Mainstream mode ketens die ook eco-kleding hebben

Als je voor duurzame mode gaat, dan is het aanbod in de ‘gewone winkelstraten’ beperkt, maar wel groeiende. Vaak worden daarbij de termen ‘fast fashion‘ (snel geproduceerde, vaak veranderende kleding, meestal van lagere kwaliteit) en ‘slow fashion‘ (het tegenovergestelde) gebruikt. Steeds meer reguliere modemerken bieden echter ook eco-kleding of kleding van biologische grondstoffen aan.

En hoewel ik die ontwikkeling toejuich, betekent dat natuurlijk niet dat deze producten duurzaam gemaakt zijn (dat wil zeggen: met oog voor goede werkomstandigheden, eerlijk loon, dierenwelzijn, milieu-afhandeling). Om kort door de bocht te gaan: ook een bio-shirtje kan door kinderhanden worden gemaakt.

Maar sommige ketens lopen hierbij toch al voor op anderen. En omdat ik dit toch een goede ontwikkeling vind, zet ik vandaag modemerken in de spotlights die op duurzaamheidswebsite Rankabrand een C of hoger scoren: ze zijn goed op weg, maar het kan beter.

C&A

Krijgt een C van Rankabrand. Heeft inmiddels een best aanzienlijk aanbod kleding van biologisch katoen onder het label Bio Cotton, waaronder ondergoed. Ze zijn zelfs de grootste retailer op dit gebied. Elk jaar publiceren ze een verslag met de problematiek in lagelonenlanden (waar zij produceren) en de manier waarop zij deze omstandigheden proberen te verbeteren. Meer over C&A’s visie op duurzaamheid lees je hier.

H&M

Waar veel mensen H&M zien als het boegbeeld van “zo moet het niet”, vallen zij ook onder de C-groep op Rankabrand en zijn er genoeg merken die het nog veel slechter doen. Ook dit merk brengt jaarlijks een rapport uit over de aanpassingen die zij uitvoeren op het gebied van werkomstandigheden en milieu. Elke H&M heeft inmiddels een recycling-bak (waar je je oude/kapotte kleding kan inleveren) en de inmiddels vaste conscious collection is gemaakt van duurzame(re) materialen.

Zara

Ben je wat minder van de Scandinavische mode, en wat meer van de Spaanse of Zuid-Europese, dan zul je blij zijn met de Zara-winkels. Ook zij krijgen een C vermelding van Rankabrand, onder meer omdat ze zijn aangelsoten bij het Ethical Trading Initiative (ETI). Ook op het gebied van milieu maakt Zara voorzichtig stappen: ze zijn voornemens om vóór 2020 (dit jaar dus nog) alle schadelijke productieproces-chemicaliën uit te bannen. Het ‘Join Life’ label van Zara bevat kleding die gemaakt is van bio-katoen, gerecyclede kleding en vezels zoals hennep. Zara heeft ook kleding-recyclebakken in iedere winkel.

WE Fashion

Het van oorsprong Nederlandse WE scoort ook een C. Op het gebied van klimaatverandering (CO2) is er nog wel wat te behalen, maar zeker als het gaat over arbeidsomstandigheden doen ze het goed. Zo ondertekenden ze in 2018 het Bangladesh Trading Accord voor veiliger werken, hanteren ze een maximale wekelijkse arbeidstijd en zijn ze lid van het BSCI.

Andere betere-keuze merken:

Tot zover mijn lijstje. En nee, het zijn geen perfecte merken en ook geen perfecte bedrijven, maar elk stapje is er één. Of vind jij van niet? Van welke kledingmerken koop jij graag nieuwe items? Welke vermijd je juist helemaal?

xAnja

Anja

9 reacties op ‘Mainstream mode ketens die ook eco-kleding hebben

 1. Ik koop nu vooral tweedehands en ondergoed shop ik bij Zeeman. Ben zelf wel fan van de Monki en vind het ook fijn om te lezen dat H&M en Zara ook wel vrij goed bezig zijn. Inderdaad niet perfect maar kleine stapjes zijn ook stapjes!

  Like

 2. Het zijn inderdaad stapjes richting duurzamer ondernemen en dat kan ik alleen maar toejuichen! Voor mijn gevoel zie ik het ook steeds meer winkels voorbij komen. Toch denk ik dat veel van dit soort grote ketens nog veel grotere stappen kunnen maken

  Like

 3. Wij kopen veel tweedehands en voor de kinderen krijgen we ook veel tweedehands. De basisshirts van manlief en mij zijn van Zeeman. Daar zijn we heel tevreden over. Manlief kocht laatst broeken bij C&a omdat hij er bijna geen meer had. Zij hebben mooie combinaties van lengte en breedtematen in hun broeken. Vanwege mijn peermodel slaag ik heel goed bij de Mac-broeken. Die zijn tweedehands niet te krijgen, maar je doet er dan ook heel lang mee. Iets heel lang dragen vind ik ook duurzaam. Net als mijn bH’s van Sapph. Pefecte pasvorm en heel goede kwaliteit, waardoor je er jaren plezier van hebt. Een ‘nieuwe’ portemonnee en superleuke tweedehands tassen vond ik laatst via Marktplaats voor €3,- per stuk hier in de buurt. Dat is voor mij winwin. Ik hoef niet naar de stad. Ik bespaar tijd en geld en er hoeft niets nieuws voor mij gemaakt te worden.

  Like

 4. Armedangels een (H)EERLIJK merk, vooral als je het 2de hands kan score. Ik koop dus veel via MP van dit merk. Hoe duurzaam wil je t hebben 😉

  Ik kom bij c&a voor de kinderkleding. Maar dan wel bio!
  De PRIMARK daar kom ik echt niet!

  Like

 5. Ik koop zelf steeds meer tweedehands kleding, maar dit is ook ontzettend fijn om te weten. Van H&M wist ik het al, maar van de andere merken nog niet, dus bedankt voor de fijne tips.

  Like

  1. Tweedehands is natuurlijk een nog betere optie, maar voor ondergoed en sokken en als je iets specifieks zoekt, zijn dit best prima plekjes 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.