Consuminderen: niet kopen, maar…?

Consuminderen – een effectief woordgrapje – is het tegenovergestelde van consumeren. We bedoelen er heel simpel en letterlijk mee dat je minder consumeert dan voorheen. Je zou zeggen dat men dit vooral doet om geld te besparen. Maar waarom is consuminderen nog steeds ‘in’, ook nu het economisch weer beter gaat?

Het antwoord: de tijdgeest. Waar voor sommige mensen consuminderen (letterlijk minder uitgeven / aanschaffen) inderdaad een bewuste financiële keuze is, speelt het milieu en de eigen leefomgeving tegenwoordig ook een belangrijke rol. Om het kort te zeggen:

Als je iets niet koopt, betekent dat dat jij er geen geld aan uitgeeft, dat het niet geproduceerd / verwerkt / vervoerd hoeft te worden en dat het geen onderhoud (kosten/tijd) nodig heeft.

Het tegenovergestelde is ook waar. Als je de woorden niet en geen uit bovenstaande zin verwijderd, zie je wat er gebeurt als je gewoon wel consumeert en blijft consumeren.

Een Nederlander met een gemiddeld consumptiepatroon maakt de grootste impact op milieu en klimaat niet door autorijden, de verwarming hoog zetten of vlees eten, maar door het kopen van spullen. Maar liefst vier tot veertien keer meer dan mogelijk is voor een duurzaam leven.

Quote van de blog Zaailingen

Ik ben geen diehard milieugoeroe. Mijn hart ligt bij het minimalisme: jezelf toestaan om met alleen díe spullen te leven waar je ook echt gelukkig van wordt / wat aan hebt. Uiteraard heeft dat ook z’n effecten om het milieu en gaat duurzaam leven mij aan het hart. Ik zou hier nog uren over kunnen schrijven, maar dat is niet de bedoeling van dit artikel. Vandaag gaat het – een stukje positiever! – over alternatieven die je helpen om te consuminderen.

Niet kopen, wel gebruiken

Er zijn veel andere manieren waarop je wel producten, spullen of diensten (tijdelijk) kan gebruiken, maar ze niet individueel hoeft aan te schaffen. Hieronder een aantal opties.

… lenen

De hoeveelheid gereedschap die ik van mijn vader geleend heb tijdens onze verbouwing is bijna beschamend. Maar voor die paar weekjes dat ik het nodig had, was het wel heel fijn. Hetzelfde geldt voor de bladblazer, hogedrukspuit, klapstoeltjes: een rondje buren / vrienden / familie doet wonderen. Ook handig in dit kader: Peerby, de website waarbij je juist spullen uit de buurt kunt lenen (of huren). Zelfs bakfietsen. En wat dacht je van de mini-biebs (little free libraries)?

… huren

Dat kan een auto bij een autoverhuurbedrijf zijn, maar de e-scooters winnen ook aan populariteit, evenals de (Swap)fiets. Gereedschap (zelfs boormachines of schuurmachines) kun je bij de bouwmarkt huren. De gewone bibliotheek hoort hier natuurlijk ook onder en de nieuwere variant, de Kledingbieb, en de Speelgoedbank ook.

… delen

Mijn vriend en ik delen een auto, in plaats van dat we er 2 voor de deur hebben staan. Dat is soms wat geregel, maar dat is het wat mij betreft waard. Carpoolen met een collega kan natuurlijk ook. Of kies voor Greenwheels: een deelauto systeem. Een boekenclubje waarbij één persoon (om de beurt) het boek koopt en het dan doorgeeft aan de anderen is ook tof.

… digitaliseren

Dit is een beetje een heikel punt omdat je voor digitale zaken natuurlijk nog steeds stroom en geld nodig hebt. Neem het e-book: het is goedkoper en er is geen papier + print + vervoer voor nodig, maar het kost nog steeds geld, je hebt er een e-reader voor nodig en ook dat e-book moet worden geproduceerd. Door foto’s niet uit te printen, maar op te slaan op een schijf spaar je ook papier + inkt uit – maar het kost je nog steeds wat (elektra, tijd).

… ruilen

Boeken die je uit hebt. Kleding die je niet draagt; dat kan ook tijdelijk omdat je het leuk vindt om wat te delen met je vriendinnen! Speelgoed via de speelgoedbank. De website ruilen.nl is het online startpunt voor ‘gelijk oversteken’.

Dit lijstje is natuurlijk nog lang niet compleet. Welke initiatieven ken jij of welke tips zet jij persoonlijk in om consuminderen mogelijk maken?

xAnja

Anja

7 reacties op ‘Consuminderen: niet kopen, maar…?

 1. Ik lees heel graag, maar koop eigenlijk helemaal niet zo vaak boeken. Er zijn er immers heel veel te vinden in de bibliotheek en ik wissel ook wel eens uit met vrienden of collega’s. Werkt perfect.

  Like

 2. Wij hebben een boekenkastje voor ons huis staan.
  Dit koste ons € 60,-.
  De opbrengst is onbetaalbaar.
  Prachtige boeken in heel veel verschillende categorieën.
  Mensen komen mij tassen vol boeken brengen.
  Waar ik heel erg blij mee ben.
  Wat niet in het boekenkastje past, breng ik naar een boekentafel in de buurt.
  Ook tijdschriften.
  Daar vind ik weer andere prachtige boeken.
  Die lezen we dan, en brengen ze weer terug of naar een andere leestafel in onze gemeente.

  Like

 3. De ruilwinkel. Voor surprises, (merk)kleding, oorbellen, keukenspullen etc. Het geeft mij ook het gevoel dat mijn nog mooie spullen door een ander (met punten) gewaardeerd worden. Bij feestjes durf ik nu ook noten uit eigen tuin, mooi speelgoed van onze kinderen ed als kado te geven. Antieke meubels, brocante en bric&brac zijn niet van plastic, hebben een langere levensduur en geven een warmere en natuurlijkere look aan huis. Plus!, het is al geproduceerd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik koop bijna geen boeken meer, alleen die ik écht wil hebben, de rest leen ik uit de bieb. Kleding die ik niet meer draag en nog goed is, gaat naar een tweedehandswinkel. En ik ben zeker wel bewuster wat ik koop tegewoordig.

   Like

 4. Dat is hier helaas wat lastiger, mensen wonen ver bij elkaar vandaan… maar gelukkig zijn er veel kringloopwinkels en veel aanbod van goed tweedehands. Veel dingen zijn zo makkelijk te vermijden en uiteindelijk scheelt het nog veel gedoe ook. Twee auto’s is misschien heel soms handiger, maar als je optelt hoe veel je kwijt bent aan kosten + milieubelasting en alles is het allemaal niet zo lekker makkelijk.

  Like

 5. In mijn familie en vriendengroep zijn er een aantal spullen die eigenlijk niet echt van iemand zijn, maar al jaren en jaren circuleren naar de mensen die ze op dat moment kunnen gebruiken. Zo ga ik binnenkort verhuizen naar een klein apartementje vanuit mijn studentenkamer, en dus krijg ik van mijn oma de tafel die eerst bij mijn oudtante heeft gestaan, daarna bij mijn tante en daarna dus een tijdje bij mijn oma. De tafel staat nog bekend als “oudtantes teakhouten tafel”, maar eigenlijk is hij inmiddels een soort gemeenschappelijk familiebezit. Ik heb nu ook een versterker die bij mijn vriend stond tot hij een nieuwe kocht en daarvoor bij een vriendin van ons tot zij verhuisde, en zij had hem weer doorgeschoven gekregen van een andere vriend. Ik denk dat dat ook wel voorbeelden van consuminderen zijn!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.