08-02: Dag 8 | Wat zegt je voorraad over jou?

Sinds ik minimalist geworden ben, vraag ik me steeds vaker af waarom ik iets heb. Waarom ik het heb gekocht en waarom ik het houd – of juist weggooi. Sommige zaken zijn heel helder: een stoel is om op te zitten, een tv om naar te kijken.

Maar waarom heb ik nu juist deze stoel? En waarom díe tv? En vind ik een tv eigenlijk wel zó belangrijk dat ik ‘m nog steeds in huis wil hebben – of kijk ik inmiddels alleen maar Netflix en Uitzending Gemist NPO Start op m’n laptop?

Teveel zegt veel

Hetzelfde kun je je afvragen over je boodschappen. In de Facebookgroep van VoorraadFebruari vroeg ik de deelnemers om een vóór foto te maken van hun voorraadkast. Zodat ze straks ook een toffe ná foto kunnen maken en trots kunnen zijn op het verschil.

In mijn vorige Grote Huis (je kunt hier een stukje histoire de moi lezen) had ik zo’n handige kast-onder-de-trap. Met een 4-laags vriezer en 5 grote planken waar ook wat vazen stonden, maar toch vooral boodschappen, producten, droge ingrediënten. En de vriezer was nooit leeg; meestal wist ik niet eens wat er allemaal in zat.

In mijn huidige nieuwe keuken – die ik morgen laat zien met ’n binnenkijker hier op de blog! – heb ik 1,5 plankje met voorraadproducten: met name pasta, granen en rijst. Die zitten hoofdzakelijk in glazen potten, zodat je kunt zien wat er nog is. Mijn kruidenvoorraad is een heel ander verhaal: een zooitje ongeregeld en een mix van vanallesennogwat.

Waarom héb ik dat?

Deze boodschappen en ingrediënten, deze keukenkastjes met hun producten, vertellen een verhaal. Dat ik van duurzaam design hou (glazen potten) en minimalist ben (er staat weinig). Dat ik van koken hou en lang niet alles even georganiseerd en netjes is in mijn leven (de kruiden- en smaakmakers-collectie).

Dat ik het liefst biologisch eet (de producten) en soms ga voor gemak (de kant-en-klare pakketten). Dat ik soms luxe wil (traiteur-producten) en dan weer juist budgettair-verantwoord doe (Aldi huismerk), afhankelijk van m’n bui. Dat ik zelden snoep (geen zoetigheid), maar dol ben op kaasplankjes.

Mijn voorraadkast is echt “mij”. Net zoals de vorige trapkast een representatie was van mij toén.

Ga dit weekend eens voor je voorraadkast staan. Open de keukenkastjes. Vraag jezelf af welk verhaal jouw kasten vertellen. Waarom heb je deze spullen in huis? “Om te eten,” zal waarschijnlijk je antwoord zijn. Maar waarom juist deze producten? En als je er niets mee hebt, waarom staan ze er dan nog?

Deze maand draait om meer dan alleen het opruimen en organiseren van je keuken. Het is een oefening in mindfulness. We gaan van overdaad naar overvloed; wat juist niet betekent dat er heel veel in je kasten moet zitten, maar dat je blij bent met de producten die er wél zijn.

En met het verhaal dat ze over jou vertellen.

Fijn weekend,
xAnja

Het is nog steeds mogelijk om lid te worden van de Facebookgroep van VoorraadFebruari. Je kunt hier recepten delen, inspiratie opdoen en laten zien hoe ver jij al bent met het “opeten van je kasten”.

Anja

7 reacties op ‘08-02: Dag 8 | Wat zegt je voorraad over jou?

 1. Ik geloof niet dat ik voor mijn voorraadkast hoef te gaan staan om te horen wat deze me vertelt. En veel positiefs zal het niet zijn 😐 Maar: mooie post. Ik ga meteen eens even kijken wat ik voor vanavond kan maken van restjes + voorraad. Voor lekkere wortelsoep-recepten houd ik me aanbevolen!

  Like

 2. Nu heb ik nog vijf pakken pasta, twee pakken zelfmaakwijn uit de aanbieding (gedroogde bessen en gist), een halve zak kroepoek om te bakken, vijf pakken koffie, een verzameling geneeskrachtige kruiden en heel veel rijst. Ik weet niet wat dat precies over mij zegt maar ik heb altijd wel graag enige voorraad, we zijn zo afhankelijk van de supermarkt en dus kwetsbaar.

  Like

 3. Wij moeten hier thuis noodgedwongen alles uit de vriezer opeten omdat ie na een paar keer niet goed gesloten te zijn geweest een beetje is dichtgevroren. Ontdooien doe je natuurlijk pas als er geen etenswaren meer in zitten.

  Like

 4. Wat goed om eens bij dit onderwerp stil te staan! Ik ben geen minimalist, maar mijn voorraadkast doet dat misschien wel vermoeden, haha. Ik heb twee lades in mijn keuken waar ik eten kan bewaren (buiten de koelkast dan) en that’s it. Werkt eigenlijk prima voor mij op deze manier.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.