. De budget-mealplan-queen heeft geen toverstafje.

Groentekliekjes? Ovenschotel!

Heb je groenterestjes over zoals ui, paprika, broccoli of prei of te veel vlees gebraden? Maak er een ovenschotel van!

Groentenovenschotel met ei
Hoofdgerecht

Benodigdheden voor 2 pers.:
500 g kruimige aardappelen, gekookt
1,2 dl bouillon
ca. 500 g groenterestjes (kan van alles zijn)
1 teentje knoflook
tabasco
2 à 3 eieren

Bereidingswijze, ca. 40 minuten:
Maak de groente schoon en snijd ze in stukjes, reepjes of blokjes. Pel en snipper de knoflook. Verwarm de oven op 200˚C. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en fruit hierin de knoflook ca. 1 minuut. Voeg de groenten toe en bak deze, al omscheppend, vijf minuten. Neem een ingevette ovenschaal en kieper de groenten erin.

Stamp de aardappels met 1,5 eetlepel olijfolie en ca. 1 dl bouillon tot een smeuïge massa en breng op smaak met peper. Voeg een paar druppels tabasco toe aan de resterende bouillon en giet dit over de groenten in de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree over de groenten. Laat de schotel in 10 minuten in de oven door en door heet worden.

Haal de schaal uit de oven, maak met de bolle kant van een grote lepel (bijv. juslepel) kuiltjes in de puree en breek boven elk kuiltje een ei. Bestrooi de eieren met een beetje peper en zout en zet terug in de oven. Laat het geheel nog ca. 7 minuten in de oven staan, tot de eieren gestold zijn. Leuk, lekker én met restjes gemaakt!

TIP:
Een Mediterraans restjesrecept maak je door gebruik te maken van groenten als tomaat, courgette en paprika en een paar olijven in ringen te snijden en aan het mengsel toe te voegen.

Succes met de actie van vandaag!
xAnja

Anja

6 reacties op ‘06-02: Dag 6 | De vriezer, lastige eters + restjesrecept

  1. Toprecept, altijd goed inderdaad….!

    Ik moet ook wel lachen om je uitspraak over die toverstaf. Heel herkenbaar. En een boterham met rauwkost is ook hier een prima alternatief…. 😉

    Like

  2. Ben al een tijdje bezig met eten uit voorraad en vooral uit de diepvries…vandaag wordt het een bonen ovenschotel…ik heb nog aardappelpuree over ….gehakt en boontjes had ik in de vriezer, gemalen kaas ook altijd….
    Ik ga ook van maart tot ongeveer begin november tuinieren met een groep vrienden hier in de buurt…dan krijg je soms groenten mee waar je niet direct blijf mee weet…..dan tik ik dit in op de computer en vraag zo een receptje….soms valt het mee en soms valt het tegen….als het meevalt sla ik het recept op in een kaftje en wordt het een blijvertje…al veel nieuwe receptjes gevonden zo….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.