Dingen die ik heb geleerd van 13 maanden klussen

Nou, ik kwam dus De Liefde tegen en die wilde een huis kopen.
We dachten gelukkig precies hetzelfde over huizen: we wilden een huis met karakter. Een beetje klussen was geen probleem, maar ’t moest ook geen halve bouwval zijn.

Inmiddels zijn we al ruim een jaar aan het klussen. Ehhhja. Life.

Soms loopt het anders…

Dat het niet altijd gaat zoals gepland, weet je van tevoren. En dat er ook altijd iets tegenvalt ook. Dat maakt het overigens niet veel beter hoor, maar je moét er wel doorheen. Deze 13 maanden klussen hebben me, naast een mooi huis, ook veel lessen opgeleverd. Met stip op één de les dat het écht nooit gaat zoals je verwacht, hoe goed je planning ook is.

Sta je ook op het moment om een klus op te pakken in huis? Overweeg je een kluswoning, een eigen huis of misschien zelfs om een tiny house te bouwen? Dit zijn mijn 10 tips, uit ervaring. Geloof me, ze zijn vrij essentieel. En veelal nog milieuvriendelijk ook.

10x Slimmer Klussen

Draag een sportbh – het is écht heel irritant (en soms zelfs gevaarlijk) om met ’n stuiterende voorgevel te klussen. Of je nu een laminaatvloer legt of een ladder op en af moet, het is fijn als the girls goed ingesnoerd zitten. Je beweegt nogal wat.

Koop en/of gebruik een paar goede, maar oude schoenen, die je al ingelopen hebt. Het liefst een beetje hoog-gesloten. Koop ze bijvoorbeeld tweedehands: je kunt dan exemplaren kopen die van origine wat duurder waren, maar misschien nu wat lak missen. Werkschoenen zijn natuurlijk het beste.

Ik klus het liefst in een sportbroek of joggingbroek en t-shirt. Ook heb ik oude sport-truien voor als de CV er weer eens af ligt het koud is. Dat zit comfortabel, is licht en over het algemeen niet te prijzig. Kijk eens bij de kringloop voor een toffe 80s Fila of Adidas trui.

Investeer in een set goede handschoenen aan het begin van je kluscarrière: met verstevigde vingers en exemplaren die waterdicht zijn. Die van mij zijn bijna vergroeid met m’n handen. Veiligheid boven alles, toch? Je hoeft dan ook geen wegwerphandschoenen te kopen voor verfklusjes #ecofriendly.

Ook belangrijk: een veiligheidsbril (die goed past!), oorbescherming en een stofmasker. Zeker die laatste heb je vaker nodig dan je denkt. Een goede koop is een stofmasker (houder) met vervangbare filters. Afhankelijk van het werk (hoe fijn is het stof?) kun je daar dan andere filters opzetten. Niet goedkoop (wat zeg ik, peperduur!) maar echt handig. Ik heb er spijt van dat ik geen goede oorbescherming heb gekocht. En we hebben samen met één verstelbaar masker gedaan. That’s love #kuch.

Uit de categorie: handig-maar-kan-zonder: koop of leen een tweedehands koffiezetter. Koop één keer zo’n rol koekjes in een afsluitbare doos (niemand wil stof bij de stroopwafels) en vul ‘m af en toe bij met alleen een rol. Koffie en koek zijn op pittige dagen de beste genietmomentjes. En je houdt je klusvrienden tevreden.

Leen een paar klapstoeltjes en een opklaptafel. Die zijn vrij onmisbaar. Staat niet heel modieus, van die klapstoeltjes in plastic verpakt, maar zó fijn om af en toe even ergens op te kunnen zitten, in plaats van de vloer. Dank, pap en mam.

Haarelastiekjes. Handcrème. Twee producten met een H die nodig zijn voor klusvrouwen. Spreekt vast voor zich.

Koop een pompje met goede handzeep, om dezelfde reden als de handcrème. Je bent de hele dag met ruwe materialen in de weer, wast je handen, gebruikt handschoenen: heerlijk om ze even op te frissen met een verzorgende zeep. Wij gebruikten eerst afwasmiddel, maar dat droogt je handen ontzettend uit. Ja, fááááál.

Last but not least: wees lief tegen familie en vrienden die dichtbij wonen. Misschien kan je af en toe mee-eten of er onder de douche gaan als je badkamer overhoop ligt. Met ’n beetje mazzel brengen ze ook af en toe een ovenschotel of saladetje langs.

Anja

3 reacties op ‘Dingen die ik heb geleerd van 13 maanden klussen

  1. Herkenbaar 🙂 Wij hebben twee jaar geleden de hele woonkamer gerenoveerd, heeft 3 maanden geduurd. Afgelopen maand de badkamer…zo blijf je bezig maar het resultaat mag er zijn. Goede tips deel je!

    Like

  2. Haha..fijne tips en heel herkenbaar. Zijn ook vanaf afgelopen september aan t klussen in ons karaktervolle huisje.
    Zelf draag ik ook altijd (een maatje kleiner) van die wat langere tankshirts. Niets zo vervelend als van die blote ruggen tijdens t klussen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.