17x Succesvol verkopen op Koningsdag | Opruimen

Volgens mij zijn er twee typen mensen: zij die op Koningsnacht feesten en lekker uit hun bol gaan (en dus Koningsdag voornamelijk brak doorbrengen) en zij die staan te popelen voor de festiviteiten – al dan niet met kiddo’s – op Koningsdag zelf. De vrijmarkt, het koekhappen, het ophangen van de vlag aan de gevel.

En als je recent – ondanks weinig zin – toch bent begonnen aan een (nieuwe) minimaliseerronde, heb je waarschijnlijk genoeg liggen om dit jaar wat euro’s te verdienen met spullen die je anders naar de kringloop zou doen.

Een grote Garage Sale

Koningsdag is dé dag van het jaar waarop je in Nederland een soort van garage-sale (vide grenier, loppis) kunt houden. Meestal niet in je eigen voortuin, oké, maar voor de rest is het systeem redelijk hetzelfde: wat jij niet meer kan gebruiken, bied je aan anderen aan. En stiekem is het best genieten, het sfeertje.

Heb jij besloten dat je zaterdag ook op de vrijmarkt gaat staan? Onderstaande tips kunnen je verkoop een beetje verder helpen.

Locatie

 • Een goede spot op de vrijmarkt is natuurlijk key. Eentje waar lekker veel mensen langslopen. Op de hoek van twee straten bijvoorbeeld, of juist vlakbij de terrasjes. Voor een goede plek moet je helaas vroeg uit de veren. In de meeste gemeenten mag je vanaf 06.00 uur je spullen uitstallen, niet eerder.
 • Daarover gesproken, check vandaag nog even bij je gemeente/wijk wat de regels zijn voor de Koningsdag-verkoop. Soms mag je van tevoren al een plekje afbakenen, meestal niet. Ook is de verkoop / het uitdelen van koek en zopie niet overal toegestaan i.v.m. de hygiëne.

Praktisch

 • Neem een setje klapstoeltjes, een radio / bluetooth speaker voor een muziekje en voldoende eten/drinken voor jezelf voor de dag mee.
 • Een laadstation voor je telefoon kan ook handig zijn.
 • Ga vandaag nog even naar de supermarkt / geldautomaat voor een beetje wisselgeld, als je dat niet hebt. Uiteraard betaalt iedereen cash, dus wat munten en briefjes van €5, €10 en € 20 zijn nodig.
 • Denk na wat je doet als het (flink) gaat regenen. Check sowieso het weerbericht van tevoren. Zonnebrandcrème? Het kan alle kanten op in april!

Aanbod

 • Van de firma ‘open deur’: zorg dat je aanbod netjes en schoon is. Dat klinkt logisch, maar als het al een poosje op zolder heeft gestaan dan is het waarschijnlijk aardig stoffig.
 • Heb je producten die het niet meer doen (elektronica bijv.) die je nog wel wilt verkopen, wees dan zo vriendelijk om er een stickertje op te doen wat aangeeft wat het defect is. Een kat in de zak verkopen is slecht voor je karma.
 • Een tafel met aanbod werkt beter dan een kleedje. Leen een behangtafel of opklaptafel en/of neem je strijkplank (en die van de buurvrouw) mee. Verkoop je kleding? Kijk dan of je een kledingrek kan lenen / fabriceren.
 • Netjes en overzichtelijk uitstallen is belangrijk. Denk ‘soort bij soort’ maar ook ‘kleur na kleur’: dus eerst iets roze, dan iets geels, iets blauws en dan pas weer iets roze. Dus niet alle roze dingen bij elkaar.

Vermarkten

 • Gratis lokkertjes of ‘freebies’ doen het altijd goed. Deel iets lekkers uit (als dat mag) of zet een grabbelton neer met kleine speeltjes.
 • Prijzen op spulletjes zorgen over het algemeen voor een snellere verkoop. Dat kan echter twee kanten op: als je het thuis doet, heb je misschien een te hoge of te lage prijs in verhouding met je verkopende vrijmarkt-buren. Doe je het op het moment zelf, dan ben je de halve ochtend bezig met stickertjes plakken…
 • Een markt is bedoeld voor afdingen. Houd hier rekening mee: hoeveel wil je zakken?
 • Hang slingers en/of ballonnen of andere decoratie op die jouw plekje laat opvallen in de zee van kleedjes / tafeltjes / standjes.
 • Maak vandaag, morgen en zaterdagochtend zelf reclame op je sociale media, in de buurtapp, bij vriendinnnen etc. Leuk als ze langskomen voor een praatje, nog leuker als ze ook iets van je kopen.

Na afloop

 • Als het tegen 3-en loopt en je hebt nog niet alles verkocht, maak er dan een ‘opruimingsuitverkoop‘ van. Jij hebt de spullen niet nodig – biedt ze aan voor de helft van de prijs.
 • Zijn er nog spullen over? Laat ze niet achter voor de vuilnismannen, maar pak ze weer in en breng ze naar een ander adres. Of doneer ze aan een goed doel (klik hier voor een lijst met suggesties).

Alvast een hele fijne (en hopelijk succesvolle) Koningsdag! Hoe ga jij dit feestje vieren?

xAnja

Anja

3 reacties op ‘17x Succesvol verkopen op Koningsdag | Opruimen

 1. Ik dacht helemaal yay, allemaal dingen verkopen #Minimalisme en toen las ik dat ze bij ons in Leiden alleen tot 15 jaar laten verkopen… 😦

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.