Een grote beslissing nemen, hoe doe je dat? | Keuzes

Weet je nog, de artikelen die ik schreef over keuzes maken? Sommige werden heel veel gelezen, andere minder. Ze waren niet gemakkelijk om te schrijven, en sommige zou ik alweer totaal anders invliegen als ik ze nu had geschreven. Yep, that’s life. Iets over wijsheid komt met de jaren 😉

Eén punt wat ik nog niet specifiek aangehaald had, was: hoe neem je een écht grote beslissing? En dan op een manier dat je jezelf en je situatie recht doet en/of de gevolgen niet al te desastreus zijn, uiteraard. Een baan aannemen in het buitenland, kinderen krijgen, je relatie beëindigen, halverwege met je studie stoppen. Zo las ik deze vraag (ik heb ‘m iets geanonimiseerd en koos deze ook inzake Plastic Free July wat nog een paar dagen duurt):

Ik heb mijn huis en inboedel verkocht, in 1e instantie keuze gemaakt om te gaan werken op -verre locatie 1-, maar daarna bood zich -verre locatie 2- aan. Mijn onderbewuste zegt dat ik graag wil gaan zeilen en een bijdrage leveren aan de plastic vervuiling in de oceanen, maar die laatste keuze brengt een hoop onzekere factoren met zich mee. Is dat nu juist het avontuur wat ik aan moet gaan of toch voor een stukje zekerheid kiezen in de vorm van de wereld die ik reeds lang ken; huisje boompje beestje?

Nou. Ga d’r maar aanstaan.

Hoe ga je in hemelsnaam met zó’n beslissing om? Hoe maak je een keuze om ervoor te gaan of niet?

Foute keuzes bestaan niet

Er is een reden dat men zegt dat wijsheid met de jaren komt. Dat komt namelijk helemaal niet zo dóór die jaren, maar dat komt doordat je ín die jaren beslissingen hebt gemaakt met een bepaald effect. Stomme keuzes, ‘foute’ keuzes, keuzes die anders uitpakten, ‘goede’ beslissingen, eerlijke besluiten. Beslissingen waardoor je keihard op je plaat ging en waar je misschien nog steeds de gevolgen van ervaart.

Daarom schreef ik al eerder: foute keuzes bestaan niet. Ja, ze kunnen een negatieve uitwerking hebben, zeker, maar daar leer je van. Misschien nog wel meer dan van de successen. Als je voor een beslissing staat is het goed om dat in te zien: kiezen heeft consequenties. Trouwens: niet kiezen ook!

Hart & Hoofd

De vragen hierboven hebben potentieel levensveranderende uitkomsten. Ze hebben een grootste impact; meestal op vele ‘onderdelen’ van je leven. Als je je afvraagt of je kinderen wil, dan kijk je ook serieus naar de persoon met wie je een relatie hebt. In het geval van single-ouderschap vraag je je af hoe je band met je naaste familieleden is: kunnen zij je steunen in dit proces?

Ik heb geleerd dat je bij dit soort vragen daarom het beste kunt terugvallen op je persoonlijke waarden, je basis-uitgangspunten. De zaken die voor jou écht belangrijk zijn. Wat er in je hart zit, wat je intuïtief weet. Familie bijvoorbeeld, of financiële vrijheid. Het bereiken van een overall doel wat je voor jezelf gesteld hebt, kan hier ook aan bijdragen.

Heb je geen idee wat je persoonlijke waarden zijn, dan kun je hier een simpel testje doen om je een beetje een idee te geven.

Maar daar blijft het niet bij: bij dergelijke life-changing keuzes is een slag maken naar de realiteit ook van belang. Jij kan die villa in Blaricum ambiëren, maar als je het salaris daar niet voor hebt wordt dat een beetje lastig (wat niet wil zeggen dat het niet kan hè, maar dan moet je eerst nog wat andere stappen ondernemen). Alles achterlaten en op wereldreis gaan terwijl je vader van vier kids bent kan prima, maar dan heb je ook met hen en hun leven te maken.

Meerkeuzevragen

Ben je toch een beetje op zoek naar een leidraad in het maken van je beslissing, dan kun je jezelf vragen stellen als:

  • Maakt deze keuze mij happy, word ik hier enthousiast van?
  • Draagt -mogelijke uitkomst- bij aan mijn levensgeluk?
  • Ga ik met deze keuze in tegen mijn persoonlijke waarden?
  • Hoe zou het voelen als deze keuze werkelijkheid werd? Angstig? Gespannen? Blij?

Bij de grote dilemma’s die we tegenkomen zijn ons hart en hoofd vaak in conflict. In dat geval zeg ik: ga ietsje méér met je hart mee, want dat klopt…

Garantie tot de deur natuurlijk 😉

xAnja

Welke ‘foute’ keuze heb jij gemaakt die je uiteindelijk veel goeds heeft gebracht?